Unreal Tournament III
Skrevs 2008-07-18 11:11:00 av Emzis
Det har redan funnits till PC och PS3 i flera månader. Så vad har då Unreal Tournament 3 till Xbox 360 att erbjuda?
Unreal Tournament är fortfarande vad det alltid har varit. Snabb och lättillgänglig FPS. Vem som helst kan när som helst hoppa rakt in i en match och ha hysteriskt roligt. Det var så jag själv kom i kontakt med Unreal Tournament första gången. Jag slängdes in i en Deathmatch i UT 2003 och blev snabbt exalterad. Megakill! Rampage! Lovorden haglade när jag väl fått koll på banorna. Dock med ganska enkelt motstånd ska tilläggas.
Storpuff2
Onödig kampanj
För mig handlar Unreal Tournament mycket om banorna, motståndet och gemenskapen. Att spela med eller mot någon man känner är oändligt mycket mer underhållande än att spela med eller mot datorn. Därför känns heller inte kampanjen speciellt intressant även om det fyller ett visst syfte. Handlingen är väldigt sparsmakad och det går egentligen bara ut på att lära sig spelets olika mekanismer. Men vill man träna på sin teknik och lära sig banorna fungerar det egentligen lika bra att bara nöta de olika spellägena mot datorn där man snabbt och enkelt kan bestämma nivå efter eget tycke och förmåga. Förklaringarna i kampanjen är överflödiga och det räcker med några duster mot datorn för att förstå de grundläggande principerna. Och i ärlighetens namn är det inte för att få njuta av en bra berättelse som man spelar Unreal Tournament.
ekzgjlfxgo
Det är ruskigt mycket roligare att spela med en kompis eller online mot helt okända människor än mot datorn.
Delad glädje
När Unreal Tournament 3 släpptes till PS3 i februari blev tog det inte lång tid innan spelarna efterfrågade stöd för Split Screen. Något sådant har ännu inte implementerats även om det fortfarande viskas om kommande patcher i olika forum. Att Split Screen finns med i 360-versionen känns därför som ett roligt tillägg. Och det fungerar riktigt bra. I alla fall på en 42" tv.
   En av nackdelarna är att det naturligtvis blir enklare att fuska i och med att man ser vart motståndaren befinner sig. Men det är egentligen bara i rena dueller man mot man som fuskandet lönar sig. I de andra spellägena är striderna antingen så intensiva att det inte finns tid till ”fusk” eller banorna så stora att det inte lönar sig att leta efter motståndaren.
   Den delade vyn ger också möjlighet att spela kampanjen med en kompis och ta sig an datorn tillsammans i spellägena Warfare, Capture the Flag och Team Deathmatch. Det är riktigt underhållande.
xnilukxqts
Det går snabbt att ta sig från ena sidan till den andra på de stora kartorna, tack vare fordonen.
Varierande spellägen
Det finns fem olika spellägen i UT3. Deathmatch som är ett klassiskt alla-mot-alla-läge. Team Deathmatch där två lag ska försöka ta död på varandra. Capture the flag (CTF) där man ska ta motståndarlagets flagga för att få poäng. Vehicle CTF som är samma sak som vanligt CTF fast med fordon. Och så Warfare som går ut på att ta över olika energinoder på en stor karta.
   Av dessa är det egentligen bara Warfare som behöver en djupare förklaring. I övriga lägen är det endast skjuta och sno flaggor i ett rasande tempo som gäller.
   En Warfare-match går ut på länka samman energinoder för att på så sätt göra en kärna i motståndarbasen sårbar och öppen för attack. Det lag som först tar ner motståndarens kärna vinner. På flera av kartorna kan man också ta över specialnoder som ger tillgång till fler vapen och fordon. Länken mellan energinoderna kan när som helst avbrytas av motståndarlaget vilket innebär att man får börja om från början med sammanlänkningen. Den redan gjorda skadan på motståndarlagets kärna består dock.
   Det sköna med Warfare är att det erbjuder en möjlighet att spela på flera olika sätt. Försvara den egna kärnan, satsa på att komma över bra fordon eller sikta på att hindra motståndarna från att länka samman sina noder. Trots att kartorna är stora går det snabbt att, med hjälp av fordon eller sin hoverbräda, ta sig till stridens hetta. Det här läget är absolut roligast online då det blir väldigt mycket mer levande än mot datorn.
3
Det tar ett tag att få in den rätta hoppsnitsen. Men när det väl sitter i fingrarna kan ett vältajmat hopp innebära skillnaden mellan liv och död.
Kass på att reagera
För mig som växt upp med FPS på PC är det fortfarande lite knepigt att spela på konsol. Det går segt att vända sig om och i de intensiva duellerna och dödsmatcherna känns det ofta som om någon flåsar en i nacken med omedelbar död som resultat.
   Men kontrollen fungerar egentligen riktigt bra och det är endast mina egna ofärdigheter som sätter gränserna. Knapparna för att skjuta och byta vapen sitter lättillgängligt och trots att det tar lite tid att få in hoppsnitsen med A-knappen så fungerar det också. Vapen och fordon känns balanserade och med lite träning går det att skapa rejäla övertag genom att göra rätt val vid rätt tillfälle.
Online mest underhållande
Att spela mot datorn är helt okej och det bjuds på ordentligt motstånd på de svåraste nivåerna. Men det är i dueller mot kompisar eller online som Unreal Tournament 3 är som roligast. Det är lätt att komma in i en match och bara dra igång. Jag stötte endast på problem med bruten uppkoppling ett par gånger när jag precis loggat på. Efter det flöt det hur bra som helst. Efter varje avslutad runda blir man också direkt hänvisad till en ny match med en ny karta utifrån spelarnas val.
   Man kan dock räkna med riktigt hårt motstånd och det är ingen nackdel att ta några duster mot datorn först och lära sig karta och teknik för att slippa känna sig helt borttappad. Möjligheten att jämföra sig mot Livekompisar och andra onlinespelare på ladderboards ökar dock inspirationen att fortsätta spela och öva. Själv har jag långt kvar till någon form av rankingplats.
   Den enda nackdelen med onlineläget är att det egentligen inte finns något bra partysystem. Det går med andra ord inte att gå med i en match tillsammans med någon kompis över nätet utan det gäller att försöka kommunicera med varandra för att komma in i samma match och på samma lag samtidigt vilket inte alltid lyckas. På så sätt fungerar Unreal Tournament 3 bäst för den som vill spela själv mot andra. Jag märkte också att det laggade lite vilket indikerar att det krävs en hyfsad uppkoppling, jag har en uppkoppling på 8MB, för att ha en chans att hänga med i toppen.
5
Unreal Tournament är riktigt snyggt och välgjort. Både vad gäller miljöer och karaktärer.
Det som saknas
Xbox 360-versionen av Unreal Tournament 3 innehåller fem extra kartor, två extra karaktärer och Split Screen. Det känns som ett härligt tillägg eftersom spelet släppts så många månader efter PC och PS3. Men samtidigt känns avsaknaden av möjlighet till modifierade spelarbanor. Epic själva säger att de jobbar hårt för att få till en möjlighet att även på Xbox 360 kunna ladda ner spelarmodifierade banor. Men än så länge ser det mörkt ut. Och det är synd. Moddkulturen har växt sig stor och ett sådant tillägg förlänger också spelets livslängd.
Ett riktigt bra spel
För mig är Unreal Tournament ändå ett typexempel på ett riktigt bra och underhållande spel. Det är lättillgängligt, lättförståeligt, otroligt underhållande och riktigt snyggt. Visserligen är laddningstiderna mellan banorna något för långa för att jag ska känna mig helt tillfredsställd och visserligen kan man bli irriterad på datorns bristande förmåga att fånga flaggor och skjuta energinoder, men online och med kompisar så är UT3 en hit.
 • 12monkeyslarge01
  AccoWand Bra skrivet! Det får nog bli ett k... 2008-07-19
  • MG4007
   EmmyZ (Emzis) Tack :) Jo, Xbox-versionen, eller P... 2008-07-22
MG4007

offline EmmyZ (Emzis)

30. Spelgalen. Communityredaktör. Ö-bo. Förlovad. Husägare. Kattälskare. Musikalisk. Estetisk. Mamma. Kinectägare. ME-frälst.
72a3e786e8fcdf0cbd1991fd7a03572f
Genre
FPS
Utgivare
Midway
Utvecklare
Epic Games
Plattform
PC, Playstation 3, Xbox 360
Prisjakt
Release
2008-07-09
Sammanfattning
plus
 1. Snyggt och välgjort med bra bilduppdatering
 2. Lättillgängligt och lättförståeligt
 3. Stöd för Split Screen
 4. Möjlighet att spela kampanjen med kompisar
 5. Inspirerande ladderboards
 6. Stort urval av banor
minus
 1. Långa laddningstider
 2. Dålig uppkoppling märks tydligt online
 3. Inget enkelt partysystem online
 4. Inget stöd för av spelare modifierade banor
8

Slutsats

Unreal Tournament 3 är snyggt, välgjort, lättillgängligt och otroligt underhållande. Det är lika lätt som alltid att bara kasta sig in i en match och köra igång, såväl online som med en kompis i soffan. Det enda som stör är lite väl långa laddningstider samt avsaknad av ett bra partysystem och möjlighet att ladda ner modifierade spelarbanor. Antalet spellägen och banor räcker dock fullgott för att ge en varierad och underhållande spelupplevelse.
Bilder
ut3screen001jpg
ut3screen002jpg
134708
134709
134710
134711
134712
UT306110801
UT306110802
UT306110803
UT306110804
UT306110805
UT306110806
UT306110807
screen3large
screen4large
screen5large
screen6large
screen7large
1
#inlineditbutton