The Bourne Conspiracy
Skrevs 2008-06-03 00:45:00 av loevet
Robert Ludlums böcker blir ett våldsamt spel som inte är så dumt.
För snart två år sedan utannonserade Vivendi att de planerade att skapa ett spel baserat på Robert Ludlums böcker om agenten Jason Bournes äventyr. Att spelet varit under utveckling så länge är ett tecken på att Vivendi faktiskt satsat på att skapa en gedigen spelupplevelse istället för ett hastigt sammansatt komplement till böckerna. För det är böckerna som är grunden till detta spel, närmare bestämt den första boken. I The Bourne Conspiracy börjar spelare med att utforska de händelser som leder upp till det som händer i första boken (och filmen).
logofront2
Fyller i luckorna
Efter den inledande delen av spelet får spelare uppleva handlingen från själva boken och klassiska scener som biljakten i Paris och flykten från ambassaden i Zürich. Handlingen gör precis vad den lovar, den fyller ut många av de luckor som bara behandlas som hastigast i boken, men tyvärr känns den också som en klump av osammanhängande bitar. Spelaren kastas fram och tillbaka mellan olika delar och det känns som att man måste sitta med boken framför sig för att hänga med på var i handlingen man befinner sig. Spretigt berättande till trots är spelet i övrigt boken och filmen väldigt sann.
Händelsefyllt
The Bourne Conspiracy är ett actionspektakel i samma anda som den första filmen. Du kommer att hamna i våldsamma slagsmål, hetsiga eldstrider och snabba biljakter. Spelet använder sig av Unreal Engine 3 för att rita upp grafiken och spelsystemet påminner mycket om Gears of War. Du kan springa framåt med en skakig kamera och ducka bakom objekt precis som i ovan nämnda titel. Visuellt ser spelet riktigt bra och stämningsfullt ut, och tack vare en generellt sett stabil biluppdatering får spelaren ett riktigt bra flyt i actionsekvenserna.
   Striderna i spelet är en kombination av närstrider, strider med eldvapen och kontext-baserade sekvenser. Närstriderna aktiveras när du kommer nära en motståndare och här ska du använda en kombination av hårda och lätta attacker samt försvar för att besegra din motståndare. En knapp motsvarar ett hårt men långsamt slag, håller du inne samma knapp aktiveras en kraftfull men långsam rundspark. Knappen för lätta men snabba slag aktiverar på samma sätt en lätt men snabb spark om du håller den intryckt. Att blanda dessa kombinationer med försvarsknappen avgör hur bra det går för dig i striderna. Du och din motståndare har varsin livsmätare, och du har dessutom en adrenalin-mätare som visar din Takedown-nivå.
takedown
Takedowns
Takedowns är effektfulla och bidrar till känslan av att spela en actionfilm.
Bourne-våld
Takedown-attacker kan utföras när du delat ut tillräckligt många slag eller skott. När du aktiverar en takedown-attack i en närstrid utför du en specialattack mot en eller fler fiender. Adrenalin-mätaren kan uppnå tre steg och detta innebär att du kan slå ut tre motståndare på samma gång. Takedown-attacker är kontext-baserade vilket innebär att Jason Bourne använder sig av sin omgivning. Det är väldigt effektfullt att slå igång en takedown och se Jason kasta in fienden i en neonskylt eller dunka ett huvud i en kopiator. Detta är ett våldsamt spel, precis som boken och filmen.
bossar
Bossar
Strider mot bossar är effektfulla, men de kan bli aningen långdragna.
Ojämna strider
Även om det är actionfyllt och häftigt att slåss i spelet är striderna tyvärr ojämna på många håll. Med jämna mellanrum får du slåss mot bossar och då dessa givetvis tål lite extra och delar ut mer skada kan striderna pågå längre och längre i takt med att du kommer vidare i spelet. Att slåss via knappkombinationer fungerar en stund men i långa bosstrider kan de bli aningen repetitiva. Eldstriderna fungerar generellt sett väl men siktet är lite oprecist och vapnen är lite tråkiga och likartade. Takedown-attacker kan även utföras med vapen där spelaren måste trycka rätt knapp under ett visst tidsintervall. Lyckas du med detta slås fienden ut direkt.
   Spelet innehåller en hel del actionsekvenser där du ska trycka på rätt knapp under korta tidsintervall, ofta kallade QuickTime-events. Ibland kan det bli lite väl många knapptryckningar på rad som inte är så kul att göra om, men generellt sett bidrar det till att skapa en actionfylld upplevelse. En stor nackdel med spelet är att en hel del moment upprepas allt för många gånger. Du slåss mot samma boss flera gånger på raken, det är knappt någon variation på fiendernas utseende och de tidigare nämnda bosstriderna blir dryga i längden. Dock blandar spelet upp de vanliga stridssekvenserna med möjlighet att köra bil och smyga runt vilket lättar upp känslan av repetition en del.
Över förväntan
Mycket oväntat så är The Bourne Conspiracy en riktigt bra actionupplevelse och spel i allmänhet. Med en speltid på cirka åtta timmar på medelsvårigheten och avsaknad av multiplayer eller co-op blir spelets livslängd för kort för att uppnå ett högre betyg. Att co-op inte finns med kan förklaras av det faktum att Jason Bourne agerade själv i boken, men en trevlig actionupplevelse som denna hade passat ypperligt för ett kooperativt läge. Som en singleplayer-upplevelse är detta mycket bättre än det hypade Haze och kan rekommenderas till alla fans av filmerna och böckerna, eller actionfans i allmänhet.
 • sidney-crosby
  Silverhage tyckte demot var jätte svårt så ja... 2008-06-03
  • Eken_NJD
   loevet Ja det är ett utmanande spel, särsk... 2008-06-03
   • sidney-crosby
    Silverhage fan vad stort. den bästa fick vad ha... 2008-06-03
    • Eken_NJD
     loevet Haha, tackar tackar, men det är fakt... 2008-06-03
Eken_NJD

offline loevet

En inbiten spelfantast som gick ner sig i spelträsket under de glada NES-dagarna. Spelar det mesta i spelväg men är extra svag för rollspel och actionäventyr. Är för övrigt helt besatt av F...
8a6d1b90931c0252e4971f2d96cc2c1c
Genre
Action,stealth
Utgivare
Sierra
Utvecklare
High Moon Studios
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2008-06-27
Sammanfattning
plus
 1. Vacker presentation
 2. Action så det öser om det
 3. Bra tempo
 4. Belöningssystem i båda versionerna
minus
 1. Stundtals repetitiva strider
 2. Knappt någon variation på fienden
 3. Utdragna bosstrider
 4. Svagt med extra innehåll
7

Slutsats

The Bourne Conspiracy är en actionfest som håller spelaren på tårna med våldsamma strider, händelserika actionsekvenser och bra tempo. Att handlingen är osammanhängande och att spelet ibland är repetitivt sänker vad som annars hade varit en helgjuten singleplayer-upplevelse. Avsaknad av ytterligare innehåll än grundhandlingen gör att jag inte kan sätta ett högre betyg än sju, men det är en väldigt stark sjua. Actionfans och Bourne-fans tillika bör inte missa denna titel.
Bilder
ee04
fight
shooting03
Xbox 360 kontra Playstation 3
Versionerna för Xbox 360 och Playstation 3 ser rent innehållsmässigt identiska ut. Att spelet bygger på samma spelmotor som Gears of Wars märks dels i spelmekaniken men även på det grafiska planet. Xbox 360-versionen har ett bättre flyt, bättre kantutjämning och bättre hantering av texturer. Prestanda är dock överlag god i båda versionerna.
Achievements och Accomplishments
Båda versionerna av spelet innehåller upplåsningsbara belöningar, på Xbox 360 kallat Achievements och på Playstation 3 kallat Accomplishments. Dessa belöningar får du för en mängd olika aktiviteter i spelet, bland annat för att plocka upp alla gömda pass på en bana, förstöra omgivningar, sätta många headshots och mycket mer. Belöningarna låser upp olika delar av bonusinnehållet, exempelvis konceptskisser och fuskkoder.
137309
137310
137311
137312
137313
137314
#inlineditbutton