Halo 3: ODST
Skrevs 2009-09-20 06:00:00 av Erik Hansson
En fem timmar lång kampanj, multiplayern från Halo 3, samt ett Horde-läge.
Det utannonserades som en expansion till Halo 3 för knappt ett år sedan. Sedan dess har det bytt namn från Halo 3: Recon till Halo 3: ODST, samt blivit ett fristående spel som säljs i butik för ungefär 500 kronor.
halo
Vad har hänt?
ODST, som står för Orbital Drop Shock Trooper, innehåller egentligen tre olika delar; Kampanjen, det nya läget Firefight och den vanliga Halo 3-multiplayer. I kampanjen får vi följa en nyrekryterad soldat, som tillsammans med betydligt mer erfarna kollegor slungas djupt in i krigszoner. Självklart går det inte riktigt som tänkt och soldaterna sprids över den stridshärjade staden New Mumbasa. Ditt första uppdrag som "The Rookie" blir att försöka ta reda på vad som hänt med de andra. Detta görs genom att ta sig runt i staden och leta efter föremål som tillhört medsoldaterna.
Ypperlig historia
"The Rookie" har en något annorlunda teknisk utrustning än Master Chief hade i de tidigare Halo-spelen. Det finns inte längre någon sköld som laddas upp efter att man håller sig oskadd en liten stund, men å andra sidan kan man använda ett avancerat visirsystem som bland annat scannar av omgivningen efter fiender. Kampanjen består dels av nybörjarens utforskande av New Mumbasa, men också tillbakablickar om vad som hänt de andra soldaterna. Tanken är god och historien fungerar egentligen ypperligt. Problemen finns istället i utforskandet.
halo3odstxbox360033
Alltför mycket av kampanjen är tyvärr så här mörk och med så här tråkiga miljöer.
Mörka transportsträckor
Som nybörjarsoldat blir det mycket transportsträckor. Du ska ta dig till en plats några hundra meter bort och kan antingen försöka döda alla fiender på vägen, eller smyga runt dem via alternativa vägar. Det ger en viss spänning, men att smyga runt och utforska miljöer är inte vad jag gillar med Halo-serien. Det blir inte bättre av att det ofta är väldigt mörkt under de här transporterna. Så mörkt att det är svårt att orientera sig eller urskilja de få detaljer som finns i de ganska tråkiga miljöerna.
   I ett försök att göra det lite mer intressant har Bungie lagt in olika ljud- och bildklipp runt om på kartorna. Genom att titta och lyssna på dessa får man veta mer om vad som hände New Mumbasa. Det är en ganska intressant historia, men det är framför allt de som verkligen vill hitta allt i sina spel som kommer bry sig om att leta upp inspelningarna. Så kul är de inte.
För sällsynta fordon
Om de första timmarna i rookiens kampanj är lite tråkiga, så vägs det upp av de sista timmarna - samt hans kollegors berättelser. För precis som med de tidigare Halo-kampanjerna varierar det mellan att vara tråkiga transportsträckor till något av det roligaste man kan uppleva med tre vänner. Stora öppna banorna, fyllda med vapen och många av Halo-seriens fantasifulla fordon. Det är bara synd att dessa banorna, precis som i tidigare Halo-spel, är för sällsynta.
halo3odstxbox360063
Allra roligast har jag på de stora öppna banorna med fordon. Precis som i föregångarna. Att spela dem med några vänner är stort.
Höj svårighetsgraden
Kampanjen är över efter ungefär fem timmar och tillhör inte de bästa i serien. Den är för ojämn för att jag ska vara nöjd och det är inte godkänt med så många transportsträckor i ett så kort spel, men det finns också mycket som är väldigt bra.
   Jag rekommenderar verkligen att ni spelar på hög svårighetsgrad för att det ska bli utmanande. Kör ni i samarbetsläge är den högsta svårighetsgraden nästan ett måste.
Firefight - ett utmärkt tidsfördriv
Den andra stora nyheten med ODST är spelläget Firefight. Det är i stort sett en klon av Gears of War 2:s "horde"-läge där man ska överleva omgångar mot fiender som varierar i storlek och antal. Ditt lilla team av upp till fyra spelare har ett visst antal liv tillsammans och poängbedöms utifrån era insatser. Så kallade "skulls" aktiveras på banorna för att skapa variation och kan till exempel göra fienden mer benägen att kasta granater eller att undvika skott.
   Precis som med "horde" är det här ett utmärkt tidsfördriv när man har spelat igenom kampanjen. I framtiden lär vi få se horde-liknande lägen i väldigt många spel.
halo3odstxbox360031
Visiret som märker vilka som är vänner eller fiender är en fin hjälp när banorna blir för mörka. Tyvärr blir det inte så mycket roligare av det.
Kreativt flerspelarläge
Halo 3:s multiplayer är oförändrat i ODST. Det enda som tillkommit är tre helt nya banor, samt att de tre kartpaketen (heroic, legendary och mythic) som kan laddas ner ingår. Det finns mängder av olika spellägen med allt från att eskortera en viktig spelare till att hämta flaggor, eller bara döda allt och alla. Man kan dessutom göra smått otroligt många inställningar. Vill du låta alla börja med varsin hammare och gott om fyrhjuliga motorcyklar på banan går det bra. Vill du skapa ett spel där ni enbart kör med M6G-pistolen, men där varje träff är en omedelbar död så går det bra. Det går dessutom att modifiera banor och placera ut vapen, fordon och föremål i de färdiga kartorna och sedan spara ditt verk. Om inte du själv är tillräckligt kreativ så går det fint att tanka ner andra spelares banor och köra dem.
Ett svårbedömt äventyr
Att sätta betyg och slutsats på Halo 3: ODST är inte helt lätt. Ska man se det som ett helt fristående spel utan att ta hänsyn till tidigare delar i serien, vilket jag anser att recensioner ska göra, så är det bra. Kampanjen är för kort och innehåller för många tråkiga och mörka transportsträckor, men den är också stundtals väldigt spännande och rolig. Firefight är ett kul tidsfördriv, men inte mycket mer än så. Den övriga multiplayerdelen är oerhört välgjord och väl värd att engagera sig i. Jag kan garantera att det går att göra ett spelläge som just du och dina vänner gillar.
   Men om man redan har Halo 3 så finns det plötsligt inte alls lika många anledningar att köpa ODST. En bitvis tråkig kampanj som är över på fem timmar och det underhållande tidsfördrivet Firefight är bara värt dina pengar om du är ett väldigt stort Halo-fan.
 • member_male
  Von Flodino Personlig åsikt över hela Halo seri... 2009-09-24
 • member_male
  Ziqo X Personligen tycker jag det är det b... 2009-09-24
  • gastrikland_moi
   erik Oj. Det håller jag...äldigt långa. :) 2009-09-24
 • comment
  Arsenik Fan vad svårt. Jag tror det är en a... 2009-09-21
  • comment
   neco Det kostar 399kr på elgiganten, jag ... 2009-09-23
  • gastrikland_moi
   erik Ja jag förstår dilemmat. Kampanjen ... 2009-09-21
   • comment
    Arsenik Alltså det troliga är att man kan f... 2009-09-21
    • gastrikland_moi
     erik Tror Game har en in...beredd på det. :) 2009-09-21
 • doro
  grind bastard Skulle spelet kosta 300 kr när det s... 2009-09-20
  • n8415701739705633090
   farbrorpappa jag tycker iofs inte att det är sär... 2009-09-28
  • gastrikland_moi
   erik Jag tyckte det var svårt att betygs... 2009-09-20
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
aed8c2ba45d442b3e8941f075318cda3
Genre
Action
Utgivare
Microsoft Game Studios
Utvecklare
Bungie
Plattform
Xbox 360
Prisjakt
Release
2009-09-22
Sammanfattning
plus
 1. Samarbete för upp till fyra spelare
 2. De öppna banorna med fordon
 3. Multiplayerläget
 4. Firefight är ett kul tidsfördriv
 5. Kampanjen berättas smart
minus
 1. Kampanjen tar bara fem timmar att klara
 2. En del tråkiga transportsträckor
 3. Vissa delar är för mörka
 4. Inga större nyheter från Halo 3
 5. Framför allt för stora fans eller nytillkomna
8

Slutsats

Kampanjen är under sina ungefär fem timmar både tråkig och fantastisk. Spelet hade mått bra av att fokusera lite mer på actiondelen som trots allt är det som Halo-serien gör bäst. Att spela med tre vänner i kampanjen kan inte bli annat än kul. Samma sak gäller spelläget Firefight, där upp till fyra spelare försöker överleva våg efter våg av fiender. Halo 3:s fantastiska multiplayerläge medföljer också. ODST är framför allt för de största Halo-fansen eller för dem som inte spelat serien tidigare. Har ni redan spelat Halo 3 kan ni sänka betyget ett steg.
Bilder
H3ODSTLongshoreenv01
H3ODSTHereticenv01
H3ODSTCitadelenv01
H3ODSTCampaign1stPerson
H3ODSTCampaign1stPersonVI
H3ODSTCampaignDutch01
H3ODSTCampaign3rdPerson
H3ODSTCampaign3rdPerson02
H3ODSTDropPodCinematic
H3ODSTDutchCinematic
H3ODSTFirefightCrater
H3ODSTFirefightCrater2
H3ODSTFirefightCrater3
H3ODSTFirefightSecurityZo
H3ODSTNewMombasa
H3ODSTNewMombasa02
H3ODSTONIBldgCinematic
H3ODSTPreparetoDropCinemat
H3ODSTRookieCinematic
H3ODSTCampaignDutch02
JoinUp
#inlineditbutton