Eye of Judgment Legends
Skrevs 2010-03-17 11:12:00 av Erik Hansson
Redaktionens kortspelsnörd ger sig i kast med Sonys försök att porta PS3-spelet till PSP.
Jag vill inte veta hur många timmar jag lagt på olika kortspel, så kallade TCG - "trading card games". Riktiga som virtuella. Vi nöjer oss med att konstatera att jag är väldigt svag för dem, samtidigt som jag verkligen inte blivit bortskämd. Magic The Gathering till Xbox Live Arcade är kul, men lite väl avskalat. Marvel Trading Card Game till PSP och DS är för klumpigt och så har vi då Sonys försök i genren; Eye of Judgment. PS3-versionen verkade först bara vara ett sätt att visa upp tekniken där korten fick liv på skärmen, men det fanns ett djupt i kortsystemet som tvättade bort gimmick-stämpeln.
   Nu kommer alltså en PSP-version där man slipper det tidsödande systemet med Playstation Eye-kameran och som fokuserar på både en kampanj och dueller mot andra spelare. Det låter perfekt på pappret.
eye420
Enkel grund på nio rutor
Grunden i Eye of Judgment är enkel. Spelplanen är nio rutor stor (3x3). Du har fem kort på hand när du börjar. Varje runda börjar med att du drar ett nytt kort och får lägga ut max en varelse. Den som först har ockuperat fem rutor har vunnit.
   Varelserna kan anfalla motståndarens varelser och få dem att försvinna från spelplanen. Varje ruta tillhör också olika element; vatten, jord, skog, eld och biolith. Eldvarelser blir starkare på eldrutor och svagare på vattenrutor. Med hjälp av besvärjelser kan rutor byta element och plötsligt förändra ett underläge till ett övertag.
Ständig manatorsk
Många av varelserna har också specialregler som gäller just dem. Vissa kan bara attackera åt ett visst håll eller två rutor bort. Andra ger någon form av bonus om de står på en ruta av ett visst element. Andra gör kort av samma sort bättre.
   Varje runda får du också två "mana" som kan användas för att spela ut kort. En bra varelse kan kosta fyra eller fem mana och att vända eller attackera med en varelse som redan är på bordet kan kosta allt från noll till sex mana. Det är därför en ständig kamp om att använda varenda mana rätt. En snabb lek som skickar ut billiga varelser varje runda kan vara effektiv, men kommer knappast kunna ta kol på motståndarens starkare varelser. Att ha en bra balans av kort i leken är därför väldigt viktigt.
eyeofjudgementpspsc001
Här är ett exempel på en händelserik duell där det gäller att ha koll på varenda varelse på bordet och vad de kan göra för något.
Lite för mycket slump
Eye of Judgment är tyvärr väldigt beroende av tur. Att bara dra ett kort per runda och nästan ständigt ha ont om mana gör att det gäller att få upp rätt kort vid rätt tillfälle. Det gör också att även bra kortlekar som du satt ihop kan förlora mot en sämre lek en dålig dag. Det kan låta positivt, men händer lite för ofta och blir i vissa matcher bara frustrerande hopplöst.
Lär dig reglerna
Precis som i alla andra kortspel är det viktigt att känna till kortens innebörd och spelets regler. Har du dålig koll på reglerna i Eye of Judgment kommer du inte ha någon chans. Kampanjen blir snabbt svår och verkar nästan förutsätta att man spelat PS3-versionen eller åtminstone har hyfsad koll på liknande kortspel. Är du en nybörjare till genren är det här helt fel spel att börja med.
   Kontrollsystemet är också lite onödigt komplicerat och det är svårt att få svar på en specifik fråga när man själv vill. Jag retar mig också på lite långa laddningstider och att det alltid tar minst en halvminut att starta om en strid man förlorar.
eyeofjudgementpspsc004
Själva spelupplägget är enkelt och lysande. Från en världskarta tar man sig via en meny direkt in i affären, arenan eller nästa uppdrag i handlingen.
Perfekt upplägg
Förutom dessa klagomål är Eye of Judgment riktigt bra. Det har en kampanj som håller spänningen uppe utan att någonsin briljera och som presenteras ganska snyggt med tecknade mellansekvenser. Man kan bygga sina egna lekar helt fritt, träna i en arena, köpa kort i en affär för pengar man får när man vinner och få tag på sällsynta kort om man har lite tur. Det går också att möta andra spelare över lokalt nätverk eller internet och även att byta kort med andra spelare. Upplägget är faktiskt perfekt för ett kortspel. Hade det här varit Magic The Gathering eller något av de andra mer etablerade och lite bättre kortspelen hade jag garanterat varit helt såld.
Värt ett köp på PSN
Trots ett utmärkt upplägg är dock Eye of Judgment inte riktigt värt mer än en stark sjua. Reglerna och systemet är inte riktigt tillräckligt kul för åttan. Med det sagt så är jag som kortspelsnörd djupt engagerad i kortleksbyggandet och kampanjen. Är du av samma skrot och korn är Eye of Judgment värt ett köp. Framför allt för 269 kronor på Playstation Network. Om inget annat kan demot vara värt att testa.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
cb2e242c790e2be010dfa0b7749a8584
Genre
Strategi,Kortspel
Utgivare
SCEE
Utvecklare
SCEJ
Plattform
Playstation Portable
Prisjakt
Release
2010-03-12
Sammanfattning
plus
  1. Kampanjen
  2. Onlinespel och möjlighet att byta kort med andra spelare
  3. Spelupplägget
  4. Kortleksskapandet när man har mängder av kort
minus
  1. Verkligen inget för de oinsatta
  2. Tar tid att komma in i
  3. Något för slumpmässigt
  4. Kampanjen är stundtals riktigt svår
  5. Lite onödigt begränsad kontroll
7

Slutsats

En mycket stark sjua. Själva upplägget med en ganska spännande kampanj, kortaffär, onlinespel och en arena är lysande och kortspelet i sig är kul. Men inte mer. Här finns inte riktigt samma djup som i de mer etablerade kortspelen och även om det blir bättre när man fått tag på mängder av kort så är det inte riktigt tillräckligt. Har du några vänner att spela och byta kort med så kan du höja betyget ett steg.
Bilder
theeyeofjudgmentplaystationportablepsp007
theeyeofjudgmentplaystationportablepsp003
theeyeofjudgmentplaystationportablepsp004
theeyeofjudgmentplaystationportablepsp005
theeyeofjudgmentplaystationportablepsp006
4203473593db6415075d
42042314081bb7b8cb53
4204231540655c93cc4f
4204231470bd0121ff96
#inlineditbutton