Achtung Panzer: Kharkov 1943
Skrevs 2010-04-01 09:01:00 av Pavo Hemmingsson
Achtung Panzer utspelar sig under det tredje slaget om Kharkov, där tyskarna till slut lyckades återta området från den röda armén.
Graviteam har öppnat historieböckerna och återskapat slaget, där du väljer sida och tar kontroll över de faktiska enheter som var med och stred i verkligheten. Realismen står alltså i fokus när du får möjligheten att bestämma Kharkovs öde.
panzer420
Militärschack
Själva spelupplägget är uppdelat i turbaserad taktik och realtidsstrategi. Först och främst får du kontroll över dina soldater på en tvådimensionell karta, indelat i ett rutsystem. Det är här som du lägger upp den grundläggande taktiken för kommande strider. Du och din datoriserade motståndare får i turbaserade omgångar kalla in förstärkningar, fylla på med bränsle och ammunition, utföra reparationer och göra truppförflyttningar.
   När det är dags att strida tar 3D-motorn över. Nu gäller det inte bara att besegra fienden, utan också att ta kontroll över strategiska punkter i området. Man kastas emellertid inte direkt in i stridens hetta - det gäller först att välja dina enheters startposition på de delar av slagfältet som du kontrollerar. För det mesta är det väldigt stora ytor som man har till sitt förfogande, så de val du gör kommer att ha mycket stor betydelse för hur väl du lyckas i striden. En enda lucka i ditt försvar kan leda till att du blir helt omringad av fienden och fullständigt utplånad. Förberedande taktik är en så stor del av spelet att du förmodligen kommer att spendera mycket mer tid på förberedelserna än på själva striderna.
Kurragömma på slagfältet
Med alla val gjorda går Achtung Panzer över till realtidsläget. Nu öppnas hela kartan upp och du kan bege dig in i fiendeland. Räkna dock inte med att det blir fullskalig strid från första början. Man har inte en aning om var fienden befinner sig och till slut kan man undra om de överhuvudtaget existerar. Men det gör de.
   När motståndarna är inom synhåll har du många funktioner att bemästra för att du ska lyckas i strid. Infanteristerna kanske behöver söka skydd, så flygunderstödet kallas in och du beordrar skyddseld medan du letar nya positioner. Blir motståndet för hårt kan du försöka förhandla dig till en vapenvila. Om inte det fungerar kanske du blir tvungen att blåsa till reträtt för att ta och omvärdera din krigsstrategi. Det verkar nästan vara så som man ska lära sig hur spelet fungerar.
Var är skolbänken?
Man hade kunnat förvänta sig att Achtung Panzer, med sin avancerade struktur, skulle ha en informativ tutorial. Av någon anledning har utvecklarna struntat helt i detta och jag kan inte förstå varför. Istället får man sätta sig ner och lusläsa manualen som åtminstone ger spelaren lite grundläggande information. Inlärningskurvan är ändå väldigt brant och många spelare kan komma att tappa intresset innan den första striden ens är avslutad.
105172snapkp09821
Det är inte alltid lätt att förstå sig på vad alla symboler på skärmen betyder.
Mycket realism
Kommer man över inlärningsfasen finns det en hel del att hämta - speciellt för dem som tycker om krigshistoria. Utvecklarna har verkligen satsat på realism, vilket också märks i varenda del av spelet. Arbetet med att återskapa Kharkovområdet har resulterat i en 3D-miljö som trots medelmåttig grafik är riktigt trovärdig. Ett scenario börjar historiskt korrekt och man ges ständigt information om de verkliga händelserna vid Kharkov. På så vis kan du alltid jämföra spelets utveckling med verkligheten och se om du lyckas bättre.

Smarta motståndare
Det som imponerar mest med Achtung Panzer är spelets nivå av AI. Motståndarna följer inga scriptade vägar, utan anpassar sig efter hur du spelar. Fienden är varken dum eller självmordsbenägen. Blir du för övermäktig drar de sig tillbaka. Följer du efter kan du lätt hamna i ett bakhåll. Lämnar du en flank oskyddad kommer den att utnyttjas. Efter att ha genomfört många mer eller mindre planerade dumheter och sett de förödande resultaten kan jag konstatera att de här datorstyrda fienderna sköter sig bättre än i något annat realtidsstrategispel jag har spelat. En så här pass stridsduglig AI förhöjer verkligen återspelningsvärdet och gör att man till viss del kan förstå varför det inte finns något multiplayer-läge.
Problem i realtid
Allt är däremot inte lika väl utfört som det datorstyrda motståndet. En bångstyrig kamera i realtidsläget gör det ännu jobbigare att få koll på dina enheter. Ju mer du zoomar in på kartan, desto mer ryckig och svårmanövrerad blir kameran. Att följa trupperna på nära håll ger dig därför en extra utmaning som du verkligen inte behöver.
   Ljudet är en annan dåligt utförd del av spelet. Jag förstår att man har valt en ljudbild som ska passa spelets realism, så den sparsamma mängden musik stör mig inte. Det ställer samtidigt högre krav på de ljud som faktiskt finns och på denna punkt är jag inte nöjd. Jag blev snabbt trött på allt vargylande och kulsprutesmatter i evighetsloopar, så till slut stängde jag av ljudet helt och hållet och spelet blev genast lite mindre irriterande.
Tålamod krävs
För att kunna få en positiv upplevelse måste man vara beredd på att lägga ner tid på spelet. Ingenting går fort i Achtung Panzer. Man kan lätt bli otålig under spelets gång – speciellt under realtidsdelen. Pansarvagnarna gnisslar i snigelfart fram över ödemarken och även om man kan få tiden att gå fortare kan man räkna med långa transportsträckor. De stora kartorna är till för att ge spelaren valmöjligheter, men de kan även göra truppförflyttningarna till ett stort sömnpiller.
   Achtung Panzer kan ge dig en underhållande utmaning om du på egen hand klarar av att lära dig hur spelet fungerar. Spelets intruktionsbok och en del tålamod är nästan ett krav för att få ut det mesta ur spelet. Har man därtill ett brinnande intresse för andra världkrigets historia är Achtung Panzer ett givet köp. Demot (direktlänk här) är annars att rekommendera innan man bestämmer sig.
7d24636c600d544c00d42f19218e9cdc
Genre
Strategi
Utgivare
Paradox Interactive
Utvecklare
Graviteam
Plattform
PC
Prisjakt
Release
2010-02-25
Sammanfattning
plus
  1. Smarta fiender
  2. Återspelningsvärdet
  3. Realismen förhöjer spelkänslan
minus
  1. Ingen tutorial
  2. Långsamt
  3. Krånglig kamerakontroll
  4. Enformiga ljudeffekter
7

Slutsats

Achtung Panzer är ett avancerat strategispel med mycket taktik och mindre action. Utan en tutorial är det svårt att lära sig hur allt fungerar, men ger man spelet lite tid kan man komma över irritationsmomenten. De som vill ha ett krigsspel som är seriöst och realistiskt lär inte bli besvikna på det som Achtung Panzer levererar.
105102shot2009092523181800
105122shot2009092523235300
105192snapkp09831
105212snapkp09883
#inlineditbutton