775eae8a6f3d67c0bfc77a242f5f89b6
Cars 2: The Video Game
Prisjakt: Cars 2: The Video Game 179 kr
Disneys film Cars 2 får ett tv-spel med "internationellt spiontema". Flera av bilarna från föregångaren återkommer tillsammans med nya bekantskaper. Sammanlagt finns det 20 olika karaktärer i spelet.
Release: Sommaren 2011 (preliminärt)
UtgivareDisney Interactive
UtvecklareAvalanche Software
GenreAction,Barn
ReleaseSommaren 2011 (preliminärt)
ps3 Playstation 3 Sommaren 2011
nds Nintendo DS Sommaren 2011
pc PC Sommaren 2011
wii Wii Sommaren 2011
xbox360 Xbox 360 Sommaren 2011
info
Info
news
Nyheter (3)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (10)
movies
Filmer
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Cars 2: The Video Game
Skrevs 2011-08-01 18:07:00 av P-A Knutsson
Blixten kör om Mario.
Förra sommaren överraskade utvecklarstudion Avalache stort när de släppte Toy Story 3 – ett av de bästa filmlicensspelen någonsin. I och för sig är det inte världens största bedrift med tanke på hur låg kvalité den typen av spel brukar hålla, men Buzz och Woodys spelbara äventyr var så smart uppbyggt att det skulle stå sig bra även utan kända figurer. Frågan är om är det var en ren lyckoträff eller om Avalanche lyckas lika bra med spelversionen av sommarens Pixar-film Cars 2.
Köra bil med bilar
Filmen Cars 2 handlar om bilar. Inte två bilar, utan många bilar. När Avalanche spånade fram upplägget till spelversionen måste deras hjärnceller ha gått på högvarv tills de kom på den ultimata genren för bilar – racing. Kartracing i klassisk Mario Kart-stil närmare bestämt.
   I praktiken innebär det fartfyllda och humoristiska race med bilar som mer än gärna powerslidar genom minsta sväng, tacklas och pepprar sönder varandra med bomber, kulsprutor och missiler. Att flera av vapnen i spelet är baserade på verkliga tillhyggen kanske kan låta makabert, men det är inget som egentligen märks under loppen. Istället blir det mest roligt att bli sprängd av den lille däckbytaren Guido, speciellt när han därefter susar förbi och förolämpar dig på italienska.
   Något som inte är lika roligt är den låga hastigheten som bilarna håller. Nog för att spelet främst är riktat till yngre, men ett racingspel med bristande fartkänsla är ingen lyckad kombination. Bristen på fart kompenseras dock till stor del av den lättillgängliga boosten och trickmöjligheterna.
screen16_large
Alla bilar är baserade på verkliga modeller, här är en Toyota GT One exempelvis.
Att spela ensam med flera
Cars 2 innehåller ett karriärläge att ta sig igenom, men det består egentligen enbart av fristående tävlingar av varierad form och saknar i stort sett helt handling. Tack och lov. Tack vare den goda variationen mellan de olika tävlingstyperna är det ändå svårt att lägga ner handkontrollen, framförallt eftersom nya banor och bilar låses upp med jämna mellanrum.
   Trevligt nog går det att vara upp till fyra spelare i kampanjen, likaså i de andra tillgängliga spellägena. Det finns åtta olika speltyper för flera spelare och även om alla inte är jätteroliga bjuder de på god variation. De tävlingstyper som står på schemat är klassiska kartsysslor som race med eller utan vapen, stridsläge på speciella arenor (det vill säga Battle Mode), samt olika uppdragsbaserade race. Min personliga favorit är racen där motståndare ska skjutas ner för att förlänga körtiden.
Sightseeing med genvägar
Vad gäller racerbanorna är de väldesignade och underhållande. Det finns gott om genvägar, men det är aldrig otydligt vart det går att köra. Banorna lutar åt det mer realistiska hållet och det finns till exempel en nedkortad och förvrängd variant av stadsbanan i Monte Carlo, samt Tokyos motorvägar och gatorna utanför Buckigham Palace. Jag hade gärna sett lite mer fantasifulla banor med fler roliga detaljer, fast eftersom det inte passar till licensen så är det kanske dumt att klaga.
screen10_large
F1-bilar i Monte Carlo. Cars 2 är inget vanligt Kart-spel.
Inget fuskande
En tydlig skillnad med Cars 2 jämte andra kartspel i allmänhet, och Mario Kart i synnerhet, är att bilarna som ligger sist inte har extra tur med supervapen. Visserligen kör de datorstyrda bilarna långsammare om spelaren klantar sig, men att plocka placeringar känns ändå inte lika fuskigt som i andra kartspel. Detta leder till att spelet är lite svårare men mer belönande för duktiga förare. Överlag är faktiskt svårighetsgraden oväntat hög med tanke på målgruppen, så det kan vara bra att sänka till den lägsta nivån för de yngsta spelarna.
   Något annat som utmärker Cars är alla sätt som boostmätaren kan fyllas på. I vanlig ordning fås boost av att powerslida genom svängar, men det går även att hoppa sönder skyltar och göra tricks i luften eller på marken för att fylla på mätaren. Att göra volter med en Guido klädd i italienskt jätteafro är för övrigt en hysteriskt kul syn som ingen bär missa.
screen9_large
Ibland är bilarna mer lika Transformers.
Många bäckar små
I övrigt är det små detaljer som lyfter Cars 2. Att se bilarnas minspel och rörelser ökar charmen, likaså tillropen på banan. Om PS3:an är inställd på svenska är både text och tal på detta språk, och likt Toy Story 3 är rösterna överlag riktigt bra.
   Grafiken är också fullt godkänd även om den inte direkt imponerar. Allt är rent, smidigt och välmodellerat – speciellt de olika bilarna. Bilduppdateringen rullar på utan nämnvärda problem, och inte ens när skärmen är delad på fyra går det att klaga.
Bättre än förlagan
Även om Cars 2 aldrig når upp till samma höjder som utvecklarnas förra titel, mestadels på grund av det välbekanta upplägget, bjuder spelet på stor underhållning för flera spelare. Tack vare finurliga kontrollfunktioner och välfyllda flerspelarmenyer håller jag till och med Cars 2 högre än de senare årens stationära Mario Kart-titlar. Mina enda klagomål är att banorna känns något fantasilösa, samt att fartkänslan gärna kunde ha varit betydligt höge. Detta hindrar däremot inte Cars 2 från att vara ett klockrent familje- och partyspel för alla som ha ett alternativ till Mario Kart.
Vi fick spelet av Disney
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
775eae8a6f3d67c0bfc77a242f5f89b6
Genre
Action,Barn
Utgivare
Disney Interactive
Utvecklare
Avalanche Software
Plattform
Playstation 3, Xbox 360, PC, Wii, Nintendo DS
Prisjakt
Release
Sommaren 2011
Sammanfattning
plus
  1. Perfekt för flera spelare
  2. Oväntat djup kontroll
  3. Väldesignade banor
  4. Charmiga bilar
  5. Helt på svenska
minus
  1. Tveksam fartkänsla
  2. Intetsägande musik
  3. Småtråkiga miljöer
8

Slutsats

Spelversionen av Cars 2 följer i grunden den klassiska Mario Kart-mallen, men förbättrar den oväntat nog. Det är i synnerhet möjligheten att hoppa och göra olika tricks som sticker ut, vilket ger racen en välbehövlig intensitet. Dessutom utmärker sig variationen i alla olika spellägen, likaså charmen hos Pixar-bilarna. Cars 2 är i första hand inriktat på yngre spelare, men alla som är sugna på ett alternativ till Mario Kart bör ta en titt på titeln.
screen11_large
screen6_large
screen7_large
screen4_large
screen8_large
screen5_large
#inlineditbutton