Kung Fu Panda
Skrevs 2008-07-18 19:22:00 av P-A Knutsson
Ännu ett filmlicensspel att ställa i skräphyllan?
Varför ger jag inte upp? Iron Man, Pirates of the Caribbean, Transformers, Shrek och Bee Movie är ett urval av de filmlicensspel som jag av någon underlig anledning hoppades skulle bjuda på lite skön underhållning. Inga episka äventyr såklart, men lättspelade petitesser som inte kräver så stor tankeverksamhet. Den typen av spel verkar dock vara svåra att utveckla då de oftast inte bjuder på mer än en snygg yta. Kung Fu Panda borde falla i samma fack då det släpps på filmens premiär och har en utvecklare vars repertoar är minst sagt medelmåttig. Bara att värma upp sågen med andra ord.
Jack Black i pandakostym
Kung Fu Panda är en animerad komedi som har svensk biopremiär idag. Precis som i spelet får man följa jättepandan Pos väg mot att bli den legendariska Dragon Warrior. Till skillnad från den lata och feta film-pandan är spel-pandan duktig på att slåss redan från start, och genom att samla de mynt som ligger och skräpar på banorna blir han ännu starkare.
   Det är inte svårt att se vart utvecklarna har hämtat sin inspiration till det actionfyllda upplägget blandat med knapptryckarsekvenser. Hela spelet luktar God of War-light lång väg, vilket oväntat nog inte alls är så dumt. Po kutar runt på banorna samtidigt som han slår ner taggförsedda grisar, apor och andra oheligheter. De fyra huvudknapparna används till lätta slag, hård slag, hoppa och lyfta/kasta, men kombineras såklart till alla möjliga anfall. Attackkombinationerna som går att utföra är inget att bli överväldigad över, men jag kan inte påstå att jag saknar någon rörelse.
   Förutom de genomtänkta kontrollerna sticker även upplägget ut en hel del från filmlicensträsket. Det är sällan en nivå enbart går ut på att spöa alla fiender, utan det finns oftast bisysslor som extrauppdrag, plattformshoppande och minispel. Tack vare det får spelet en rejäl skjuts med variation. En annan detalj som hindrar spelet från att bli tradigt är de komiska saker som sägs titt som tätt.
Fnissframkallande one-liners
Det är inte Jack Black som gör pandans röst i spelet, men personen som har fått hoppa in har gjort ett suveränt jobb. Inte nog med att han låter precis som förlagan, pumpar både han och bikaraktärerna ur sig lustiga kommentarer så fort de får chansen. I övrigt bjuder ljudfronten på det man kan förvänta sig med Ho, ha, vooa och andra barnvänliga krigsläten samtidigt som orientalisk musik trummar på i bakgrunden.
   Både ljud, upplägg och kontroll imponerar med andra ord - men det är grafiken som sticker ut mest. Miljöerna är välgjorda och förgylls av en riktigt läcker ljussättning. Problem med skärmuppdatering och speciellt screentearing finns, fast det var inget som störde spelupplevelsen nämnvärt för ovanlighetens skull. Självklart ser de olika huvudkaraktärerna fantastiska ut och är läskigt lika sina original till både utseende och rörelser. Just animationerna förtjänar ett extra plus.
Mer tjock än lång
Allt är såklart inte frid och fröjd, men det finns oväntat få saker att klaga på. Ibland ställer kameran till det och gör det svårt att förstå vart man kan gå, och vissa partier ser väldigt klättervänliga ut men sådana försök slutar med att Po sakta hängglider ner för kulissen. Annars finns det inte mycket att gnälla på och spelet var nära att klättra upp på en åtta i betyg, men så hände något – spelet tog slut. För en van spelare tar Kung Fu Panda inte många timmar att springa igenom, inte ens om man satsar på att göra alla bonusuppdrag. Fast samtidigt är det tydligt att titeln är riktad till lite yngre folk.
   Banorna är tillräckligt roliga för att spela om ett par gånger, och flerspelardelen är fullt duglig. Korkat nog måste man spela igenom huvudspelet och samla gömda mynt för att låsa upp det mesta som är till för flera spelare. När det väl är gjort finns det en hel rad småspel att roa sig med, vars mål varierar mellan att samla mynt, slåss mot andra eller skjuta sönder saker.
Perfekt nästaval
Efter att ha sprungit igenom Kung Fu Panda blev jag riktigt överraskad. Har det någonsin släppts ett bra filmlicensspel på samma dag som filmen har premiär? Luxoflux har gjort det mesta rätt och ger oss ett lättspelat med ändå varierat spel, som dessutom är riktigt snyggt och underhållande. På många sätt är det till och med bättre än de legobaserade succéspelen. För de som kämpat sig igenom Lego Star Wars och Lego Indiana Jones passar Kung Fu Panda utmärkt. Det är för kort och kontrollen är lite klumpig här och var, fast i slutändan spelar det ingen större roll. Det är full fart från början till slut, precis som det ska vara i den här typen av spel.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
73e4a56c368047cd757a4468bbd0ca0d
Genre
Action,Plattform
Utgivare
Activision
Utvecklare
Luxoflux
Plattform
Xbox 360
Prisjakt
Release
2008-07-11
Sammanfattning
plus
  1. Roliga strider
  2. God variation
  3. Bra röstskådespeleri
  4. Imponerande ljuseffekter
minus
  1. Lite kort
  2. Småklumpig kontroll ibland
  3. Handlingen förvirrar
7

Slutsats

Numera är det nästan ett måste att alla storfilmer ska ha ett spel i handen på premiären. De spelen är i regel riktigt usla, men Kung Fu Panda gåt emot strömmen och bjuder på ett actionfyllt och roligt äventyr. Det är lite för enkelt och går snabbt att spela igenom för vana spelare, men för den tilltänkta målgruppen passar det perfekt.
139654
139655
139656
139657
139658
139659
#inlineditbutton