92f33983efefcb0b9b462b6de4bf08d5
Carnival Island
Prisjakt: Carnival Island 325 kr
Minispelssamling som kräver Move-kontroll.
UtgivareSCEE
UtvecklareMagic Pixel Games
GenreBarn,Party
Release2011-11-23
ps3
info
Info
news
Nyheter
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder
movies
Filmer
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Carnival Island
Skrevs 2011-12-20 10:30:00 av P-A Knutsson
Rörelsebaserade minispel som fungerar och underhåller.
Trots Wii-succén är det främst dåliga minispelssamlingar som har blivit synonymt med Nintendos vita lilla konsol. När Sony nu släpper just en sådan samling till Playstation 3 och Move finns det all anledning att vara orolig. Fast Carnival Island överraskar.
Små korta spel, finnes på min skiva, min skiva som är blå
Carnival Island är en minispelssamling av klassiska mått. Det finns en simpel kampanj för ensamma spelare, samt ett partyläge för upp till fyra personer. Oavsett vad som väljs står två dussin minispel av enklare modell på schemat.
   Minispelen är uppdelade i sju olika grupper, med en handfull spel i varje. Samtliga minispel avverkas på någon enstaka minut, men tack vare det poängbaserade upplägget och speciella utmaningar som är riktigt kluriga tar det sällan emot att spela ett minispel många gånger.
   Det bästa med minispelen är dock den utmärkta kontrollen. Det är visserligen inga avancerade rörelser som ska utföras, utan allt sköts på ett enkelt och väldigt intuitivt sätt som gör spelandet lätt att komma in i.
Halvtorftig inramning där alla talar svenska
I kampanjen avbryts spelandet med jämna mellanrum av ett par välgjorda och småunderhållande mellansekvenser, men att vandra runt i nöjesfältet som allt utspelar sig i är ingen fest. Ens karaktär knatar runt automatiskt och allt spelaren gör är att peka på det område som ska besökas. Det hela påminner mest om en onödigt omständlig och klumpig meny.
   Inte heller minispelens inramning imponerar. Miljöerna är väldigt statiska och de charmiga figurerna som står runt om ser mest uppstoppade ut. Att grafiken är väldigt ren och tydligt hamnar dock på pluskontot.
   En annan positiv detalj är den svenska översättningen. Nu är det visserligen inga större problem att förstå vad som ska göras, fast att ha både text och tal på svenska gör mycket för helhetsupplevelsen och gör att barn kan spela obehindrat. Att höra alla hejarrop och gratulationer på svenska är dessutom extra kul för småknattarna.
carnival1
Gemensamt för samtliga minispel är att kontrollen fungerar fläckfritt.
Ett nöjesfält för fyra
För att få ut mest nöje ur Carnival Island är det däremot i flerspelarläget som tiden ska spenderas. Här kan upp till fyra personer tävla i 24 minispel – antingen samtidigt eller genom att turas om. Det går att spela med en Move-kontroll, även om det blir klart smidigare och roligare med varsin.
   Eftersom upplägget i minispelen är så enkelt går det att börja spela helt utan förkunskaper, så vem som helst kan hoppa in hur som helst. Hela inramningen skriker barnanpassat på högsta volym, men på julaftnar och andra familjeträffar är spelet ett klockrent tidsfördriv för hela familjen. På förfester och liknande är Carnival Island däremot alldeles för barnsligt för att passa – även om det faktiskt är tillräckligt välgjort för att underhålla vuxna.
   Själva flerspelardelen är i övrigt relativt smidigt upplagd. Det går antingen att välja upp till fem minispel manuellt i en lite klumpig lista, eller välja snabbspel och få fem slumpmässigt valda minispel. Det sistnämnda är helt klart smidigast och gör att en spelrunda kan startas snabbt och enkelt. När de fem spelen är slut summeras poängen från grenarna och en vinnare utses. Enkelt men fullt dugligt.
Perfekt julklapp till familjen
Efter att inledningsvis ha spelat Carnival Island ensam låg sågen nära till hands. Minispelen underhöll visserligen och speciellt kontrollen överraskade positivt, men tempot var lågt, inramningen stel och laddtiderna onödigt långa. När jag väl lyckades skramla ihop tre ytterligare spelare vändes dock mungiporna uppåt. De simpla och intuitiva kontrollerna gjorde det enkelt för vem som helst att börja spela, och flera av minispelen lockade fram en ordentlig tävlingsnerv.
   Det är lite synd att inramningen är så barnslig eftersom det förstör spelets möjligheter att underhålla en lite äldre målgrupp, men för barn och familjer är Carnival Island ett klockrent val. För den målgruppen skulle jag till och med påstå att titeln är det bästa Move-spelet hittills. Kanske den bästa rörelsebaserade minispelssamlingen överhuvudtaget till och med – även om konkurrensen inte direkt är mördande.
Vi fick spelet av Nordisk Film.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
92f33983efefcb0b9b462b6de4bf08d5
Genre
Barn,Party
Utgivare
SCEE
Utvecklare
Magic Pixel Games
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2011-11-23
Sammanfattning
plus
  1. Helt på svenska
  2. Riktigt bra kontroll
  3. Roliga minispel
  4. Lågt pris
minus
  1. Överdrivet barnslig inramning
  2. Ont om innehåll
  3. För många laddtider
  4. Stel grafik
7

Slutsats

Carnival Island är en barnapassad minispelssamling till Playstation Move. Trevligt nog är samtliga minispel både lättspelade och underhållande, så trots att de är över på någon minut lockas man ständigt tillbaka. Efter ett par timmar börjar dock bristen på innehåll märkas, men tack vare ett lågt pris och lyckad rörelsekontroll är spelet ändå väl värd en investering.
carnival9
carnival2
carnival3
carnival4
carnival5
carnival6
#inlineditbutton