ca98cc730b1d95c66d460aedf61ca80a
Football Manager 2011
Prisjakt: Football Manager 2011 20 kr
Bland nyheterna i årets Football Manager hittar vi kontraktsförhandlingar i realtid med olika sorters agenter, ett nytt träningssystem där man kan fokusera på detaljer inför en match, privata och publika samtal med spelare och flera förbättringar till matchmotorn.
Release: Hösten 2010 (preliminärt)
UtgivarePAN Vision
UtvecklareSports Interactive
GenreStrategi,Sport
ReleaseHösten 2010 (preliminärt)
pc
info
Info
news
Nyheter (2)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (10)
movies
Filmer
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Football Manager 2011
Skrevs 2010-10-29 11:59:00 av Erik Hansson
Fjärilsteorin förklarar din framgång på plan.
En av anledningarna till att jag gillar fotboll är att det är så mångbottnat. Det är i varje match tusentals faktorer som kan påverka resultatet. Fjärilsteorin som går ut på att en fjärils vingslag kan utlösa en storm någon annanstans i världen, känns faktiskt inte så långsökt i fotbollssammanhang.
fm2011420_3139058138
Fjärilsvingars inverkan
Detta har Sports Interactive uppenbarligen tagit fasta vid. Deras spel har utvecklats till en enorm produktion med sådana extrema möjligheter att detaljpåverka att det inte alls är omöjligt att hitta fjärilsvingen som påverkar ett lag i grunden. Det är åtminstone vad SI vill att vi ska tro.
Recension innan förändringarna
En effekt av de senaste Football Manager-spelens utökade djup är att de är näst intill omöjliga att överblicka och att recensera dem skulle egentligen behöva flera veckor. Problemet är bara att vid den tiden har det redan släppts patchar till spelet som fixar och ändrar upplevelsen. Men det finns trots det mycket som utkristalliserats redan nu.
Agentsvin i vägen för dina planer
FM 2011 innehåller inga fundamentala ändringar. Istället har det lagts till småsaker på väldigt många områden. En av de mest intressanta funktionerna är agenter. Det finns nu några olika personlighetstyper hos agenterna som du tvingas ta hänsyn till. De fungerar som ett hinder du måste ta dig runt för att knyta till dig spelare. Vissa är vettiga och verkar se till allas intressen. Andra är riktiga svin som kan kräva så mycket pengar att det som du trodde var en enkel affär faller på mållinjen. En spelare som varit klubben trogen i hela sitt liv kan plötsligt vägra skriva på ett nytt kontrakt om inte du tömmer spargrisen. Välkommen till fotbollsvärlden 2010.
fm2011_21269Contract_Negotiation_3_WIP
Samtalen med agenter, spelare, massmedia och styrelsen hör till de roligaste tilläggen i 2011, men frågan är hur mycket det påverkar.
Inte roligare med fler alternativ
Kontraktsförhandlingarna har förändrats till att ske i realtid när ni förhandlar om lön, övergångssummor, bonusar och hur mycket agenten ska få. Ni förhandlar fram och tillbaka till ni är överens eller någon part ger upp. Oftast inser man ganska snabbt vad den lägsta nivån är, men ibland kan det vara lönt att komma med lockbeten för att få ett bättre kontrakt. Det är kul med så mycket detaljer, men för min del känns det som att hälften hade räckt. Det blir inte roligare att förhandla för att man kan ge en extra bonus för varje spelad match.
Prata med spelarna
Men även de mjuka värdena i fotbollen har anammats. Det går nu att hålla privata samtal med alla spelare. Du kan till exempel berätta vad du tycker om specifika prestationer eller komma med förslag på hur han ska spela. Jag försökte övertyga Ryan Babel att han skulle hjälpa till i defensiven, men han blev bara sur och sa att det inte var hans stil. Ett klick bort går det att meddela spelaren att han vilas i nästa match eller får leta efter en ny klubb...
   Däremot går det inte att anlita mentala tränare i spelet vilket jag tycker är lite märkligt, men det kanske är fotbollsbranschens macho-attityd som stänger ute sådana alternativ.
Mourinho eller Lagerbäck?
En tredje form av kommunikation har utvecklats sedan sist och det är presskonferenser och intervjuer. Du kan nu ännu tydligare leva ut rollen som upplyst despot som vet bäst eller möta alla frågor med medietränad kyla och aldrig säga något som kan orsaka minsta kontrovers. Det är upp till dig, men det känns inte som att dina ord gör så stor skillnad i spelet egentligen.
fm2011_21449FM11_Set_Pieces__Free_Kicks
De taktiska alternativen för ditt lag är många och går verkligen på djupet i mängder av detaljer.
Snyggare yttre och specifika råd
Matchmotorn har som vanligt uppdaterats och i år märks det faktiskt. Spelarna tycks uppföra sig betydligt smartare och de uppenbart korkade besluten är mer sällsynta. Det betyder också att det är lite lättare att se vad som kan behöva ändras i taktiken. Det kanske krävs lite hårdare tag på mittfältet för att få tag på bollen? Eller att ni punktmarkerar någon i motståndarlaget?
   Sådana råd kan man nu också lättare få av sina hjälptränare vilket kan underlätta en hel del. De kan även komma med specifika råd som direkt kan åtgärdas. Som att ge en spelare extra träning för att få bättre spänst eller ändra frisparksskytt.
Djupet blir en brist
Det är en häftig känsla att gå in på så många detaljer i allt som har med en fotbollsklubb att göra. Det må vara lurendrejeri, en ren slump eller fjärilsteorin som spökar, men det känns som att min mikrostyrning av allt som sker i klubben ibland ger resultat.
   Samtidigt gör detaljrikedomen att man måste vara smått besatt av spelet för att ha en chans att ha koll på allt. Ungdomslag, kontraktsförhandlingar, träningar, scouternas arbeten, agenternas förslag, konkurrenter som investerar, spelare ur form eller en svår ekonomisk sits. Det är ett sådant enormt innehåll att det också blir spelets största brist.
Fantastiskt, men...
Det går inte riktigt att nöjesspela Football Manager 2011. Om du inte engagerar dig i detaljer så kan du inte vara riktigt säker på att de tas om hand på bästa sätt. Jag saknar därför betydligt fler inställningsmöjligheter. Jag kanske inte vill ha hand om varenda förhandling med agenterna, varenda träningsmatch eller träningarna? Vissa saker kan hoppas över, men ibland så känner jag mig tvingad att följa råd jag fått som innebär att jag pillar i detaljer som jag egentligen hade velat slippa. Även om man blir snabbare på att hantera allt efter hand så är Football Manager 2011 tidskrävande på ett sätt som nästan inget annat spel är i närheten av. Det kan ta flera timmar för dig att hinna med två träningsmatcher och några nya spelarköp. Tänk dig själv då att spela flera säsonger.
   För dig med mycket tid är det här säkert mumma, men för alla som inte har så många timmar över till spelande har Football Manager-serien börjat bli tabu. Det är synd, för det är ett fantastiskt spel.
Vi fick ett exemplar av spelet från PAN Vision och inväntade ett embargo innan vi publicerade recensionen.
 • mylittleguy2_copy
  SlanT Bra recension :) Håller med om mycke... 2010-10-29
 • member_male
  engaerik Takk for en fin recension. Hvor mange... 2010-10-29
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
ca98cc730b1d95c66d460aedf61ca80a
Genre
Strategi,Sport
Utgivare
PAN Vision
Utvecklare
Sports Interactive
Plattform
PC
Prisjakt
Release
Hösten 2010
Sammanfattning
plus
 1. Närmre verkligheten än någonsin
 2. Agenter
 3. Mer kommunikation med spelarna
 4. Detaljkontrollen
 5. Väldigt innehållsrikt
 6. Näst intill oändlig varaktighet
minus
 1. Extremt tidskrävande
 2. Scoutingsystemet är lite klumpigt
 3. En del osannolika händelser/besked
 4. Svårt att veta vilka beslut som påverkar spelet
 5. Hög inlärningströskel
 6. Menyerna är inte alltid logiska
8

Slutsats

Football Manager 2010 kom med flera välkomna nyheter och årets version uppdaterar egentligen bara det mesta som var bra i föregångaren. Här finns intressanta nyheter som kommunikationen med agenter, spelare och massmedia, lite nya träningsalternativ och en uppdaterad matchmotor. Football Manager 2011 är ett väldigt komplext, välgjort, engagerande och tidskrävande spel, men om du har föregångaren måste du vara ett stort fan för att köpa detta också.
Bilder
21266Board_Interaction_WIP
21267Contract_Negotiation_1_WIP
21268Contract_Negotiation_2_WIP
21269Contract_Negotiation_3_WIP
21270Home_Screen_WIP
21271Match_Engine_1_WIP
21272Match_Engine_2_WIP
21273Match_Preparation_WIP
fm2011200
fm2011420
21272Match_Engine_2_WIP
21268Contract_Negotiation_2_WIP
#inlineditbutton