Uncharted 2: Among Thieves
Skrevs 2009-09-29 22:17:00 av Erik Hansson
Hur bra är egentligen Naughty Dogs actionäventyr?
Jag gav Uncharted för lågt betyg. Efter att ha spelat om det idag så inser jag att det var värt en åtta och inte en sjua. När nu Naughty Dog är tillbaka med uppföljaren kan inte ens en skeptiker som jag stå emot dess kvaliteter. För det är lika bra att säga det på en gång; Det här är på många sätt ett av de bästa spelen någonsin och kommer att återfinnas i topp på många spelares topplistor över 2009.
u00dp3004
Matinéföreställning
I grund och botten är det en Tomb Raider-kopia där Nathan Drake ska ge sig ut på en Indiana Jones-doftande jakt efter en bortglömd skatt. Du kommer under spelets gång skjuta ner hundratals fiender, lösa en del kniviga pussel och klättra runt som en apa längs bergväggar, godståg och tempelruiner. Handlingen är som en äventyrsmatiné och fungerar som sådan alldeles utmärkt. Huvudkaraktärerna ger, inom genrens ram, ett trovärdigt intryck och levererar väldigt bra repliker. Dialogen håller hög klass med bra röstskådespelare som inte hade gjort bort sig i filmformat.
Snyggast någonsin
Den tekniska delen av spelet är så gott som felfri med den snyggaste grafik som någonsin skådats på en konsol (det är bara Killzone 2 och Metal Gear Solid 4 som är i närheten). Många av hindren i spelet kräver att man står och tittar sig omkring för att hitta ledtrådar och det passar spelet utmärkt eftersom man då får chans att se alla detaljer och sammanhang. Varenda område och varenda byggsten i Uncharted 2 andas kvalitet och det märks att Naughty Dog har haft en riktigt fet budget och mängder av erfarna medarbetare.
   Mitt favoritställe i spelet är när Nathan befinner sig i en by i bergen. Att bara gå runt där och interagera med byborna och njuta av detaljrikedomen exemplifierar för mig bättre än något annat i spelet hur bra det är.
uncharted3
I vissa sekvenser måste Nathan fly från överlägset motstånd. Åtminstone till han hittar något att bekämpa det med.
Spännande trygghet
Det som annars imponerar mest är hur tempot för det mesta hålls högt, men varieras så att jag aldrig tröttnar på spelandet. När jag skjutit ihjäl 50 fiender i en eldstrid så dyker det upp lite lugn och ro i form av klättring. När det varit lugnt ett tag kan jag vara säker på att något kommer att braka loss och sätta mina reflexer på prov. Det blir en blandning av trygghet och osäkerhet när jag ständigt kan lita på att Naughty Dog ger mig temposkiften och spänning, men aldrig vet när vändningarna kommer.
Håll dig i skydd
Det tog mig ungefär tio timmar att klara spelet. Av dessa satt jag bakom skydd i två timmar enligt spelets egen statistik. Det är med andra ord så striderna sköts. Utan skydd överlever du inte länge. Bakom skydd klarar du dig bra så länge inte ammunitionen tar slut eller fienden bestämmer sig för att flanka dig eller kasta granater till dig.
   Med en så stor mängd olika vapen och ett väl fungerande närstridssystem uppbyggt kring tajming blir eldstriderna aldrig tråkiga.
   Motståndet kan ibland vara riktigt svårt och oftast ställs du mot tiotals fiender samtidigt. Då kan det vara en bra idé att först smyga runt och oskadliggöra några fiender innan du ger dig till känna genom att öppna eld. Även det bidrar till spänningen.
uncharted2amongthievesplaystation3ps3021
Jag kan inte komma på ett enda spel som har så här mycket filmsekvenser som samtidigt håller så hög klass.
Imponerande AI
Något som vi recensenter ofta missar är att berömma AI som inte utmärker sig som korkad. Här är ett utmärkt exempel på det. Fienden tar skydd, flankar dig, kastar granater, rör på sig och upptäcker dig någorlunda verkligt. Nathan har väldigt ofta sällskap i spelet av minst en kollega och även dessa uppför sig anmärkningsvärt smart. De håller sig undan, springer inte och dör i onödan och ger bra understöd i strider. Det är så det borde vara i alla spel, men det händer för sällan.
Ta det med ro
Plattformshoppandet bygger i mångt och mycket på att du tar det lugnt och metodiskt. De flesta av mina dödsolyckor har handlat om att jag försökt klara ett hopp lite för snabbt eller inte tittat mig omkring tillräckligt länge. Är man bara uppmärksam kommer det mesta te sig självklart och Uncharted 2 ska avnjutas i lugn och ro.
   Det finns vissa bekymmer med en oprecis kontroll i klättrandet och en del animationer är lite ryckiga och oprecisa. Men det är bagateller i det stora hela.
uncharted2amongthievesplaystation3ps3029
Det finns inget samarbetsläge i kampanjen, men däremot i lösryckta små uppdrag där du kan spela med två vänner. Utmanande och underhållande.
Samarbete för tre
Förutom ett tio timmar långt äventyr som många av er säkert kommer att spela igenom flera gånger för att hitta alla skatter och trophies finns det också flerspelarlägen. I samarbetsläget har delar av kampanjen klippts ut och gjorts om något för att passa för samarbete för upp till tre spelare. De består av enkla uppgifter som ska klaras av medan du försvarar dig mot mängder av fiender. Du kan också försöka överleva så länge som möjligt mot vågor av fiender (som i Horde-läget i Gears of War 2). En utmärkt sysselsättning tillsammans med vänner som har headset.
Spela in i multiplayer
Även det tävlingsbaserade onlineläget är välgjort och kul. Återigen på banor som är tagna från kampanjen, men nu gäller det att skjuta ner motspelare i ganska vanliga spellägen som "death match", zonförsvar eller hämtning av föremål. Ju bättre du spelar desto mer pengar tjänar du och för dessa kan du köpa "perks" som extra ammunition eller snabbare omladdningar.
   Precis som i kampanjen är det stort fokus på att klättra till olika platser. Det gäller att hålla koll åt alla håll för att inte bli skjuten i ryggen av någon väl gömd fiende. Det kan vara frustrerande i början och skiljer tydligt nybörjare från veteraner, men när man väl lärt sig banorna är de många gömställena på många olika våningar bara kul.
   Det finns en hel del olika inställningar att göra och man kan i stort sett anpassa spelet precis som man vill ha det. En riktigt cool finess är möjligheten att spela in hela matcher för att sedan spela upp dem igen och ladda upp redigerade filmer på nätet.
Ett måste
Uncharted 2 är ett av de mest genomarbetade spelen någonsin även om det inte är perfekt. Det är proppfullt av små detaljer som gör mycket för spelkänslan och upplevelsen och kan granskas in i minsta detalj utan att avslöja några skavanker. Det är enbart om du har väldigt svårt för sådana här äventyrsspel med stora delar eldstrider blandat med klättrande och problemlösning som du kanske inte ska slå till. I annat fall är det här ett måsteköp och en av de bästa anledningarna att köpa en Playstation 3.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
de38b5d5960432d119ce88929adeb2a5
Genre
Action
Utgivare
Sony Computer Entertainment
Utvecklare
Naughty Dog
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2009-10-14
Sammanfattning
plus
 1. Fantastisk grafik
 2. Välregisserade filmsekvenser
 3. Karaktärerna
 4. Tempoväxlingarna
 5. Variationen
 6. Alla detaljerna
 7. Samarbetslägena
 8. Onlinespelet
 9. Bra AI
 10. Replikerna
minus
 1. Ibland något oprecis kontroll
 2. Måste för ofta rensa ett område från fiender innan man får gå vidare
 3. Känns egentligen gjort för samarbete i kampanjen
10

Slutsats

Trots att jag inte blev så stormförtjust i föregångaren kan jag inte låta bli att dela ut full pott till uppföljaren. Det är ett mästerligt äventyr med oöverträffad grafik, fantastisk bandesign, roliga strider, välregisserade filmsekvenser och karismatiska huvudpersoner. Efter att det tio timmar långa äventyret är över återstår ett roligt samarbetsläge online och ett tävlingsläge med mängder av inställningsmöjligheter och finesser. Jag kan inte komma på en bättre anledning att köpa en PS3.
Bilder
uncharted2releasedate
un1
un2
un3
un4
un5
un6
u00dp3002
u00dp3003
u00dp3005
u00dp3006
u00dp3007
u00dp3008
u00dp3009
u00dp3010
u00dp3011
u00dp3012
u00dp3004
uncharted2amongthievesplaystation3ps3020
uncharted2amongthievesplaystation3ps3021
uncharted2amongthievesplaystation3ps3022
uncharted2amongthievesplaystation3ps3023
uncharted2amongthievesplaystation3ps3024
uncharted2amongthievesplaystation3ps3025
#inlineditbutton