Bob Came in Pieces
Skrevs 2010-04-08 20:24:00 av Pavo Hemmingsson
Svenskutvecklat rymdpussel med gott om charm.
Skövdebaserade Ludosity Interactive skickar dig ut i rymden för hjälpa utomjordingen Bob. Han har kraschlandat på en främmande planet och delar av hans rymdskepp har spritts över hela världen. Till råga på allt riskerar han att komma för sent till jobbet! Vägen hem är kantad av hinder och det är upp till dig att lösa de klurigheter som står mellan Bob och hans älskade call center.
BCiP_stycke_2
Bygg rätt skepp
Bob Came in Pieces går ut på två saker: att hitta de förlorade delarna till Bobs rymdskepp och att med dessa delar bygga om skeppet för att lösa fysikbaserade pussel. Det gäller att komma på rätt design för att till exempel nå svåråtkomliga spakar, krossa isblock och förflytta tunga lådor. Men ju fler delar du använder till rymdskeppet, desto större problem kan du komma att få.
   Det är nämligen inte bara till att montera allt du hittar och flyga vidare. Har du inte vikten jämnt fördelad kommer det att bli svårt att styra. Blir skeppet för tungt går det inte att lyfta. När du ska försöka lyfta tunga föremål har du kanske inte tillräckligt med styrka i motorerna. Det finns alltså en del att tänka på när du ska konstruera rätt skepp för att lösa uppgiften.
Lätta pussel
Pusslen i spelet kommer inte att ge dig särskilt mycket huvudbry. Det är inte speciellt svårt att inse vilka delar som ditt skepp kommer att behöva för att ta dig vidare. Men är du inte försiktig kan du få problem – en liten miss kan bland annat göra att du kilas fast under ett par tunga lådor utan att kunna ta dig loss. Lyckligtvis kan du snabbt teleportera dig tillbaka till en av spelets många sparpunkter för att börja om på nytt.
   Det är annars inte förrän under de sista av spelets 14 banor som Bob Came in Pieces blir något svårare. Med jättelika fläktar och fallande eldklot att ta sig förbi får du mer att ha i åtanke när du bygger om ditt skepp, men du behöver trots detta inte lägga ner så mycket tid för att klara av alla banorna. Det finns dock mer att hämta för spelare som vill samla på allt. De skeppsdelar som du hittar kan användas när du spelar om tidigare banor och på så sätt hitta föremål som inte gick att plocka upp under det första försöket.
MIFO3
Med lite fart kan du spränga stora isblock som blockerar vägen för dig.
Charmigt värre
Även om pusslen är relativt lätta finns det mycket charm i Bob Came in Pieces och det är i själva utförandet som spelets styrka ligger. Både grafik och ljud håller en hög klass, med mysiga miljöer och gulliga musikslingor. Den realistiska fysikmotorn fungerar väldigt väl och gör spelupplevelsen mycket roligare. Att man själv får utforma skeppet och se hur konstruktionen fungerar i spelvärlden ger mycket speltid för experimentsugna personer. En dålig skeppsdesign kan till och med vara mycket mer underhållande och ge dig en välbehövlig utmaning. Det är faktiskt barnsligt roligt att leka med spelets fysiska lagar och bygga alltmer invecklade rymdskepp.
Prisvärt
Med Bob Came in Pieces levererar Ludosity ett gulligt pusseläventyr, som främst borde tilltala lite yngre spelare (och barnsliga vuxna). Spelet är lite för lätt för de inbitna pusselfantasterna, men det är ändå svårt att inte låta sig charmas av denna välutvecklade indietitel. Med en prislapp på under hundralappen får man mycket underhållning för pengarna.
  • member_male
    Tox Hej! Trevlig recension! Angående ... 2010-04-23
10fb3326e4e6784fec31a737134c55b9
Genre
pussel
Utgivare
Ludosity Interactive
Utvecklare
Ludosity Interactive
Plattform
PC
Sammanfattning
plus
  1. Fysikmotorn
  2. Tjusig grafik
  3. Mysig musik
  4. Genomtänkta banor
  5. Rymdskeppsbyggandet
minus
  1. I lättaste laget
  2. För få banor
7

Slutsats

Trots att Bob Came in Pieces är ett kort pusseläventyr med en låg svårighetsgrad är spelet en uppvisning i skaparglädje som smittar av sig på spelaren. Det är ett välproducerat spel från början till slut och så länge som man har lite av barnasinnet kvar kommer man att kunna få en rolig stund när man leker med Bob och hans rymdskepp. Resultatet blir en stark sjua - en positiv överraskning som sätter Ludosity på den svenska spelkartan!
#inlineditbutton