Teenage Zombies: Invasion of the Alien Brain Thingys!
Skrevs 2008-04-23 06:51:00 av Håkan Persson
Plattformspussel med tonåriga zombies - kan det vara något?
Nej, det här är inte ett filmlicensspel baserat på varken Jerry Warrens gamla rulle från 60-talet med samma namn eller klassikern I Was A Teenage Zombie, även om det hade varit oerhört intressant att se hur ett sådant spel skulle ha genomförts. Nintendo DS-spelet Teenage Zombies: Invasion of the Alien Brain Thingys har inte särskilt mycket gemensamt med de nyss nämnda filmerna förutom humorn – och naturligtvis att det är zombies i huvudrollen.
teeen
En spya räddar dagen
Jorden har blivit invaderad av en armé utomjordiska hjärnor och det dröjer inte länge förrän mänskligheten fallit offer för den gräshoppsliknande invasionen. Dock får de onda jättehjärnorna oväntat grus i maskineriet i form av tre tonårszombies som inte känner av deras hypnosangrepp – och dessutom älskar de just hjärnor som tilltugg.
   Teenage Zombies är ett charmigt plattformsäventyr där pussel spelar en betydande roll. Man kontrollerar en av de tre odöda tonåringarna åt gången och med ett tryck på pekskärmen skiftar man snabbt mellan dem. Varje zombie har sina särskilda färdigheter som kommer väl till pass under äventyrets gång. Den lille skateboardförsedde grabben Half-pipe kan ta sig igenom smala gångar och rulla nerför sluttningar för att hoppa över breda hål med brädan. Den enarmade tjejen Lefty kan ta sig upp för höga klippavsatser med sin uttänjbara arm. Tentakelmannen Fins kan ta sig upp längst solida väggar och klättra på linor. Dessutom finns det flera olika powerups som ligger utplacerade längs banorna, oftast intill ett annalkande pussel, som är karaktärsspecifika. På skateboarden kan extra stora däck appliceras för möjlighet att ta sig över elektrificerande golv, ett paraply kan användas för att segla tjejen igenom luften och den siste zombien kan äta sopor som sedan kräks upp och används för att fräta igenom vissa sorters material.
W2Sk81screenshotviewermedium2
Minispelen man stöter på under äventyret går även att komma åt från en särskild meny.
Gengångarpussel
Under banornas gångs krävs att man hela tiden skiftar mellan karaktärerna för att övervinna nästa hinder. Det är oftast långa kombinationer som ska utföras. Till exempel – Lefty får ta sig upp på en hög avsats där Fins sedan får klättra längs ett rep till andra sidan av rummet där ett svävartillbehör till Half-Pipe väntar. Svävaren används sedan för att ta sig upp till en avsats som har en dammsugare till Lefty och denna används för att suga upp bråte som sedan skjuts iväg på ett reglage som öppnar en väg som Half-Pipe sedan kan klämma sig igenom. I början av en bana gäller det i princip att rekognosera hur den är uppbyggd och kommer man till en återvändsgränd är det bara att leta en annan väg eller ett saknat tillbehör.
   Tonåringarna är dock långt från ensamma i äventyret. Flera olika sorters utomjordiska hjärnor befolkar banorna och försvårar pusselbitarna. Vissa flyger runt och beskjuter dig, andra hypnotiserar människor så att de anfaller spelaren, några använder telekinesi för att kasta saker och andra alstrar ström när de kommer tillräckligt nära. Även muterade råttor och krokodiler verkar ha tagit hjärnornas parti och försöker hindra zombiernas framfart.
RIP3screenshotviewermedium2
Att tugga i sig lite hjärna är inte bara mumsigt, det fyller även på ens hälsomätare
Äta hjärnor? Kittlar dödsskönt i kistan
Mellan banorna får man chansen att följa hur mästerhjärnan och dennes minimala hjärnkompanjons först leder angreppet mot människorna och senare kampen mot de tre odöda.
   Äventyret avbryts även med flera olika minispel där pekskärmen används. Memoryvarianter, reaktionstester, rättstavning, skjutande med slangbella och så vidare. De flesta är simpla men överlag ganska roliga. Ett annat minispel kan startas när man har samlat på sig tillräckligt många kroppsdelar som ligger utspridda huller och buller på banorna. Här är uppgiften att sätta ihop de funna bitarna till en hel gubbe genom att dra armen, benen, huvudet med mera till rätt plats. Förutom att det kan vara lite knepigt att få dem att fastna är det relativt skojigt och ju längre in i spelet man kommer desto fler bitar ska sättas på plats. Lyckas man lappa ihop den trasiga döingen inom den givna tidsramen får man full ohälsa, som det så vitsigt benämns i spelet. Andra sätt att få tillbaka förlorad energi är att äta de besegrade hjärnorna. Smaskens.
En kort zombie-promenad
2D-grafiken är av en tecknad karaktär och utmärker sig inte nämnvärt mer än sina komiska karaktärer som struttar runt på skärmen. Ibland kan vissa plattformar vara svåra att urskilja mot bakgrunden och resultera i onödiga turer runt på banorna när fortsättningen egentligen låg alldeles framför en.
   Det är inget långt äventyr de tre zombierna har gett sig ut på. Jag tog mig igenom det på två någorlunda långa pass och det var inte särskilt många partier jag tyckte var för svåra. Fler banor med mer utförliga pussel och högre svårighetsgrad hade inte skadat.
   Inlight Entertainments plattformspussel är underhållande och charmigt, men når inte riktigt ända fram – och det fattas en rejäl bit innan det är där. Teenage Zombies kan sammanfattas med ett ord – enkelt. Enkla pussel, enkla plattformsekvenser, enkelt att sätta sig in i och enkelt att tycka om. Men inom ett par månader kommer det att ha placerats i glömskans koffert längst upp i vinden, aldrig för att tas fram igen.
  • 12monkeyslarge01
    AccoWand "Enkelt Inga djupare pussel Känn... 2008-04-23
honken1

offline honken

Spenderar dagarna på en reklambyrå i Gävle som grafisk formgivare.
0d7175948b1e1d00a8ce0a8374b9474c
Genre
Plattform,pussel
Utgivare
Ignition Entertainment
Utvecklare
InLight Entertainment
Plattform
Nintendo DS
Prisjakt
Release
2008-04-04
Sammanfattning
plus
  1. Humorn
  2. På sina ställen riktigt charmigt
minus
  1. Enkelt
  2. Inga djupare pussel
  3. Känns ihopstressat
6

Slutsats

Teenage Zombies är en trevlig fusion av plattform och pussel som är både trevligt och charmigt. Dock känns det som utvecklarna inte har fått lagt den sista portionen kärlek på titeln för att få spelet att utmärka sig över mängden pusselspel som återfinns på maskinen. Nu är pusslen lite väl enkla, spelet är för kort, grafiken medelmåttig och minispelen lagom roliga vilket genererar i ett betyg strax över godkänt.
W39screenshotviewermedium2
W38screenshotviewermedium2
W210screenshotviewermedium2
W1Gravedigger1screenshotviewermedium2
W1Gravedigger2screenshotviewermedium2
W13screenshotviewermedium2
#inlineditbutton