The Sims 2: Livet i lägenhet
Skrevs 2008-09-04 16:56:00 av Emzis
Vi har flyttat med simmarna från landet till storstan.
Det är endast ett halvår kvar tills version tre släpps men expansionerna till The Sims 2 fortsätter att rulla ut. Det senaste tillskottet låter simmarna flytta ut från husets idyll och in i lägenheternas trånga värld.
Storpuff
Hur är det att bo?
Jag har nästan alla expansioner till The Sims, endast två fattas. I de flesta tilläggen har jag också funnit en hel del nöje. Innehållet har ofta känts som en behövlig uppgradering och en skön injektion av nya prylar och möjligheter. När sedan Livet i lägenhet trillade ner i min brevlåda blev jag lite konfunderad. Vad är egentligen skillnaden mellan att bo i hus och lägenhet?
Screen2
Ju fler desto bättre. Det går att slå ihop upp till fem familjer i samma lägenhet.
Ett nytt sätt att leva
Livet i lägenhet gör vad det heter - det erbjuder ett liv i en trång liten hyresrätt istället för de traditionella villorna. Eller trång och trång. Det går hur bra som helst att hyra en lyxvåning för den som har råd.
   Hyran ska betalas i tid. Grannsämjan ska hållas. Går något sönder är det bara att ringa till hyresvärden så ordnas det direkt. Bättre service än i verkligheten.
   Att bo i lägenhet istället för i hus i simmarnas värld är både enklare och svårare. Det är enklare för att grannar och vänner är närmare. Det är med andra ord lättare att uppfylla de dagliga kontaktbehoven eftersom simmarna träffas naturligt vid poolen och käkar middag vid grillen.
   Det är samtidigt svårare eftersom hyran är relativt hög (mellan 700 och 5000 simdaler i veckan beroende på storlek och standard) och ligger lägenheten på högsta våningen går en massa onödig tid av dagen åt till att springa i trappor. Problem med höga hyror går dock att lösa genom att slå ihop två eller flera familjer i samma bostad eller genom att skaffa en lägenhetskamrat. Hyrespolaren spelas av datorn och fungerar mest som extra sällskap och finansiell hjälp. Men visst - uppstår kärlek går det bra att flytta ihop på riktigt och då överlämnar datorn den nya simmen i spelarens händer.
   Jag hade tur med min första lägenhetskamrat som mer än gärna ställde upp och städade och läste för barnen. Men alla har inte samma flyt och hjälp kan lätt bli stjälp.
   Närheten till grannarna kan också bli störande. En del simmar gillar att väsnas och störa på nätterna vilket kan väcka barnen. Ett tips är att placera sovrummet så långt ifrån närmaste grannvägg som det bara går för att öka chanserna till en lugn natt. Men blir det för outhärdligt är det bara att banka på väggarna som gäller eller helt enkelt knacka på hos grannarna och skälla ut dem.
Screen3
Med fler barn i närheten blir livet roligare.
Networking
Den här expansionen bygger faktiskt mer på grannskap och gemenskap än den fysiska möjligheten att välja en annan bostad. En stor förändring är att simmarna nu måste tänka på sitt rykte. Håller de sig inte på god fot med grannarna så sprider sig det dåliga ryktet över stan. Snälla och trevliga simmar får i sin tur mer hjälp och stöd i sina försök till framgångar.
Mitt i stan
För att få in den rätta lägenhetskänslan finns en helt ny stadsdel med flertalet hyreshus att tillgå och för första gången infinner sig faktiskt en känsla av att bo mitt i en stad. Ensligheten på den egna bakgården är som bortblåst. Att det springer runt en massa grannar i närheten känns helt plötsligt mer logiskt. Barn och ungdomar träffas i lekparken utanför och gungar tillsammans.
   Den som inte vill byta vistelseort kan istället enkelt komplettera sin favoritstad med nya lägenhetshus från huskatalogen.
   I storstaden finns också ett större utbud av udda människor. Genom Livet i lägenhet har simmarna nu möjlighet att träffa häxor och själva fördjupa sig i magins värld. Kvastflygande och en chans att kasta elaka eller snälla besvärjelser på vänner eller ovänner hör naturligtvis till.
   Själv har jag tidigare aldrig lockats av att söka efter spöken eller träffa vampyrer och varulvar, som erbjuds i de tidigare expansionerna. Därför är häxfunktionen inte något som exalterar mig. Men för den som letar efter mer udda sätt att leva sina simmars liv är det ändå ett trevligt tillskott.
Screen1
Att gå till parken har aldrig varit roligare.
Lite snålt
Jag tycker nog ändå att det kunde ha bjudits på lite mer i den här expansionen. Möjligheten att bo i lägenhet, sprida rykten och träffa häxor fungerar i och för sig bra. Det ger både variation och förenklar emellanåt simmarnas vardag. Men i stort rullar mina simmars liv på ungefär som vanligt. Tidigare expansioner som Arbetsliv och Djurliv eller Universitetsliv har erbjudit mer grundläggande förändringar. Och även om Livet i lägenhet fyller sitt syfte och förnyar spelet för fansen så vänder jag personligen istället blickarna mot Sims 3.
MG4007

offline EmmyZ (Emzis)

30. Spelgalen. Communityredaktör. Ö-bo. Förlovad. Husägare. Kattälskare. Musikalisk. Estetisk. Mamma. Kinectägare. ME-frälst.
b48884750a9d2c3d45567963d0916c2b
Genre
Simulator
Utgivare
EA Games
Utvecklare
EA Games
Plattform
PC
Prisjakt
Release
2008-08-28
Sammanfattning
plus
  1. Större variation för simmarna att bo på olika sätt
  2. Möjlighet att slå ihop upp till fyra familjer i samma lägenhet
  3. En del nya områden
  4. Spännande ryktesfunktion
minus
  1. Lite avskalad
  2. Det känns som om förändringarna inte gör så mycket på den vardagliga gången
6

Slutsats

Livet i lägenhet låter simmarna flytta in till stadens kärna. Att ha grannar och vänner nära är praktiskt för de dagliga behoven och tillskottet av möjlighet att få dåligt eller bra rykte känns intressant. Men trots att det nu går att dela lägenhet med datorn och att slå ihop familjer så känns det som om Electronic Arts kunde ha bjudit på mer. Det är inget fel på innehållet. Det är bara lite tunt.
#inlineditbutton