The Sims 3 Destination Världen
Skrevs 2009-11-29 12:52:00 av Emmy Zettergren-Lindkvist
Första expansionen till den tredje upplagan av Sims är här och vi har tagit Simmarna med ut i världen.
Efter nästan tio år med Sims är vi inte speciellt förvånade över att Electronic Arts fortsätter att portionera ut innehållet i spelserien. När Sims 3 släpptes i juni var det redan uppenbart att flera tillägg fanns att vänta.
   Nu är den första expansionen här och det är dags för simmarna att åka utomlands.
simsworld

Tre unika resmål

Att kunna ta semester från vardagslivet i The Sims är inget nytt. Det såg vi redan i The Sims On Holiday och i The Sims 2: Bon Voyage. Däremot märks det att expansionerna utvecklats under seriens gång. Medan man i on Holiday och Bon Voyage främst åkte iväg till nya länder samtidigt som man fortsatte med sitt vardagliga liv på den nya platsen, så erbjuder Destination Världen istället på mycket mer variation och äventyr.
   Det finns tre resmål för simmarna att välja mellan: städerna Shang Simla i Kina, Al Simhara i Egypten och Champs Les Sims i Frankrike. Varje resmål har sin karaktäristiska miljö och stämning och här har man verkligen lyckats återskapa rätt känsla. Det råder ingen tvekan om vart simmarna hamnat och Electronic Arts har valt att vara riktigt stereotypa i sin framställning av miljöerna och människorna. I Egypten höjer sig de magnifika pyramiderna över de raserade gravplatserna. I Kina omges vackra tempel av den mäktiga Kinesiska muren och i Frankrike möts vi av en pittoresk småstad med trånga gränder och glättig dragspelsmusik.
sims1
Miljöerna i Destination Världen är väldigt stereotypa men även vackert designade.

En expansion som räcker

Att åka på semester i The Sims 3 är långt ifrån lugnt och skönt. I alla fall om man vill ha ut något av vistelsen.
   Upplägget går ut på att simmarna ska utföra olika uppdrag som i sin tur ger pengar, erfarenhet, spännande unika föremål till hemmet och möjlighet att i framtiden stanna längre i landet. När en sim åker utomlands första gången får han eller hon nämligen bara stanna i tre dagar, vilket är en ganska knapp tid. Beroende på vilken typ av uppdrag man väljer är det inte alls säkert att det hinner avslutas helt innan det är dags att åka hem. Och då är det bara att återvända till hemmet, vila upp sig och sedan återkomma.
   Det kan kanske verka lite frustrerande att man tvingas åka hem efter ett tag, men faktum är att upplägget gör att expansionen kommer att räcka länge vilket bara är positivt. Simmarna utökar gradvis sin visumperiod genom att återkomma flera gånger och avsluta fler uppdrag. Till slut kan han eller hon stanna i tolv dagar. Efter ett tag börjar dessutom uppdragen korsa varandra och för att klara det ena i Egypten måste man klara ett annat i Kina.
ts3worldadventureschinamartialartstraining
En del av uppdragen leder till att din Sim får nya färdigheter. Att bli en mästare i karate är ett hedervärt och krävande uppdrag.

Bjuder på variation

Att simmarna ska utföra olika uppdrag är ett nytt stilgrepp i serien och kanske visar den här expansionen vad framtiden har att erbjuda.
   Uppdragen varierar mellan insamlande av föremål, förbättrande av färdigheter och utforskande av gravar och ruiner ackompanjerat av en del enkla pusselelement. Spelupplevelsen blir mer varierad än tidigare och det är faktiskt riktigt underhållande, även om många av uppdragen i längden liknar varandra och i grunden inte är speciellt komplicerade. För att klara av riktigt långa uppdrag, utan att behöva avbrytas av de vardagliga behoven, har EA också infört möjligheten att köpa med sig mat, duschsprej och tält. Så flera dagars vistelse i en mörk grav är ingen ovanlighet.
   Det är inte heller helt riskfritt att ge sig ut på äventyr och simmarna kan drabbas av både dödliga fällor och hemska förbannelser. Det gör att jag för första gången frekvent använder sparfunktionen i spelet. Men det är en välkommen förändring eftersom det för första gången gör att jag också engagerar mig ordentligt i mina skapelser.
   Något som överraskar mig positivt är också att expansionen integrerats i det vardagliga livet på så sätt att simmarna exempelvis genom sitt jobb kan få i uppdrag att åka utomlands. Det är med andra ord inte bara jag som bestämmer att det är dags att åka på semester. Ett attraktivt erbjudande från chefen kan få mig att dra igång äventyret.
   Det negativa med resandet är att det inte känns som någon familjevänlig handling och det är på nästan alla sätt enklare att åka med en sim i taget, vilket är lite tråkigt. Det går, men det är bökigt. Först åkte jag dit med två av mina simmar men upptäckte snart att det var enklare att fokusera på endast en av dem. Dessutom måste din sim vila några dagar efter varje resa vilket innebär att ett hushåll med flera olika simmar inte alltid kan åka utomlands samtidigt.
ts3worldadventureegyptmummycurse
Äventyr är inget för den som är rädd av sig och de mörka gravarna bjuder på mer än bara skatter.

Vart är jag?

Det mesta i den här expansionen är bra. Vi bjuds inte bara på uppdrag, äventyr och exotiska resmål utan har också fått lite nytt innehåll i vardagslivet såsom nya karriär- och färdighetsmöjligheter. Men det finns också sådant som irriterar. Kameran är en sådan sak. Jag har egentligen aldrig haft problem med kameran i någon av versionerna av Sims, men när man ska ner i trånga gravkammare är kameraprecisionen viktigare än någonsin, och det blir ibland lite klumpigt. Det känns alltid som om det står en vägg i vägen och även om det som vanligt går att "fälla ner" väggarna så är det inte alltid behjälpligt eftersom vissa ledtrådar faktiskt sitter just där.
   En annan sak, som alltid varit ett problem i Sims men som bara verkar eskalera i och med utvecklingen, är laddningstiderna. Bara att spara spelsessionen tar en evighet liksom tiden det tar för spelet att exempelvis ladda in ett nytt resmål. När man sedan väl är inne i spelet, vare sig det är på resande fot eller på hemmaplan, så flyter det perfekt. Men att behöva vänta flera minuter för att byta läge börjar kännas väldigt tröttsamt.

Bra utveckling

Jag gillar den utveckling jag ser i Sims-serien. Först tyckte jag att Sims 3 var lite väl likt Sims 2, även om en hel del nya element införts som gör vardagen mer underhållande. Men för första gången ser jag verkligen potentialen. Att EA i den tredje uppsättningen ville satsa på mer innehåll och mindre vardagsliv var uppenbart från början, men uppdragen vi får se nu medför en helt ny nivå till spelet och jag hoppas att kommande expansioner fortsätter bjuda på samma positiva överraskningar. Fortsätter det så här lär EA inte ha några problem att kränga ytterligare uppgraderingar framöver.
 • comment
  Alexandra Jag köpte expansionen i onsdags och ... 2010-01-15
  • MG4007
   EmmyZ (Emzis) Kul att du gillar expansionen! Jag ty... 2010-01-15
MG4007

offline EmmyZ (Emzis)

30. Spelgalen. Communityredaktör. Ö-bo. Förlovad. Husägare. Kattälskare. Musikalisk. Estetisk. Mamma. Kinectägare. ME-frälst.
21897cf589a41f7b093da95198424b6b
Genre
Simulator
Utgivare
EA
Utvecklare
EA
Plattform
PC
Prisjakt
Release
2009-11-19
Sammanfattning
plus
 1. Miljöerna
 2. Äventyren/uppdragen
 3. Expansionens livslängd
minus
 1. Kameran
 2. Laddningstiderna
8

Slutsats

Den första expansionen till The Sims 3 bjuder på trevliga överraskningar i form av uppdrag vilket tillför serien en helt ny dimension. Simmarna kan nu resa till Kina, Egypten och Frankrike för att utforska sina äventyrliga sidor i både gravar och ruiner. Det är härligt att se Sims-serien ta ett steg i en helt ny riktning där innehåll verkligen premieras framför vardagsbestyr och fortsätter EA så här kommer det, trots en del kameraproblem och irriterande laddningstider, att bli ett nöje att spela igenom kommande expansioner.
Bilder
SIMS3WEPpcPFTswe
TS3WorldAdventuresEgyptTr
TS3WorldAdventuresMummy
screen1
screen3
screen2
#inlineditbutton