Fat Princess
Skrevs 2009-08-10 08:34:00 av Erik Hansson
Charmigt, hysteriskt och med krav på samarbete.
Egentligen borde Fat Princess sågas med fotknölarna. Jag hade sett fram emot det länge, mycket för den sköna grafiska stilen och den knäppa uppgiften att trycka i en prinsessa kaka för att hon ska bli tyngre. Det såg så otroligt charmigt ut.
fatp
Samma problem som i betan
Under betan som pågått under sommaren klagade dock många på att det var svårt att ansluta till spel och att det laggade alldeles för mycket. När lanseringen flyttades fram några veckor tändes hoppet om att det skulle bli lyckat trots allt. Efter de första timmarna med det färdiga spelet kan jag konstatera att det är svårt att ansluta till spel och att det laggade alldeles för mycket. Samma problem som i betan alltså.
   Det är helt oförsvarligt att släppa spelet när det inte fungerar ordentligt. Nu har det dock släppts en patch som gör att det fungerar betydligt bättre.
Kan verka förvirrat
När Fat Princess fungerar som bäst är det väldigt kul. Det är ett intensivt och lätt kaotiskt flerspelarspel med upp till 32 spelare per bana, fyra spellägen och fem klasser; krigare, bågskytt, arbetare, präst och magiker. Vid en snabb anblick eller ett snabbt testande kan det verka väldigt förvirrande. Folk springer fram och tillbaka som yra höns och anfaller varandra lite slumpmässigt. Så är det också ofta.
Kaos som roar för stunden
Samarbete är nämligen Fat Princess stora akilleshäl och dess största fördel. När du spelar med folk som pratar med varandra och gör upp planer är det som allra roligast, men så länge du spelar med mindre kompetenta människor så är Fat Princess inget annat än ett kaos som kan roa för stunden.
   Att lyckas med att hämta fiendens prinsessa till den egna borgen kräver en fördelning av uppgifterna. Några tar på sig att försvara hemmaborgen, några gör räder mot fiendens borg och några försöker se till att uppgradera slottet. Det gäller också att känna till banornas genvägar och specialsätt att komma åt fiendens kakälskande prinsessa.
fatprincess043
Här står slaget inne i ett av lagens högkvarter. Som ni ser kan det bli ganska blodigt. Det kan dock stängas av om ni tycker det är olämpligt.
Välj mössa
Man börjar alltid i den egna borgen och väljer först en mössa för att tilldelas en klass. Det är inga konstigheter i klassernas utformning; präster helar, arbetare bygger upp slottet, bågskyttar är bra på avstånd, magiker skjuter magier och krigare är bäst i närstrid. Genom att uppgradera slottet får klasserna nya förmågor som kan vara direkt avgörande för att vinna strider. När man dör får man vänta i fem sekunder innan man kommer fram i borgen igen och eftersom man snabbt tar sig in i banans mitt är det ständigt händelserikt. Det finns alltid någon fiende att ge sig på eller medspelare att hjälpa.
Mata prinsessor
Namnet Fat Princess kommer av att det går att mata prinsessorna, som finns med i två av fyra spellägen, med tårta så att de växer och blir tyngre för fienden att bära. En detalj som kanske framför allt är kul på idéstadiet och första gången man spelar.
   Det gäller tyvärr också hela spelidén med att hämta prinsessan ur fiendeborgen. Det är lite för krångligt att vinna banorna vilket leder till att en match teoretiskt kan hålla på i timmar utan att någon vinner. Har man inte det nödvändiga samarbetet blir spelet snabbt tråkigt och om man spelar med ett gäng som kommunicerar bra, men möter motståndare som inte har någon större koll på vad som ska göras så blir det också tråkigt. Jag har spelat två matcher av drygt 20 som varit riktigt kul för att folk kämpade som lag.
Fungerar bäst i bra samarbeten
På grund av sin komplexitet i hämta prinsessan-lägena är Fat Princess roligast när ni är ett stort gäng vänner som spelar med eller mot varandra. Då kommer det taktiska djupet till sin rätt och det går att få till hysteriskt roliga spelomgångar. I en "death match" är det enklare för alla att förstå vad som ska göras och det är lättare att utse en vinnare innan alla spelare tröttnat och gått och lagt sig, men det blir inte lika taktiskt.
   Det går att spela Fat Princess själv mot AI:n och det är en ganska trevlig underhållning i en timme eller två för att lära sig systemet. Efter det ska du spela online.
fatprincess056
Att mata prinsessorna med tårta gör att de snabbt växer. Då blir de också tyngre att bära vilket gör det andra lagets kidnappningsförsök betydligt svårare.
Kul i slumpmässiga doser
Nu när onlineläget fungerar ordentligt är det lättare att rekommendera Fat Princess. Att spela det med vettigt folk som försöker samarbeta kan vara hysteriskt kul. För prislappen är det helt klart värt ett köp, men räkna inte med att det kommer vara kul varenda gång du ansluter till ett slumpmässigt spel.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
5f11063126dd4981d340a7803318439b
Genre
Action,Online
Utgivare
SCEA
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2009-07-30
Sammanfattning
plus
  1. Charmigt
  2. För upp till 32 spelare
  3. Grundidén är bra
  4. När samarbetet fungerar kan det vara hysteriskt kul
minus
  1. Väldigt beroende av samarbete för att vara kul
  2. Rörigt när alla klasser ser ungefär likadana ut
7

Slutsats

Spelidén är enkel: 32 spelare som gör upp i händelserika matcher mellan två lag med varsitt slott och klasserna krigare, bågskyttar, arbetare, präster och magiker. En viss resurshantering och de olika klassernas fördelar ger ett välbehövligt djup. Spellägena som går ut på att hämta fiendens prinsessa till den egna borgen kräver ofta mer samarbete än man kan få i en match med slumpmässiga motståndare. Att bara spela "death match" eller att spela offline håller inte i längden. När du hamnar i rätt sällskap online kan det dock vara hysteriskt kul att kämpa om de feta prinsessorna.
Bilder
fatprincess055
fatprincess029
fatprincess030
fatprincess031
fatprincess032
fatprincess033
fatprincess034
fatprincess035
fatprincess036
fatprincess037
fatprincess038
fatprincess039
fatprincess040
fatprincess041
fatprincess042
fatprincess043
fatprincess044
fatprincess045
fatprincess046
fatprincess047
fatprincess048
fatprincess049
fatprincess050
fatprincess051
Andreas andra åsikt
När jag tittade på och läste de förhandstittar som amerikanska journalister publicerade var jag lika förväntansfull som de verkade vara. När jag nu började spela Fat Princess själv lyckades jag missa de inledande problemen med spelet online. Visst, lite strul har jag varit med om, men inte så fasligt mycket. Men ett annat problem har jag tyvärr blivit allt för medveten om: Fat Princess är enbart ett bra spel när du spelar i organiserade lag eller med vänner, annars är det ok som bäst. I majoriteten av de matcher jag spelat har folk sprungit runt som yra höns och slagits till höger och vänster. Det leder oftast till att spelet går fram och tillbaks utan att särskilt mycket egentligen händer. De få matcher där strategin varit organiserad har jag haft grymt roligt, men tyvärr är det för få gånger för att höja helhetsintrycket.

Betyg: 6/10
#inlineditbutton