Neves
Skrevs 2008-04-20 06:14:00 av Mugen
Hur kul kan man ha med sju pusselbitar?
Japanska utvecklarna Yuke ligger bland annat bakom WWE Smackdown!-serien och Evil Zone. Men i och med Neves till DS har man gått ifrån dessa genrer och istället valt att fokusera kring traditionellt pusslande.
neves
För dig som gillar tangrampussel
Idén bakom Neves kommer, som så mycket, från det gamla Kina. Just detta pussel brukar kallas för Tangram och består av sju bitar som man skurit ur en kvadrat eller rektangel enligt vissa geometrier. Av dessa kan man sedan bilda massor av olika figurer och vanligen har man sitt pussel och en bok där varje sida visar en profil i vilken man ska passa in sina bitar på rätt sätt.
   Hör du till dem som gillar att hjärngympa med tangrampussel är Neves en utmärkt produkt då det erbjuder precis detta, fast i en mer kompakt form då förstås.
60515ebf5df82a8a10465049debcfb52
I menyn ser man de siluetter man kan välja att försöka fylla i med sina pusselbitar.
Enkelt på alla plan
Efter att du tryckt i kassetten i din DS och startat upp så börjar pusslandet direkt då du får en genomgång i hur kontrollerna fungerar i ett par introduktionspussel. Sedan kommer du vidare till huvudmenyn, vars designers knappast siktat efter att få något pris, men det är enkelt och behöver bara ta ett par klick med pekpennan tills du är i full gång med att pussla igen. De spellägen som bjuds är “Silhouettes”, “Time Pressure”, “7 Steps” och “Versus”. Det första får betecknas som standardläget där det bara gäller att utan press passa in sina sju bitar i den siluett som visas på skärmen. I de andra spellägena gör du samma sak fast i Time Pressure har du maximalt tre minuter på dig att slutföra pusslet, i 7 Steps ska pusslet vara klart i sju steg och i Versus kan du tävla mot en vän. 7 Steps är såklart det svåraste läget där det gäller att verkligen tänka innan man agerar, men i princip erbjuds alltså bara variationer av samma sak i de olika lägena.
Med pekpennan som enda vapen
Kontrollen är busenkel och handlar enbart om att använda pekpennan för att flytta, rotera, spegla och slutligen passa in pusselbitarna. Du markerar en bit genom att trycka på den och då visas zoner där du kan trycka och hålla ner pekpennan för att rotera med samma rörelse. Håll ner pennan över en bit och dra för att flytta samt dubbelklicka för att vända en bit upp och ner. Så här håller du på och manipulerar bitarna tills du fått alla på plats i bakgrundssiluetterna som ofta föreställer djur, siffror, människor och japanska tecken.
84eb9bb139f70be88e22e561752f3242
I Time Pressure har man tre minuter på sig att passa in de sju standardbitarna i bakgrundssiluetten.
Lång livslängd
Neves innehåller över 500 pussel. Lägg sedan till det faktum att du kan variera mellan spellägena för varje pussel samt att det går att spela med vänner över Download Play (man behöver alltså bara en spelkassett) så har du en hygglig livslängd. Räkna dock inte med någon större variation fastän det blir lite extra press om du spelar på tid, begränsat antal steg eller framförallt mot en vän. Fördelarna är just att det är så enkelt och kan tas upp av vem som helst för att fördriva tiden.
   Den enda variation som erbjuds på det estetiska planet är olika färger på pusselbitarna och olika bakgrundsslingor. Musiken blir förresten snabbt irriterande och något du bör gå in bland inställningarna och dra ner så fort som möjligt. Tyvärr kan man inte bli av med den i huvudmenyn vilket är jobbigt då du måste välja nytt pussel där så fort du klarat av ett.
Vänta ner priset
Idag ligger prislappen en liten bit under ett fullprisspel till DS men du bör låta priset sjunka en bit till innan du köper. Neves erbjuder tangrampusslande och enbart detta. Pussel var för sig som vi är mer vana att se som minispel i andra större spel.
   Förutom den hemska bakgrundsjazzen utförs annars pusslandet klanderfritt och passar alla som är ute efter något lättsamt hjärngympaspel att plocka fram då och då. Många andra har hyllat Neves och gett det högre sifferbetyg men i min bok är det för tunt för att jag ska våga rekommendera det.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
bc6726aa770259d7ea0053dfc8602c20
Genre
Pussel
Utgivare
Yuke
Utvecklare
Yuke
Plattform
Nintendo DS
Prisjakt
Release
2008-04-04
Sammanfattning
plus
  1. Enkel och bra kontroll
  2. Över 500 pussel
  3. Man kan spela mot en vän med bara en spelkassett
  4. Små pussel som man kan plocka fram lite när som helst
minus
  1. Bakgrundsmusiken
  2. Lite väl simpelt
  3. Dålig variation i spellägena
5

Slutsats

Neves tar tangrampusslande till DS med en enkel kontroll som alla kan lära sig. Det har också en lång livslängd med sina många hundra pussel som man kan spela i flera olika spellägen. De saknar dock variation nog att hålla en motiverad en längre tid efter att man klarat alla pussel en gång. Som pusselspel är det godkänt men vi kan kräva mer idag och därför går det inte att rekommendera förrän prislappen gått ner.
Bilder
ME00009200062
ME00009200072
ME00009200082
ME00009200092
#inlineditbutton