Toki Tori
Skrevs 2008-06-12 11:02:52 av loevet
Ett av de första spelen till WiiWare. Billigt krafs eller prisvärd spelupplevelse?
Toki Tori är ett av de första spelen som släpps till Nintendos nya spelkanal WiiWare. Spelet släpptes ursprungligen till Gameboy Color och blandar plattformselement med pussellösning, där fokus ligger på det senare. Inför lanseringen av WiiWare satsade utvecklarna Two Tribes på att återuppliva titeln och resultatet är en polerad version av samma enkla och underhållande koncept.
logo
På äggjakt
Handlingen i Toki Tori är lika gullig som den grafiska stilen. Du tar rollen som kycklingen Toki Tori vars otaliga ägg tråkigt nog har kidnappats och placerats ut på ett antal pusselfyllda banor. Sagt och gjort så beger du dig ut på ett äventyr för att rädda dina kära ägg. Målet med Toki Tori är inte att ge dig en djup handling, den är snarare bara en ursäkt för att du ska börja lösa pussel och frigöra ägg. När du börjar spela har du en värld att utforska som i sig är indelad i ett antal banor. När du har klarat av samtliga banor i denna värld låser du upp nästa värld samtidigt som du låser upp möjligheten att spela igenom föregående värld på en svårare svårighetsgrad.
   Om någon bana är för svår kan du använda ett wildcard som låter dig hoppa över den, dock kan du bara använda det en gång och om du vill använda det igen måste du gå tillbaks och klara banan som du hoppade över. De olika världarna du utforskar representerar olika grafiska stilar men konceptet är detsamma: lös banornas pussel med dina hjälpmedel.
137826
Att planera sina drag blir viktigare ju längre in i spelet du kommer.
Planering är nyckeln
Dessa tillbehör är olika typer av objekt som du ska använda dig av för att ta dig förbi hinder. Det kan handla om att placera ut plattformar över avgrunder, teleportera dig, använda en fryskanon till att förvandla fiender till iskuber, flytta block och mycket mer. Oftast är dessa objekt begränsade till antalet vilket innebär att du måste planera hur du ska använda dem för att klara banan. Använder du dem fel är det kört och du får börja om. På samma sätt måste du titta på banans utformning och se var du ska använda dem och vilket håll du ska gå först, går du fel i början kan du hamna på en plats där du inte kan använda rätt objekt.
   Under spelets tidigare banor är pussellösningen relativt enkel men längre fram i spelet blir det mer komplicerat vilket innebär att du kan få ut en hel del speltimmar ur spelet, beroende på hur snabbt du löser pusslen. Lägg till detta att du kan spela om dem på högre svårighetsgrader så får du ett välfyllt spel. Dock är banornas struktur inte särskilt varierande vilket innebär att spelet inte motiverar allt för långa spelsessioner.
Bra Wii-anpassning
Toki Tori kontrolleras helt och hållet med Wii-kontrollen. Du kan använda enbart Wii-moten för att styra Toki Tori, du pekar då åt det håll du vill gå åt och trycker sedan på A-knappen. Om du vill kan du även använda nunchuck-tillbehöret för att navigera. Tillbehören väljer du med styrkorset, de aktiveras med B-knappen och utförs med A-knappen. Även om Toki Tori ser ut som ett plattformsspel finns det ingen knapp för att exempelvis hoppa, du tar dig fram enbart genom att använda tillbehören för att ta dig förbi hindren. Kontrollen är precis som spelet i övrigt lättillgänglig.
   Spelet innehåller inget multiplayer-läge, dock kan dina kompisar hjälpa dig på traven genom att rita på skärmen med sina Wiimotes. Om du sitter och funderar på en lösning kan de exempelvis rita en pil där du ska använda ett tillbehör eller rita i vilken ordning du ska ta dig an hindren. Det är inte samma sak som att samarbeta i ett kooperativt läge men det är ändå kul att kunna få hjälp direkt i spelet.
137829
Kompisar kan hjälpa dig genom att rita på skärmen.
Prislappen är frågan
Toki Tori är alltså ett roligt och välfyllt spel, och tillgängligheten via WiiWare gör att du enkelt kan hämta spelet om du är sugen på lite pussellösning. Spelet kostar 700 Nintendo-poäng vilket översätts till cirka 70 kronor, ett överkomligt pris för ett spel som detta. Du ska inte förvänta dig ett avancerat eller djupt spel, men vill du ha gullig pussellösning är det här absolut värt sina Wii-poäng.
1 Kommentar
Kommenterar som gäst
  • member_male
    SebbeG det är en väldigt gullig grafisk stil... 2008-06-12
Eken_NJD

offline loevet

En inbiten spelfantast som gick ner sig i spelträsket under de glada NES-dagarna. Spelar det mesta i spelväg men är extra svag för rollspel och actionäventyr. Är för övrigt helt besatt av Final Fan...
13a7369cd4c121fa00157881200a77f5
Genre
Plattform,pussel
Utgivare
WiiWare
Utvecklare
Two Tribes
Plattform
Wii
Release
2008-05-20
Sammanfattning
plus
  1. Mysig och passande grafik
  2. Bra balans i svårighetsgraden
  3. Välfyllt
  4. Prisvärt
minus
  1. Avsaknad av multiplayer och co-op
  2. Ingen större variation i pussellösandet
7

Slutsats

Toki Tori är en gullig och välfylld kombination av plattformsspel och pussellösning. Grafiken är mysig, utmaningen lagom stegrande och kontrollerna lättillgängliga. Det finns ingen handling att tala om och ett riktigt flerspelarläge eller co-op saknas tyvärr, men det här är ändå värt sina Wii-poäng. Är du sugen på ett gulligt men utmanande pusselspel kan det här vara värt att titta närmare på.
137822
137823
137824
137825
137827
137828
#inlineditbutton