Tiger Woods PGA Tour 09
Skrevs 2008-09-03 15:30:35 av emil
Efter regn kommer sol, så även på golfbanan.
Solen klättrar lite sömnigt upp över de lummiga trädkronorna borta vid ettans green. Värmen får grässtråna att långsamt och försiktigt vicka av sig den lätta nattfrosten. Det krävs några extra provsvingar för att få igång blodcirkulationen. Pullovern var ett smart val, men kaffet står kvar hemma på köksbordet. Tusan också. Får köpa en kopp, till prickig korvmackorna, mellan nian och tian.
   Allting är knäpptyst. Inte ens fåglarna verkar vara uppe. Det metalliska klickandet från driverns klubbhuvud, som skickar iväg dagens första boll 250 meter, väcker en morgontrött kanin som skuttar djupare in i buskaget bredvid tee.
   Golf kan vara den skönaste verklighetsflykten och avkopplingen som finns. Nu för tiden spelar jag tyvärr inte golf aktivt längre. Har inte samma tid, lust och möjlighet som förut, men saknaden kryper ständigt tillbaka och då behövs ett riktigt bra golfspel för att stilla de nostalgiska begären. Men det var länge sedan den klassiska spelserien från EA Sports imponerade.
Mer än bara golf
Ett sportspel ska ju inte bara vara tekniskt stimulerande, utan även berika en med snarlika upplevelser från verkligheten. Inte nödvändigtvis en tidig och underbar golfrunda sent om hösten, men beröra på något vis åtminstone. I båda avdelningarna har Tiger Woods PGA Tour haft svårt att leverera till Xbox 360. 2006 års version var en nödlösning, där man prioriterade att hinna med releasen av konsolen istället för kvalité och påminde mer om ett stort demo. Så det var inte förrän 2007 som serien kunde börja avnjutas som ett golfspel ska. Men även om den tekniska känslan, och mycket annat, var högklassig så kippade serien ändå efter andan när det gäller nyheter och innovation. Det blev aningen bättre i 2008 i form av Photo Game Face och GamerNet men med ett trasigt karriärläge och instabilt onlineläge där det nästan var omöjligt att spela på grund av alla avbrutna sessioner så blev säsongen en dyster historia.
Ladda upp dina egna filmer
Denna säsong, 2009, är det mesta bra med spelet. Det tragiska är bara att det dröjde så här många år innan vi äntligen fick ett spel i serien som borde funnits redan 2007. Allt fungerar som det ska men kreativiteten är fortfarande inget man skriver hem till mor och far om.
   Det tidigare lite svåröverskådliga karriärläget (Tiger Challenge) har ersatts av ett mer logiskt system baserat på olika kort. Varje kort har nio utmaningar som ger olika poäng och pengar. Det krävs en viss summa poäng för att kunna utmana kortets ”boss” (Annika Sörenstam, Jim Furyk med flera och sist Tiger Woods förstås). För slantarna köper man ny utrustning och kläder. Den som är rik, lat och feg kan använda Microsoft Points (köps för riktiga pengar).
   Mest positivt är att spelet fungerar ordentligt online. Man hittar som vanligt massvis av spelformer, statistik tillsammans med vänliga amerikanare (japp, de finns, men bara i golf). För alla som tycker golf tar för lång tid kan man numera spela ”Simultaneous Play” vilket innebär att alla spelare slår sina lag ungefär samtidigt. GamerNet är mer integrerat i spelet och ger en möjligheten att ständigt spela andra personers egengjorda utmaningar så väl som att lägga upp sina egna. Man kan även på ett smidigt vis ladda upp videos på ens minnesvärda slag och publicera dem på sitt konto hos www.easportsworld.com.
challenge
Tiger Challenge får nytt utseende men har samma innhåll varje år. I denna upplaga har man fått till det logiska och estetiska riktigt bra.
Låna Tigers personliga coach
Men två av de tre största nyheterna heter ”Dynamic Attributes” och ”Performance Coach”. Ens färdigheter (Power, Accuracy, Short Game och Putting) ökar och faller för varje slag man gör så varenda sving räknas betydligt mer än vad det har gjort tidigare. Ens coach Hank Haney (Tiger Woods coach sedan många år) guidar en genom karriären och analyserar ständigt ens spel. Utifrån vad man presterar på tidigare hål och rundor hittar han utmaningar som temporärt höjer ens färdigheter. Sedan gäller det att spela bra för att få fördel av träningen, men det är betydligt svårare att behålla sina höga värden än att nå dit. Förutom att Hank ibland får för sig en del idiotiska träningar som att exempelvis placera en bakom ett träd och försöka nå green så fungerar coachningen bra, inledningsvis. I längden blir det överdrivet repetitivt. Visst behöver golfproffs träna mycket, men att ens färdigheter skulle bli sämre i verkligheten bara för att man slog kring fyra dåliga slag förra rundan känns larvigt, så ett mer balanserat upplägg hade inte skadat. Det är dock mycket välkommet att man inte längre kan ”maxa” sin golfspelare och sedan ha så resten av spelet.
   Den tredje stora nyheten är ”Club Tuner”. Möjligheten att justera klubbor efter ens spelstil. En funktion som är riktigt uppskattad. Genom att skräddarsy driver, träklubbor, järnset och wedgar kan man anpassa längd, skruv och känsla efter önskemål. Jag brukade alltid ha en lätt ”draw” på min järnetta när jag spelade på riktigt och har valt att ha så även i spelet. Precis som i verkligheten är valet av klubbor en vetenskap. Mindre sweetspot ger exempelvis bättre längd men kommer kräva bättre sving. Det här momentet rekommenderas att fördjupa sig i men är inget tvång för att spela bra.
drills
Herr Haney hittar alltid något att öva på. Ofta fungerar träningen bra, men se upp för att hamna i omöjliga situationer för Hank kan tycka du ska öva på dem om du har otur.
Som japansk fotboll
Det är svårt att återuppfinna golfen. Sedan den genialiska konverteringen till att kontrollera svingen med spaken och fina bollfysiken har det funnits få saker att klaga på när det gäller den tekniska biten. Man kan tycka att några mindre justeringar varje år är på sin plats och majoriteten av tiden borde läggas på att förnya andra sidor av serien. Det är därför anmärkningsvärt att så lite har hänt. Det går att dra tydliga paralleller till Konamis Pro Evolution Soccer där man gång på gång visar upp stor fingertoppskänsla ute på planen, men runt omkring är serien skandalöst dåligt.
   Utvecklingen av att detaljskapa sin egen golfare är positiv, liksom införandet av nya banor, men karriärlägets innehåll i Tiger Woods är nästan identiskt bara att man gjort om utförandet. Man får inte heller mer inlevelse för att man placerat ut dåligt animerad publik som tjoar lite. Nya kommentatorer som läser in samma repliker som de gamla hade, gör inte heller upplevelsen större.
   Man måste sätta sig ned och fokusera på hur man ska få sporten mer tilldragande utanför de välklippta fairwaysen. Varför inte bygga in ett slags ”Be a Pro”-läge (liknande dem i Fifa och NHL) där man tävlar om platser i ett Ryder Cup-lag? Varför inte lägga in mer teatraliska och djupa effekter i PGA-touren? Varför inte arbeta mer med vädret?
   Man verkar också ha svårigheter att anpassa serien för alla. För den rutinerade är Tiger Woods PGA Tour 09 alldeles för enkelt, precis som sina föregångare och det dröjde inte många rundor förrän jag började skjuta resultat alldeles för långt under par, även på Tour Mode (den högsta svårighetsgraden). Varför envisas de dessutom med att inte kunna använda sig av boost på den nivån? Som om en golfspelare aldrig trycker på extra från roughen, klart de gör!
skillsjpg
Ens färdigheter går hela tiden upp och ned under karriären. Samtidigt som det blir lite tjatigt i längen är det skönt att inte längre kunna "maxa" sin golfare och sedan alltid ha så.
Ses på touren
Mina Ben Hogan BH-5 står där i ett hörn. De viskar till mig ibland att ta mig ut och börja leka med dem igen, men mer än några hinkar på rangen per säsong blir det inte. Kanske en kylig höstdag möts vi igen. Tills dess fortsätter jag hoppas på att Tiger Woods-serien ska underhålla och stilla min hunger av sporten. I år lyckas man, mycket för att det för första gången på länge fungerar så pass bra som det borde ha gjort för flera år sedan. Det är tekniskt bra och det är enormt kul att spela både ensam och online. Men när det handlar om upplevelse och känsla har serien mycket att jobba vidare på. Vi ses i Level 7:s tour hoppas jag!
 • member_male
  Lakebone Om du inte redan gjort det, surfa in ... 2008-09-04
  • avatarbody2
   emil Ja, det verkar cool...och putta lite. :) 2008-09-04
   • member_male
    Lakebone Jag önskar bara att Tiger Woods kund... 2008-09-05
    • avatarbody2
     emil Jag tycker svingen i Tiger Woods-spel... 2008-09-05
avatarbody2

offline emil

...
916e56361f22640242c7ed9511ac69db
Genre
Sport
Utgivare
EA Sports
Utvecklare
EA Sports
Plattform
Playstation 2, Playstation Portable, Xbox 360, Playstation 3, Wii
Prisjakt
Release
2008-08-28
Sammanfattning
plus
 1. Nya färdighetssystemet skapar variation och är utmanande.
 2. Möjligheten att justera klubbor skapar djup.
 3. Integrerat GamerNet.
 4. Svingmekaniken fortsätter att imponera.
 5. Photo Game Face är som vanligt supertrevligt.
minus
 1. Den "förbättrade" grafiken är inte särskilt förbättrad, även om gränssnittet är suveränt.
 2. Hank är tjatig.
 3. Det går inte att boosta på Tour Mode.
 4. För erfarna är spelet på tok för lätt.
 5. Tråkiga kommentatorer.
8

Slutsats

Glädjen över att äntligen ha ett fungerande och välgjort golfspel som snurrar i konsolen sätter naturligtvis skygglappar för ögonen när det gäller helhetsbedömningen. Det finns en hel del som borde förbättras, för att inte tala om uppfinnas, men man får heller aldrig glömma hur träffsäkert systemet och upplägget är i Tiger Woods-spelen. För den som låtit bli att uppdatera serien i spelhyllan på några år så är det dags nu.
Bilder
Coach003
TigerSawgrass17tee2
tiger
tiger200
135901
135902
135903
135904
135905
135906
135907
135908
135909
InstantChallenge
#inlineditbutton