7b5eee37b0d9cf287820698be0488168
Ar Tonelico Qoga
Prisjakt: Ar Tonelico Qoga 198 kr
Japanskt actionrollspel med flera olika slut.
UtgivareWendros
Utvecklare
GenreAction,Rollspel
Release2011-04-08
ps3
info
Info
news
Nyheter
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder
movies
Filmer
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Ar Tonelico Qoga
Skrevs 2011-04-08 14:17:00 av Viktor Mars
Lever den avslutande delen i rollspelsserien upp till förväntningarna?
Ar Tonelico-spelen har alltid handlat om försvar. Du är hjälten som ska försvara de skönsjungande hjältinnorna från oanad fara från alla håll och kanter. I Ar Tonelico Qoga, den tredje och förmodligen sista delen i serien följer vi fasadrenoveraren Aoto som arbetar för sitt uppehälle i den lilla byn Blue Canyon Hamlet i världen Ar Ciel.
artonelico_420
Hindrar kidnappning
Hans liv får en oväntad vändning när han hör röster och skrik utanför sitt hem. Där ser han en ung kvinna ligga utslagen på marken och ett gäng soldater utsända från regeringen som kommit för att kidnappa henne. Aoto ställer sig i vägen för deras planer och räddar Saki från faran.
   Detta är startskottet på ett äventyr som tar Aoto från tryggheten av sitt hem och kastar honom in i ett äventyr fyllt av mystik och intriger.
ATQ_4
Världen i Ar Tonelico är vacker men täcks till stor del av en omfattande substans som kallas the Sea of Death.
Rik bakgrundshistoria
Precis som de två tidigare Ar Tonelico-spelen drivs Ar Tonelico Qoga av en djup och engagerande handling som både roar och berör. Världen heter alltså Ar Ciel och dess yta är till stor del belagd med ett fenomen som kallas the Sea of Death som gör marken giftig.
   Eftersom planeten till mångt och mycket är obeboelig har befolkningen byggt tre torn. De två första spelen i serien utspelar sig på de två första tornen och det tredje tornet är således avsett för Ar Tonelico Qoga.
Apartheid, äventyr och 3D
Som spelare blir man direkt inkastad i berättelsen och här handlar det om att skydda hjältinnorna. De besitter alla en sångmagi som kallas för hymner, en förmåga som är exklusiv för den artificiella Reyvateil-rasen. I rollen som Aoto ska man uppdaga och motarbeta det hot som världen Ar Ciel och det tredje tornet Sol Cluster står inför.
   Till skillnad från de två första spelen, där Reyvateil-rasen är underlägsen människorna är det i Ar Tonelico Qoga helt tvärtom. Här härskar sångernas kvinnor och det är istället människorna som är förtryckta. Det är ditt uppdrag att rädda världen och sångerskorna samtidigt som historien nystas upp och sätts i nytt ljus.
Från 2D till 3D
Ar Tonelico Qoga är också det första spelet i serien som frångår 2D till förmån för 3D. Spelet ser visserligen bra ut i vissa delar, men karaktärerna kan uppfattas som något platta om man jämför deras sprite-versioner med de mycket mer detaljerade tecknade versionerna som visas under dialoger och konversationer.
Kampen mellan djupdykande relationssystem och ytligt stridssystem
För att låsa upp hjältinnornas inneboende krafter krävs besök i deras undermedvetna värld och där lära känna dem bättre. I takt med att deras känslor låses upp lär de sig starkare hymner och blir mäktigare i striderna. Detta grepp gör inte bara spelet roligare och mer underhållande, utan dessutom mycket djupare än de flesta rollspel jag har spelat.
   Striderna lånar inspiration från spel som Star Ocean- och Tales of-serien, och är till viss del underhållande. Genom att beskydda hjältinnorna ger du dem tid att sjunga sina sånger, som blir kraftigare ju mer tid de får på sig.
ATQ2
Stridssystemet utspelas i realtid, men är inte så utvecklat som man skulle önskat.
Enformiga slumpmässiga strider
Striderna i sig är tyvärr något enformiga och det handlar mest om att trycka på en knapp, undvika fienderna och trycka på samma knapp igen. Dessutom har utvecklarna Gust tyvärr gått ett steg tillbaka då de i Ar Tonelico Qoga har använt sig av det förlegade systemet med slumpmässiga strider.
   Tack och lov finns dock en mätare som visar hur många strider du kommer att utsättas för innan du kan springa runt och utforska fritt inom ett visst område.
Less is more
Ett annat grepp som används är Purge-systemet, som innebär att ju färre kläder hjältinnorna har på sig under striderna, desto starkare blir deras hymnattacker. Spelet har gott om sexuella och suggestiva undertoner.
   Med detta i åtanke skulle man enkelt kunna kritisera Ar Tonelico Qoga för att vara sexistiskt och kvinnoförnedrande så är det en sanning med modifikation eftersom de två kvinnliga huvudkaraktärerna framställs som mycket djupare och mer komplexa än till exempel protagonisten Aoto.
   Personligen uppskattar jag att Gust vågar ta ut svängarna lite samtidigt som de behåller det djupa berättandet, men jag förstår om vissa spelare kommer att bli upprörda över de ofta återkommande sexuella anspelningarna.
En trilogi värdig namnet
Ar Tonelico Qoga är slutet på en fantastisk trilogi som trots bristerna i stridssystemet och vissa tekniska aspekter lever upp till sitt rykte som ett högtsjungande äventyr. Fans av serien kommer inte att bli besvikna då det är ett antal karaktärer som gör gästspel från tidigare delar och dessutom knyts ett par lösa trådar från de andra två spelen ihop.
Resize_of_IMG_0052

offline Viktor Mars

Mångsysslare som jobbar, skriver sci-fi- och fantasyböcker, spelar allehanda TV-spel och spenderar mycket tid med husdjur. Jag älskar det djupa berättandet i japanska spel (och i vissa västerl...
7b5eee37b0d9cf287820698be0488168
Genre
Action,Rollspel
Utgivare
Wendros
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2011-04-08
Sammanfattning
plus
 1. • Realtidsstrider
 2. • Häftiga sångattacker
 3. • Mycket talad och skriven dialog
 4. • Annorlunda och bra soundtrack
 5. • Intressant berättelse med många vändningar
 6. • Detaljrika miljöer
 7. • Djuplodande relationer
minus
 1. • Slumpmässiga strider
 2. • Ett par usla röstskådespelare
 3. • Ett relativt innehållsfattigt stridssystem
 4. • Saknar samarbete
8

Slutsats

Ar Tonelico Qoga är trilogins svansång och är ett välgjort rollspel med stort fokus på handling och karaktärsutveckling. Men striderna och vissa systemtekniska val som slumpmässiga strider lämnar mer att önska. Nippon Ichi Software har dock gjort ett riktigt bra arbete med översättningen och hade mina två stora klagomål finslipats hade betyget kunnat bli ännu högre.
artonelicoiiiplaystation3ps3001
artonelicoiiiplaystation3ps3002
artonelicoiiiplaystation3ps3003
artonelicoiiiplaystation3ps3005
artonelicoiiiplaystation3ps3006
artonelicoiiiplaystation3ps3012
#inlineditbutton