Secret Files: Tunguska
Skrevs 2008-07-10 08:36:59 av Mugen
Ett klassiskt peka-och-klicka-äventyr till DS
Secret Files: Tunguska kom redan 2006 till PC och i vår recension fick det då en sexa i slutbetyg. Teamet bakom har nu renoverat om äventyret till Nintendo DS och Wii. Vi har tittat närmare på om den bärbara varianten är något att ta med sig ut i hängmattan.
tunguska
SecretFilesDS20080326ENG04
Nina på besök i det museum där hennes far arbetar. Allt står tyvärr inte rätt till.
Det mesta intakt
För att få det avklarat så finns inte mycket nytt att hämta i dessa nyrenoverade konsolversioner av Secret Files om man klarat ut PC-versionen. Det är samma handling, miljöer och pussel som i originalet.
   Handlingen kretsar som namnet avslöjar kring meteoritnedslaget i Tunguska och spekulationerna kring det samma. I centrum står Nina Kalenkov vars far mystiskt försvunnit från sin arbetsplats som forskare på ett museum. Tillsammans med Max, en yngre kollega till Ninas far, börjar hon undersöka försvinnandet och det hela blir till ett äventyr där de tvingas resa runt över hela världen i jakt på nya ledtrådar.
   I sin helhet är dock berättelsen ganska platt med några få toppar när stämningen är som mest tryckande. Karaktärerna ger inte heller några bestående intryck utan känns mest stela i sin dialog trots försök med röstskådespelare i vissa sekvenser.
Traditionell peka-och-klicka
Grafiken är så typisk som den kan vara för genren med fina förrenderade bakgrundsbilder som ser riktigt bra ut på DS. Tillsammans med musik och ljud bidrar det till realistiska och stämningsfulla miljöer. Man kan tycka det är väl simpelt och traditionellt men har man inte varit aktiv äventyrsspelare på ett tag blir man nog snarare lite nostalgisk.
   Man är ständigt låst till ett antal miljöer att undersöka och interagera med så det blir aldrig för mycket att hålla reda på. Ibland är det dock något övertydligt vilket föremål man bör undersöka eller plocka upp på en viss skärm. Desto svårare kan det vara att fullborda alla pusslen för att ta sig vidare. Man får göra allt från att laga en punkterad cykel till att knäcka lösenord och blanda kemikalier. Vissa stunder får man gå på ren chans och försöka kombinera de föremål man bär runt på i hopp av att komma vidare medan det i andra stunder är rak logik. Man har också ständig tillgång till en dagbok som ibland ger tips till problemen.
SecretFilesDS20080408ENG04
Man håller enkelt koll på sina samlade saker när man försöker klura sig vidare.
Nya och enkla kontroller
De förändringar som gjorts till DS/Wii-versionerna av Secret Files ligger som så ofta i kontrollerna. På DS används övre skärmen för text och dialoger och på undre ligger det som tidigare upptog hela PC-monitorn, det vill säga själva spelandet. Längst ner finns en list där alla föremål man samlat på sig är lättåtkomliga med pekpennan. Med den går också att styra karaktärerna och undersöka allt möjligt genom att enkelt klicka. Vill man så går det också att blanda in styrkorset och knapparna i kontrollen, men man klarar sig annars helt med pekpennan. Har man stött på för liknande pussel- och äventyrsspel på formatet bör man snabbt känna sig hemma med kontrollen.
   Ett plus för Secret Files som redan introducerades i PC-originalet är att man inte är tvingad att klicka på varje pixel på skärmen för att försäkra sig om att man sökt igenom allt. Uppe till höger på nedre skärmen finns ett förstoringsglas som om man klickar på det indikerar allt man kan undersöka. Tycker man det är mer bekvämt så kan man även använda axelknapparna på DS för samma funktion vilket fungerar utmärkt i kombination med pekpennan.
En medelmåttig deckare
När det kommer till kritan så har inte Secret Files: Tunguska blivit ett bättre spel sen vår PC-recension skrevs. En bättre handling hade kunnat höja betyget även om den som ges inte är så dålig. Kontrollerna har polerats till samma nivå som andra lyckade peka-och-klicka-spel på DS. Det är kanske också lättare att acceptera ett knappt tio timmar långt äventyr när det är till bärbart än till stationära format.
   Sexan i slutbetyget är klar och har man försmak för lugnare äventyrsspel är Secret Files inte alls en så dum upplevelse, men vänta er inga underverk.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
61487e256e8fe98b4791408aa2ec74c3
Genre
Problemlösning,Äventyr
Utgivare
Deep Silver
Utvecklare
Fusionsphere Systems
Plattform
PC, Wii, Nintendo DS
Prisjakt
Release
September 2008
Sammanfattning
plus
  1. Bra stämning
  2. Enkel kontroll
  3. Lagom långt för ett bärbart äventyr
minus
  1. Ganska ointressant handling
  2. Platta karaktärer
  3. En del jobbiga pussel
6

Slutsats

Secret Files: Tunguska är ett helt ok äventyrsspel vars handling dock aldrig riktigt lyfter över det vanliga. Grafiken och musiken bidrar stundtals till bra stämning och kontrollen har optimerats för DS. Inget nytt bjuds dock för de som redan tagit sig igenom PC-versionen. Pusslen pendlar i nivå mellan relativt enkla till mer ologiska och utmanande. Rekommenderas främst för peka-och-klicka-intresserade.
Importspel i nuläget
Vi importerade Secret Files: Tunguska till DS från England där det funnits tillgängligt sen i slutet av maj. I Sverige ska Wii-versionen vara tillgänglig den 11 juli och DS-versionen uppges vara klar för en release först i september.
SecretFilesDS20080408ENG02
SecretFilesDS20080408ENG01
SecretFilesDS20080326ENG03
SecretFilesDS20080408ENG03
SecretFilesDS20080326ENG01
#inlineditbutton