MX vs ATV Reflex
Skrevs 2010-02-15 08:42:00 av Magnus Enarsson
Ännu ett motocross-spel med de välkända bokstavskombinationerna i titeln.
Raketerna smäller i luften samtidigt som jag susandes glider genom luftrummet till publikens vrålande jubel. THQ och Rainbow Studios är tillbaka med ännu en del i sin bensindoftande motocross-serie, som lär göra motorcykelfantaster tillfredsställda, men lämna de som letar efter något nytt och speciellt med ett ryck på axlarna.
420
Snyggt paket med förfärlig röst
Snygga intron och menyer verkar vara ett måste för motor- och sportspel. Det ska vara coolt, hårt och fullt av adrenalin. MX vs ATV Reflex är inget undantag utan vandrar på i samma spår och bjuder på en snygg presentation som innehåller fler olika grafiska stilar, allt till de sedvanliga distade gitarrerna och dunkande trummorna. Allt fungerar tills den förfärliga rösten träder fram. Det är en djup och överdramatisk ”hollywoodröst” som ska guida dig genom det här spelet. Det första skrattet som snabbt infinner sig går snart över till frustration och djupa suckar. Jag hade nöjt mig med enbart text, men som tur är slipper man mannen när man väl är igenom kontrollintroduktionen.
Många olika grenar
Spelet fokuserar som sagt på motocross och fyrhjulingar och det finns en mängd olika grenar och spelstilar att leka med. I karriärläget kan du bland annat köra tävlingar i arenor med stora gupp, tävla utomhus i naturen, köra Freestyle och utföra livsfarliga tricks eller helt enkelt ströva omkring fritt utomhus och utföra olika utmaningar.
   I början av karriärläget är du begränsad till tre olika tävlingsmoment som alla innehåller olika grenar. När du börjar vinna så avancerar du framåt och låser därmed också upp fler moment och fordon, precis som det brukar fungera i liknande spel. För de som inte vill eller orkar starta en karriär finns det ett Arcade-läge som gör det möjligt att från start hoppa in i vilken gren och spelstil som helst. Man behöver alltså inte låsa upp något innan det finns tillgängligt.
   
Inte bara motorcyklar
Det finns som sagt väldigt mycket för motorsportintresserade att leka med i MX vs ATV och det tar heller inte stopp vid motorcyklarna. För de som vill ha lite omväxling finns det även tre olika kärror till förfogande, Sport Trucks, Sport Buggys och Sport 2 Truck. Även fast bilarna är ett trevligt supplement så finns det ingen tvekan om att det är hojarna som är stjärnorna i det här spelet och är också klart roligast att köra.
   Även fast det finns många grenar så är det bara i ett fåtal av dessa som bilarna är tillåtna. I vissa kan du till och med mixa alla fordon, men det blir snabbt kaosartat och frustrerande. Som crossförare är det tröttsamt att gång på gång bli överkörd, man ramlar otroligt lätt. Det tar därför inte lång tid innan man föredrar tävlingar som enbart tillåter det ena eller det andra fordonet.
stilwater011
Med den högra analoga styrspaken måste du se till att placera din tyngd rätt så att landningen blir smidig.
Tjäna pengar och köp nytt
När du vinner tävlingar i karriärläget tjänar du också pengar. Med dessa kan du köpa nya motorcyklar eller bilar som alla har olika fördelar. Vissa har bra acceleration, men har dålig toppfart, andra har mjuk fjädring som gör hoppen mer bekväma. De är också olika bra på olika underlag och med denna vetskapen kan man inför varje lopp välja vilket modell som du tror fungerar bäst. Utöver detta finns det även för de mer inbitna möjlighet att trimma, byta däck och modifiera dina inköp, samt ändra på detaljerna rent utseendemässigt.
Godkänd grafik och bra kontroll
Grafiken i spelet är inget som står ut i mängden. Det ser ok ut, men kommer inte i närheten av till exempel Dirt 2 som tillhör det snyggaste i genren. Arenorna ser en aningen bättre ut än utomhusbanorna och ibland kan man se att texturerna längre bort är suddiga och laddas in när man närmar sig. Allt flyter annars på bra utan försämrad bilduppdatering någonstans.
   Kontrollen i spelet är lite speciell. Du styr som vanligt med vänstra analoga spaken, men med den högra bestämmer du vart din kropps tyngdpunkt ska vara. Vid en snäv kurva måste du alltså både styra och luta dig åt samma håll och när du hoppar så är det viktigt att du landar i en bra vinkel så att du landar så mjukt som möjligt för att inte tappa fart. Du använder också den högra spaken för att utföra trick i luften. Du håller in den vänstra axelknappen och gör där efter olika kombinationer med spaken som utlöser olika trick. Inlärningskurvan på kontrollen kan vara lite frustrerande i början, men när man väl har fått koll på läget känns den både kul och funktionell.
   Något som är mindre bra är att fysiken ibland kan kännas lite väl sladdrig. Jag hade gärna känt lite mer tyngd i fordonen. En annan sak är att AI:n ibland kan kännas lite dum. Motståndarna tvekar inte att köra på dig så att du ramlar, vilket har fått min stämma att höjas i ursinne ett antal gånger. Dina motståndare kan också köra rätt in väggen ibland utan någon synbar anledning. Spelet erbjuder dock en bra utmaning trots dessa brister.
omnicrossshots003
Bilarna är livsfarliga för motocrossförarna, så se upp!
Tävla mot dina vänner
Det bjuds givetvis också på ett flerspelarläge, vilket innehåller alla de grenar som finns med i enspelarläget. Du kan välja att spela mot andra online, i LAN eller lokalt med delad skärm.
   I väntan på att matcherna ska börja kastas du in i en lobby i form av ett fält fyllt med gupp där du kan åka omkring med de andra spelarna och utföra trick. Detta är en fin detalj som minskar tristessen av väntetid en aning.
   Du kan antingen själv välja att skapa ett spel för dina vänner eller låta spelet själv kasta in dig i en match automatiskt, vilket funkar hyggligt och tar inte allt för lång tid.
Bra, men inte mästerligt
Rainbow Studios har gjort ett bra och roligt racingspel med mycket innehåll som lär hålla motorfantasterna nöjda att bra tag framöver. Alla grenar är inte lika roliga som andra och bilarna är endast en trevlig parentes, men det är ändå tillräckligt för att man ska känna sig nöjd i det man får. De skavanker som finns kan man leva med, men det finns inget som sticker ut som kan knuffa upp spelet till de högre höjderna i betyg.
stilwater017
Det går att gräva ordentliga spår i banan i MX vs ATV Reflex, en trevlig detalj.
jag

offline Magnus Enarsson

En trevlig grabb från Skövde som nu mera bor i Stockholm efter en tid som reporter för Sveriges Radio P4 - Skaraborg. Jobbar som klippassistent på Digitala medier inom TV4, men är även utbild...
014b1ac8c1d91f044ef723711eda48b3
Genre
racing
Utgivare
THQ
Utvecklare
Rainbow Studios
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2010-02-05
Sammanfattning
plus
  1. Rolig kontroll
  2. Mycket olika grenar
  3. Arcadeläget
  4. Stödjer delad skärm
minus
  1. Lite sladdrig fysik
  2. Ibland bråkig AI
  3. Bilarna prejar för lätt ned motorcyklarna
7

Slutsats

Ett bra racingspel med rolig kontroll som levererar, men inte står ut i mängden. Det stora utbudet av grenar och fordon, samt det hyfsade onlineläget lär hålla motocrossfantasterna fängslade ett bra tag framöver.
300
#inlineditbutton