Monopoly
Skrevs 2008-10-31 05:20:00 av Emmy Zettergren-Lindkvist
Succéspelet Monopol försöker åter igen att flytta från bordet till konsolen. Vi har testat hur det fungerar.
Monopol är bordsspelet som under årtionden engagerat människor över hela världen. Det har förenat och splittrat familjer som slagits och förhandlat om gator och hotell. Nu har spelet flyttat från köksbordet till vardagsrummet och frågan är om det fortfarande är värt att kämpa för.
Storpuff

Precis som originalet...nästan

Det är nog fler än jag som har en stark relation till Monopol. Det var i det spelet jag slogs med pappa om hyror, lurade lillebrorsan på de bästa gatorna och lärde mig grunderna i ekonomi. Monopol spelades tidvis väldigt frekvent i mitt hem och anledningen är att det helt enkelt är rikigt bra. Det erbjuder en nästan perfekt balans mellan spänning, tur, skicklighet och lättsamhet.
   Konsolversionen av spelet har stora likheter med originalet. Faktum är att det i stort är exakt som originalet fast med möjlighet att spela på lite annorlunda spelplaner samt tillgång till en helt unik version av spelet där alla regler är upp- och nervända.
94591620080926screen002
Det syns tydligt vilka gator som ägs av vilka spelare eftersom varje gata märks med spelarens färg.

En genomgång av reglerna

Reglerna i Monopol är ganska enkla och det är lätt att sätta sig in i konsolversionen även om man inte spelat bordsspelet tidigare. Det finns också vissa möjligheter att modifiera spelreglerna som exempelvis spelarnas startsumma, inkomstens storlek och antal kast en spelare måste stå över i fängelset.
   Spelplanen består av närmare 30 gator som alla går att köpa. Gatorna tillhör olika färger, eller kategorier om man så vill, om två, tre eller fyra stycken. För att köpa gatan måste man hamna på den under sin tur runt spelplanen. Hamnar man på någon av de andra spelarnas gator får man betala hyra till ägaren och på samma sätt får man hyrespengar om någon annan spelare hamnar på den egna gatan. Äger man alla gator i en färg bildas ett monopol och hyran för gatorna ökar markant. Vid ett monopol blir det också tillåtet att bygga hus och hotell vilket ökar hyran ytterligare. Några chanskort med olika positiva och negativa budskap, lite allmänna tomter där spelaren måste betala skatt och en risk att hamna fängelse bidrar till spänningen. Det är också fritt för spelarna att idka byteshandel bäst de vill. Målet är såklart att äga så mycket som möjligt och att barskrapa sina motståndare.
94591620080926screen004
Det finns flera olika spelplaner att välja mellan. Både själva planen och dess spelpjäser följer olika teman.

Olika typer av planer

Det finns en svensk version av bordsspelet Monopol där spelarna kan köpa Norrmalmstorg i Umeå, Karlavägen i Göteborg och Hamngatan i Örnsköldsvik. I konsolversionen Monopoly är det den amerikanska standardversionen som gäller där gator som Pennsylvania Railroad och Boardwalk är till salu. Men för att spelarna inte ska tröttna på att köpa samma gator om och om igen så har EA Games också slängt in en handfull mer fantasifulla spelplaner med både framtidstema, istema och kaktema. Ju mer man spelar de olika spelplanerna desto fler kan man låsa upp. Egentligen spelar det ingen större roll vilken plan man spelar på eftersom reglerna är de samma. Men visst, omväxling förnöjer naturligtvis.

Rikast av alla genom tur

Det som kanske är intressantast med Monopoly är den helt nya versionen "Richest" som helt enkelt är en variation av originalspelet med en regeltvist. Här kan spelaren välja mellan sex, nio eller tolv spelomgångar där det är slumpen istället för den fria viljan som avgör spelarnas öde.
   Varje spelomgång inleds med att fyra tärningar kastas. Spelarnas turordning bestäms sedan genom olika minispel där vinnaren får välja tärning först och förloraren sist. Antalet prickar på tärningen anger i sin tur hur många spelpjäser varje spelare får slumpmässigt utplacerade på spelplanen. Hamnar spelpjäsen på en tom gata får spelaren gatan. Hamnar pjäsen på en annan spelares gata tvingas man ge bort en valfri gata i hyra. Även här går det att få monopol och att bygga hus och hotell vilket i vanlig ordning innebär att hyran höjs. Den spelare som har mest ägendom till högst värde när samtliga rundor är avslutade vinner. Ganska naturligt är det bra att välja tärningar med högt värde under de första spelomgångarna för att skaffa sig så många gator som möjligt. Under de sista omgångarna är det tvärt om bra att satsa på tärningar med låga tal för att undvika risken att hamna på andras gator.
   Det här är en intressant variant av Monopol som trots sin i princip totala slumpmässighet är riktigt rolig att spela. Spelrundorna är snabba och kräver väldigt lite tankeverksamhet.
94591620080926screen007
I spelläget Richest är det minispel som avgör spelordningen för varje runda. Minispelen kan också spelas för sig för den som vill träna lite.

Lek med en kontroll

I stort fungerar kontrollerna och menyerna i Monopoly bra. Det är lika enkelt att växla mellan byggläge och spelläge som att erbjuda byteshandel med sina motspelare. Vid några tillfällen har kontrollen känts buggig i just köpläget, men det är inget som stör helheten.
   Att det går att spela upp till fyra personer samtidigt med en enda kontroll är en stor fördel.
   Jag måste också ge EA Games en eloge för grafiken och animationerna. Det är förvånansvärt välgjort trots att scenen endast är en ganska ordinär spelplan. Det känns dock som om krutet lagts på just spelplanen medan minispelen framstår som mer mediokra.

Räcker det som tidsfördriv?

Gillar man Monopol gillar man antagligen också konsolversionen. Spelet är precis det samma. Samtidigt känns det lite märkligt att sätta sig i soffan och stirra på en teve istället för att samlas runt ett bord. Den genuina känslan försvinner. Jag tror att många med mig föredrar det traditionella spelsättet framför det moderna.
   Det som också talar till Monopolys nackdel är avsaknaden av ett onlineläge. Att EA inte ger oss möjligheten att mötas över nätet är helt obegripligt. Visst går det att spela mot datorn om inget fysiskt motstånd erbjuds, men att få tampas med andra människor är alltid roligare och bättre.
   Monopoly är inget dåligt spel - det är ju Monopol i digital form. Men jag är tveksam till att det kommer att bräcka originalversionen. Vissa spel ska helt enkelt spelas vid ett bord. Ett onlineläge hade kanske gjort digitalversionen mer legitim men som det är nu kan man lika gärna köpa bordsversionen och fortfarande ha lika kul, om inte mer.
MG4007

offline EmmyZ (Emzis)

30. Spelgalen. Communityredaktör. Ö-bo. Förlovad. Husägare. Kattälskare. Musikalisk. Estetisk. Mamma. Kinectägare. ME-frälst.
a1374bbec97d0644e90b4468e86d5954
Genre
Entertainment
Utgivare
EA
Utvecklare
EA Games
Plattform
Wii, Xbox 360, Playstation 2
Prisjakt
Release
2008-10-23
Sammanfattning
plus
  1. Snygg grafik
  2. Enkelt att sätta sig in i
  3. Stor likhet med originalet
  4. Upp till fyra spelare
  5. Flera roliga spelplaner
  6. Ett nytt och roligt spelläge med slumpmässig Monopol
minus
  1. Inget onlineläge
  2. Kommer inte att hålla i längden
  3. Inte lika roligt som bordsspelet
5

Slutsats

Monopoly är väldigt likt bordsspelet med samma namn och överföringen till digitalt format fungerar väldigt bra. Att EA Games dessutom erbjuder en ny mer slumpmässig variant av Monopol samt flera spelplaner med olika teman att låsa upp under spelets gång gör det lite extra roligt. Men att det inte går att spela online är obegripligt. Det är ett sällskapsspel som ska avnjutas tillsammans med andra och är man ensam är datorn ett ganska tråkigt sällskap. Det är ett bra genomfört spel men får ett medelbetyg eftersom det inte lär räcka så länge som det är tänkt. Att spela bordsversionen kommer alltid att vara roligare.
Fler digitala Monopolspel
Monopoly Party (Xbox, PS2 och Gamecube) 2002
Monopoly Tycoon (PC) 2001
#inlineditbutton