Aliens vs. Predator
Skrevs 2010-03-04 05:56:00 av Andreas Eklöv
Rebellion gjorde ett bra jobb med Aliens vs Predator år 1999, men 2010 års utgåva håller inte måttet.
Utvecklaren Rebellion har en lång erfarenhet av Aliens vs Predator-varumärket. Redan 1994 släppte de ett spel med samma namn till konsolen Jaguar och 1999 släppte de Aliens versus Predator till PC. Uppföljaren till denna titel hanterades dock istället av utvecklaren Monolith och Rebellion tog en paus från varumärket som varade till Aliens vs Predator: Requiem till PSP. Nu, tre år senare, återvänder de till serien. Sitter takterna i eller har deras fingertoppskänsla blivit förlegad?
logo
Mer av samma
Som namnet antyder är Aliens vs. Predator något av en moderniserad version av det koncept som Rebellion introducerade i det första spelet till PC. Spelets kampanj är uppdelad i tre delar där du får uppleva handlingen ur perspektivet från de tre raserna människor (marines), predators och aliens. Du kan välja att spela igenom varje kampanj för sig eller så kan du köra igenom dem simultant. Anledningen till att Rebellion ger spelaren denna möjlighet är att de tre rasernas kampanjer är väldigt lika varandra och du kommer med få undantag att utforska samma miljöer oavsett vilken ras du väljer att spela som. Människor, predators och aliens utforskar och navigerar dock dessa miljöer på olika sätt.
Omodernt
Jag valde att spela igenom handlingens tre kampanjer i den naturliga ordningen vilket börjar med människornas kampanj och fortsätter med predator och till sist aliens. Människornas kampanj lämnar tyvärr intrycket av att detta är ett spel som borde ha släppts för tre-fyra år sedan. Grafiken känns daterad men enkla tredimensionella miljöer, detaljfattiga texturer, oinspirerad miljödesign och en spelmekanik som bygger på koncept som är tio år gamla. Handlingen är på samma sätt väldigt ointressant, förutsägbar och helt utan några bestående intryck. Människornas kampanj i det första Rebellion-spelet till PC var riktigt läskigt när jag spelade det för mer än tio år sedan, men inte ens detta lyckas människornas kampanj förmedla i 2010 års iteration.
Bild8
Människornas kampanj känns väldigt förlegad på många sätt, detta räddas dock något av rovdjurens och aliens kampanjer.
Utomjordingar höjer
Som tur är så växer upplevelsen när du får anta rollen som rovdjur och aliens. Att jaga människor och aliens som predator ger verkligen känslan av att vara en dödlig jägare. Predatorn måste växla mellan olika hjälmfilter för att markera människor och aliens i omgivningen, något som blir utmanande i miljöer där båda dessa raser befinner sig. Även aliens-kampanjen blir mer intressant än människornas eftersom möjligheten att klättra på alla ytor och tvånget till närkamp gör att du måste förstöra ljuskällor och smyga dig på fienden för att överleva.
   Bosstriderna är också mer intressanta när du spelar som predator och aliens. När du slåss som predator mot värre varianter av aliens, och vice versa, bidrar de två rasernas olika förmågor och attribut till olika strategier i striderna som blir riktigt intressant. Människornas kampanj känns på alla sätt som ett gammalt spel som inte hängt med i tiden, något som inte bara gäller för grafiken och handlingen.
Kontrollbestyr
I rollen som människorna navigerar du miljöer på samma sätt som alla förstapersonsskjutare har gjort de senaste tio åren. Den klassiska radarn som signalerar att aliens finns i närheten är det enda som särskiljer människornas kampanj från alla generiska förstapersonsskjutare som släppts. Predators har möjlighet att göra sig osynlig och hoppa över långa avstånd. Detta åtsadkommer du genom att hålla inne L2-knappen för att välja landningspunkt och kryss-knappen för att utföra hoppet. Detta känns onödigt klumpigt i hektiska situationer eftersom det inte alltid är möjligt att hoppa till ställen som känns som möjliga landningspunkter.
   Aliens kan å andra sidan ta sig fram på allt från väggar till tak och är livsfarliga i närkamp. De saknar dock helt långdistansvapen (när du spelar dem i alla fall) så du måste använda mörkret och överraskningsattacker för att överleva. Till skillnad från predatorn behöver du bara trycka på kryss-knappen för att hoppa till en landningsplats vilket gör aliens väldigt rörliga i strid. Om du klättrar på en yta håller du inne R2 för att automatiskt krypa över till andra ytor. Tyvärr förflyttar sig kameranvyn ganska osmidigt när du gör dessa förflyttningar vilket blir väldigt förvillande i hektiska situationer.
Bild3
Problem med allt från kontroll till grafik och multiplayer gör Aliens vs Predator till en besvikelse, trots att rovdjuren och aliens erbjuder intressanta spelstilar i kampanjen och multiplayer.
Ointressant multiplayer
En annan komponent i Rebellions spel från 1999 jag hade riktigt roligt med var multiplayer där man kunde ta rollen som någon av de tre raserna. Trots att multiplayer då var väldigt obalanserat var det något nytt och väldigt underhållande. Precis som övriga komponenter har multiplayer-delen i årets spel inte heller utvecklats särskilt mycket. Precis som i kampanjläget skiljer sig strategierna för de tre raserna sig åt väldigt mycket. Predator och aliens är även i multiplayer de två intressanta klasserna och den som utnyttjar deras respektive fördelar ordentligt kan bli en riktigt dödlig jägare.
   Människorna och aliens är de två svagare klasserna. Trots att människorna har en radar som upptäcker när fienden är i närheten saknar de några direkta fördelar mot fienden. På öppna fällt har de en hygglig chans men så fort utrymmet blir mindre har predators och aliens enorma fördelar. Då predatorn är dödlig i närkamp och har effektiva långdistansvapen är aliens enbart effektiva i trånga utrymmen, på öppna fält sopar rovdjuren banan med allt motstånd.
   För er som försökte spela multiplayer-demon som gjordes tillgänglig på Playstation Network var de tekniska problemen ofta så stora att det var omöjligt att genomföra några multiplayer-matcher överhuvudtaget. Även om läget har förbättrats till det slutgiltiga spelet är det fortfarande på tok för vanligt att matcher avslutas på grund av problem med anslutningar.
En besvikelse
Hade Aliens vs Predator släpps för tre-fyra år sedan hade det varit en ganska bra titel. I år känns många delar av spelet väldigt förlegat, och när multiplayer-delen fortfarande lider av tekniska problem trots att spelet nu funnits ute i handeln ett tag blir anledningarna till att investera i detta spel väldigt få. Med tanke på att det är så många bra spel ute i handeln och så många fler på väg finns det ingen anledning att lägga era surt förvärvade slantar på denna titel. Om ni ändå är nyfikna på spelet rekommenderar jag att ni väntar tills det når reabacken, spelupplevelsen är helt enkelt inte värd ett fullpris.
 • snoop
  Odi Synd att det blev så. Jag hade hopp... 2010-03-04
Eken_NJD

offline loevet

En inbiten spelfantast som gick ner sig i spelträsket under de glada NES-dagarna. Spelar det mesta i spelväg men är extra svag för rollspel och actionäventyr. Är för övrigt helt besatt av F...
084ea7397ddf48ccbb9bc2b818905acb
Genre
Action
Utgivare
Sega
Utvecklare
Rebellion
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, PC
Prisjakt
Release
2010-02-19
Sammanfattning
plus
 1. Predator- och aliens-kampanjen är hyfsad
 2. Unika fördelar för predators och aliens känns rätt
 3. Tuffa bosstrider som predator och aliens
 4. Fångar stundtals Aliens vs Predator-känslan
minus
 1. Spelmotorn känns väldigt förlegad
 2. Människornas kampanj är oengagerande
 3. Mycket repetition i kampanjerna
 4. Tekniska problem i multiplayer
 5. Multiplayer något obalanserat
 6. Generellt väldigt opolerat
6

Slutsats

När Aliens vs Predator är bra så fångar det verkligen känslan från filmerna. Predatorn kan kännas som en kalkylerande och effektiv jägare och aliens känns som snabba och dödliga monster. Tyvärr sätter människornas kampanj tonen fel och den förlegade spelmotorn, det obalanserade och tekniskt bristfälliga multiplayer-läget och det generellt väldigt opolerade intrycket gör att spelet som helhet inte håller måttet år 2010. Om du likt mig själv gillar universumet kan det vara värt att investera i spelet när det når reabacken, men fullpris är detta inte värt.
Bilder
Aliensvs13
Aliensvs1
Aliensvs2
Aliensvs3
Aliensvs4
Aliensvs5
Aliensvs6
Aliensvs7
Aliensvs9
Aliensvs10
Aliensvs11
Aliensvs12
#inlineditbutton