Pro Evolution Soccer 2009
Skrevs 2008-10-08 20:51:00 av erik
Fifa var i år bättre än någonsin. Hur lyckas Konami möta konkurrensen?
Uppförsbacken rent utvecklingsmässigt har nog aldrig varit större för PES-serien. Förra året var första gången serien möttes av så hård kritik från fansen. Ändå sålde det bättre än någonsin. Till årets version kan inte Konami längre skylla på övergången till en ny generations hårdvara eller att de inte riktigt fått ordning på de olika teamen. Nu är det upp till bevis.
pesmessi420
Första intryck: Mycket nytt
De första intrycken kan lätt påskina att de lyckats. De har gjort ett snyggare omslag än de någonsin varit i närheten av, introfilmen är snygg, de har med fler licensierade låtar, knep den tunga Champions League-licensen och har byggt ett nytt spelläge i Become a Legend. Dessutom är flera av problemen med föregångaren bortsuddade.
   Tyvärr är det mycket som enbart är en fasad utåt. Champions League-läget är helt enkelt en cup, som vilken som helst, och är inte integrerad i något karriärläge. Become a Legend är ett försök att kopiera EA:s Be A Pro-läge, men är egentligen inte i närheten. Istället är det precis som vanligt i spelet på plan som PES har sin styrka i år också. Tjatigt, men sant.
Reparationer: Backlinjen
Bland det sämsta med PES 2008 var att försvararna alltför ofta var helt ute och cyklade i sina löpningar vilket kunde leda till att motståndarna fick fri passage till en målchans. Det är betydligt bättre i år. Detta trots att Seabass vägrade inse det problemet. Medspelarna tar också lite bättre löpningar i år och att hålla in L1 innan du passar gör ofta att passaren tar en fin djupledslöpning som man kan slå bollen till.
   Det är också lite mer ovanligt att målvakterna gör stora blunders (även om det fortfarande är mycket returer), men framför allt är det betydligt bättre skärmuppdatering än i förra årets version som nästan var ospelbar.
Förbättringar: Bollfysiken
Den största förbättringen är annars att bollen är mer levande. Eftersom spelarna sträcker sig mer efter bollar blir det också fler halvdana bollberöringar. Någon får en tå på en passning och bollen ligger "fri" på plan. Ett försök att stå i vägen för en boll blir istället till en retlig tunnel. Spelare försöker, men misslyckas helt med att nå en boll. Skott studsar på spelare i vägen och i dueller och överbefolkade områden kan lite vad som helst hända. Det kan på grund av detta ibland bli ännu mer rörigt i trånga situationer i straffområdet och det kommer nog dröja länge innan man lärt sig att det kan vara farligt att ha för mycket folk på samma område.
   Över huvud taget blir fler bollar "lösa". I PES 2008 till PS3/360 var bollen oftare låst till en spelare. Det är en känslig balans. Vi vill inte att bollen ska vara en helt eget objekt som i Sensible Soccer, men Konami fick till det riktigt bra i PES 2008 till PS2. Tyvärr är det inte riktigt lika fritt och lyckat i PES 2009, men det är bättre än sist till PS3/360.
LVPallbmpjpgcopy
Licensmässigt är det svårt att avgöra vad som är störst: Liverpool eller Champions League.
Nyhet: Spelarkontroll
En intressant nyhet är att man nu kan välja att enbart byta spelare när man trycker på L1. Med den här inställningen byter man alltså inte automatiskt när man får bollen. Det betyder att du kan låta datorspelarna spela runt bollen innan du blir en av dem för att slå iväg en boll till någon du tagit en löpning med. Inte helt enkelt att vänja sig vid, men det finns helt klart en finess med det.
   En annan nyhet är att du kan bestämma vilka spelare som du vill kontrollera på plan. Markera till exempel en anfallare, en sidomittfältare och en defensiv mittfältare. När du sedan byter spelare med L1 växlar du enbart mellan dessa spelare. På så sätt kan du och upp till sex vänner (i PS3-versionen) dela upp laget mellan er om ni vill.
   När det gäller finter görs en del sådana automatiskt nu bara du rör dig med tekniska spelare. Ronaldo kan till exempel göra en överstegsfint när du byter riktning. Det går också enkelt att slå manuella passningar med högerspaken.
Bättre, men inte tillräckligt?
Det är ett av de mest stående intrycken jag får; det här är bättre än i fjol, men inte lika bra som PES 2008 till PS2. Där fick Konami till balansen mellan en fri boll och ett spel på plan som helt berodde på spelaren. I versionerna till 360 och PS3 händer det för ofta att det är korkade spelare på plan eller rejäla målvaktstavlor som orsakar insläppta mål. Det finns också lite väl mycket saker som styrs av spelet. En nickduell medför så gott som alltid att bollen går till en bestämd spelare istället för att bli "lös" på plan.
   De korkade passningarna finns kvar och har utökats. Antingen så är riktningen överkänslig eller så har Konami lagt in en för stor slumpfaktor vid passningar eftersom de fortfarande kan gå lite hur som helst. En lätt tryckning på passningsknappen kan få spelaren att ta i för kung och fosterland för att nå en spelare på andra kanten istället för det logiska alternativet precis bredvid.
Become a Legend: Grunderna
Konami försöker i år att planka EA:s Be A Pro rakt av. Gör en spelare som mittfältare eller anfallare. Välj sedan en liga eller skapa en egen med vilka lag du vill. Nu är du alltid samma spelare och får först spela en testmatch. Du ser allt från en något inzoomad kamera som följer efter din spelare och det gäller såklart att göra så bra ifrån dig som möjligt. För att bli lite mer delaktig i spelet kan du tigga pass med två snabba tryck på R2. Men till skillnad från i Be A Pro passar inte medspelarna omedelbart. Istället slår de passningen lite när de känner för det vilket kan leda till att läget redan är borta när du får bollen. Återigen visar Konami att de struntar fullständigt i att det ska vara lättillgängligt.
   Att sedan spela i andra lag blir en ganska seg historia där du utvecklas långsamt och eftersom det inte går att spela flera i samma lag går det inte komma ifrån känslan av att det är ett snabbt ihopslängt läge utan några egentliga egna idéer.
FCBARCELONAvsLIVERPOOLFCbmpjpgcopy
Messi är en av många spelare som känns helt rätt. När man får bollen med honom vill man bara dribbla igenom hela försvaret.
Legends: Online med tre vänner
I Become a Legend-läget kan du scouta upp till fyra spelare som inte får ha högre lön än din egna spelare. Sedan kan du ta alla fem med dig till onlineläget Legends där du och upp till tre vänner spelar uppvisningsmatcher mot datorn som era egna spelare på låsta positioner. Småkul, men det skulle naturligtvis ha varit en del av ett karriärläge som det är i Fifa 09 och varför ska etiketterna som visar hur mycket poäng man får för varje grej man gör vara så överdimensionerade att man knappt ser vad som händer?
Master League: Som vanligt
Vi Master League-fantaster har vid det här laget vant oss vid att Konami ignorerar oss varje år. Karriärläget har knappt utvecklats de senaste fem åren och det är samma sak i år. Det enda som ändrats är att förhandlingar nu sker i två steg; först med klubben, sedan med spelaren. Först alltså en övergångssumma med klubben och sedan lön- och kontraktsförhandlingar. I övrigt har inget hänt och det är lika frustrerande som vanligt.
Spelarna: Skillnaden gör allt
Förutom att känslan på plan är väldigt bra i år - förbättrad på många punkter sedan i fjol så är spelarna det som gör PES så bra. Man känner verkligen skillnaden på dem när man spelar med dem och för att bli riktigt bra med ett lag är det en stor fördel om du lär dig så mycket som möjligt om spelarna. Vilka ska du skjuta långskott med, vilka är det lönt att försöka dribbla med, vilka ska du absolut inte skjuta med vänstern med och vilka har en chans att nicka in hörnor. Den här skillnaden kan ibland bli lite överdrivet stor vilket alla vi som släpper in hörnmål efter hörnmål med vårt nyskapade master league-lag kan intyga, men samtidigt är det en stor del av charmen med spelet. Det och det detaljerade systemet för att göra egna taktiker.
LIVERPOOLFCvsMANCHESTERUNITED2bmpjpgcopy
Det är i de små detaljerna på plan, som hur verkliga skotten blir utifrån bollens rörelse och läge, PES visar sig från sin bästa sida.
Grafiken och ljudet: Bättre
Grafiskt har det skett en del förbättringar. Vissa spelare ser lite mer verklighetstrogna ut, publiken en aning mer levande, bilduppdateringen är klart förbättrad, många nya animationer har tillkommit, menyerna har åtminstone en design i år och ansiktsuttrycken är mer levande. Även ljudmässigt har det förutom en del låtar som åtminstone är okej också tillkommit mer ramsor på arenorna (även om de ofta blir tjatiga efter ett tag). Däremot är bolljudet inget vidare, kommentatorerna ofta ute och cyklar och det hade verkligen inte skadat med en mer genomarbetad och varierad matchpresentation.
Online: Måste bättras
Online bestämmer du namn, favoritlag, favoritspelare och en signatur innan du ger dig ut på serverjakt. Det är uppdelat i brittiska, tyska och några andra varianter. Du ser var det finns folk och hur många det finns. Sedan går du in i olika lobbys och hittar spelare. Upp till fyra personer kan spela i varje match. Tyvärr flyter det inte speciellt bra. Det är lite bättre om det är du som skapar spelrummet, men det är fortfarande för mycket lagg för att vara godkänt och när det är någon annan som är värd är det nära ospelbart. Konami säger naturligtvis att det ska fixas, men så som det fungerar nu är det under all kritik. Ni kan läsa mer om onlineläget här.
Editläget: Nästan likadant
Det går i år precis som tidigare att ändra lagnamn och gå in och finjustera spelare i allt från utseende till egenskaper. Det finns till exempel 16 olika skor (inget fritt skapande), ungefär lika många inställningar som förra året när det gäller ansiktsbehåring, frisyrer, ansiktsmodeller och annat. Ansikten går att göra väldigt varierade, men frisyrer och skägg är det fortfarande för dåligt med. Att ställa in dribblingar och frisparkar känns meningslöst, men de 71 olika målgesterna är lika kul som förra året.
   Det går att importera en bild med Playstation Eye, men det verkar inte vara förbättrat från förra året och vi som har skägg kan glömma att få med det på spelaren.
   Den stora nyheten är att det går att göra emblem på pixelnivå. På så sätt går det att skapa i stort sett vad du vill och om du bara är tillräckligt ambitiös kan vilka ligor och lag som helst skapas. Det finns gott om tomma lag och spelare att göra om som man vill och det kommer inte dröja länge innan fans har gjort mängder av verkliga lag som du sedan kan ladda ner.
LIVvsWE6bmpjpgcopy
Ansiktsuttrycken är mer levande i år, men det är inte alltid spelarna ser så mycket klokare ut för det.
Licenser: Färre
Den stora nyheten är att Konami har tappat rättigheten till spanska ligan. De har fel lagnamn och fel dräkter förutom Real Madrid och Barcelona. I England finns Liverpool och Manchester United helt licensierade medan resten har fel namn och dräkter. Bayern München har bytts mot Zenit St Petersburg och i Norden har Helsingborg fått lämna plats för Brøndby (kvar finns Hammarby, AIK, Rosenborg, Helsinki, IFK Göteborg och Köpenhamn). Det har med andra ord inte tillkommit en enda licens utan att minst en annan tappats. Uselt.
Slutsats: Ett steg fram, två steg bakåt
Det är lite sorgligt att behöva konstatera att PES 2008 till PS2 fortfarande är det bästa PES-spelet som släppts. Det är också sorgligt att konstatera att Konami inte förstår bättre vad som behöver göras med spelserien. Vem som helst som spelat några PES de senaste åren skulle kunna ge dem en lista med saker som måste fixas för att göra oss nöjda. Istället får vi ett tomt Become A Legend och ett onlineläge som fortfarande inte håller måttet.
   Men när det kommer till kritan så kommer jag inte kunna vara utan PES i år heller. Känslan på plan är förbättrad tillräckligt mycket för att jag ska vara besatt av att nöta matcher igen. Det finns mycket att klaga på och mycket som Konami borde gett oss fans för länge sedan, men ingen kan ta ifrån dem att de skapat en känsla på plan som de är ensamma om. Om ni tycker att det är det viktigaste och inte bryr er så mycket om andra spellägen eller att spela online så är PES ett klart köp i år. Annars är det värt att vänta på rapporter om onlineläget fixats eller faktiskt kolla på Fifa 09.
 • member_male
  DIEXEL Är det färre licenser iår? Va g... 2008-11-02
 • member_male
  MannyCalavera81 Hej(igen) Erik..skulle uppskatta en r... 2008-10-15
 • member_male
  Stallonie bra recension erik, ja fattar inte ... 2008-10-10
  • gastrikland_moi
   erik Tack! Sitter och spelar ML i PES ... 2008-10-10
 • member_male
  MannyCalavera81 Tja Erik! En kanonrecension av spelet... 2008-10-10
  • gastrikland_moi
   erik Tack! Jag minns inte säkert nu hu... 2008-10-10
 • member_male
  Carlosen jag tröttnade på pes 2008 till pc e... 2008-10-09
 • MC_Solaar_cool
  jappe jag känner att jag gjorde rätt med ... 2008-10-09
 • vigilantes
  gusvigilante Efter att följt serien till ps2 varj... 2008-10-09
 • jag_i_sand
  monodope "En intressant nyhet är att man nu k... 2008-10-09
 • kanin
  rartanando go recension, men v...s nästa vecka. :) 2008-10-09
  • gastrikland_moi
   erik Tack. Det är framför allt att de... 2008-10-09
   • kanin
    rartanando mhm ok ok.. tack f...året runt ju.. :) 2008-10-09
    • gastrikland_moi
     erik Ja jag körde igång en ML på top pl... 2008-10-09
 • member_male
  Vulkanen Om demot är likvärdigt slutverren p... 2008-10-09
  • gastrikland_moi
   erik Ja du har helt rätt i dina åsikter ... 2008-10-09
 • member_male
  jooaakim Hur ser de allsvenska lagen och framf... 2008-10-08
 • DSC00002
  The Great Deku Tree Erik fatta att jag blev avis när du ... 2008-10-08
 • akiba20110428-p01
  sanhawat Nice recension! Ja PES är ju inte... 2008-10-08
 • Sajmon
  Devilinho Känns som ett ganska väntat omdöme... 2008-10-08
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
924fce0535a1359ff7dfbb08feb4c538
Genre
Sport
Utgivare
Konami
Utvecklare
Konami
Plattform
Playstation 2, PC, Playstation Portable, Xbox 360, Playstation 3, Wii
Prisjakt
Release
2008-10-16
Sammanfattning
plus
 1. Känslan på plan
 2. Skillnaden mellan spelarna
 3. De taktiska alternativen
 4. De nya spelarbyteskontrollerna
minus
 1. De nya spellägena är nästan bara fasader
 2. Onlineläget duger inte
 3. Master League är så gott som oförändrat
 4. Färre licenser i år
 5. Kommentatorerna
 6. Presentationen
8

Slutsats

Allt handlar om hur du spelar fotbollsspel. För dig som spelar med eller mot kompisar i soffan så är PES 2009 alldeles lysande med en förbättrad känsla på plan och något smartare AI. För dig som spelar helt själv så kommer de nya spellägena vara en besvikelse eftersom de inte är ordentligt genomarbetade. Du som vill spela online ska inte välja PES 2009 till PS3 om inte Konami släpper någon patch som fixar problemen.

Lägger man ihop de här faktorerna så får man ett spel som förvisso är bättre än förra årets version och fortfarande är ett fantastiskt roligt fotbollsspel, men som fortfarande är frustrerande långt efter konkurrenten och till och med förra årets PS2-version i allt för mycket.
Bilder
72336200806231516235big
72306200806231429360big
72306200806231429361big
72306200806231429372big
72306200806231429383big
72306200806231429384big
72306200806231429395big
72306200806231429406big
72336200806231516120big
72336200806231516141big
72336200806231516162big
72336200806231516193big
72336200806231516224big
pes20091
pes20092
pes20093
pes2009
pes2009200
pes2009seabass2
pes2009seabassaki
pes2009seabass
pes2009200
pes20091
Onlineläget uppdateras
Konami säger att de jobbar med onlineläget och servrarna. Efter en uppdatering innan idag testade jag igen och det är liten aning bättre, men fortfarande underkänt. För mycket lagg, en allmän segare känsla och på de matcher jag testade upplevde jag dessutom att AI:n i egna laget var sämre.
CLBARvsSPO10909
CLenter1
CLMANCHESTERUvsINTERsta
CLSPOvsBAR10908
CLSPOvsBAR20908
CLVILvsMAN2
#inlineditbutton