5b545d2690522a8dcb00e4f608a38146
Professor Layton and the Lost Future
Prisjakt: Professor Layton and the Lost Future 186 kr
Ännu mer problemlösning med professor Layton och hans lärling Luke. Layton får ett mystiskt brev från Luke, trots att Luke inte minns att han skrivit det. Det visar sig att brevet är skickat från framtiden...

Sammanlagt ska det finnas 165 problem att lösa.

UtgivareNintendo
UtvecklareLevel 5
GenreProblemlösning
Release2010-10-22
nds
info
Info
news
Nyheter (1)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (16)
movies
Filmer
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Professor Layton and the Lost Future
Skrevs 2010-10-24 17:33:00 av Erik Hansson
Professorn och Luke är tillbaka med fler knepiga mysterier och mysiga historier.
Professor Layton-spelen släpps i ett högt tempo och det har redan utannonserats två spel till den kommande konsolen 3DS (Professor Layton vs Ace Attorney och Mask of Miracle). Det är inte konstigt. Få spelserier levererar en så genomarbetad och charmig upplevelse och att ha dem i sin spelportfölj måste vara guld värt för Nintendo.
layton_420
Den tekniska aspekten
Vill man vara teknisk och något känslokall kan man kalla Professor Layton för ett Brain Training med lite snyggare inramning.
   Utifrån sett berättar spelet en historia om ett mysterium som huvudpersonen ska försöka lösa genom att prata med personer som är galna i problemlösningar. Detta görs i ett klassiskt äventyrsupplägg, men man presenteras ständigt inför nya pussel som måste lösas.
screen5_large
Handlingen är något banal, men man får reda på lite mer om Layton och det blir lite intressant på slutet.
Bland de vackraste
Allt presenteras väldigt snyggt med vacker grafik i tecknad stil och med utsökt designade karaktärer som har levande personligheter. Bara samspelet mellan huvudpersonerna Layton och Luke, som påminner en hel del om Sherlock Holmes och Doktor Watson, är synnerligen charmigt.
   Över huvud taget är grafik, berättande, ljud och musik på topp. Bland det bättre på DS faktiskt, precis som de tidigare delarna Pandora's Box och Curious Village.
Besatta av problem
Den vackra inramningen löper runt problemlösning. Alla personer man träffar på i det charmiga mysteriet är som sagt besatta av gåtor och problem. Så för att få svar på dina frågor måste du först hjälpa ditt intervjuoffer med ett litet pussel. Men även huvudpersonsduon är besatta av dylika tankenötter och kommer ibland på saker som de bara måste se om du kan lösa.
   Det är allt från rent matematiska problem till språkliga bekymmer. Hitta föremål med uteslutningsmetoden, lös rena pussel, dra linjer mellan rätt föremål och mycket annat. Över lag är det väldigt smarta problem.
screen11_large
Ett exempel på problemen i spelet. Klarar du det?
Ta ledtrådar eller hoppa över
Det finns sammanlagt 168 problem att lösa i spelet vilket räcker väldigt länge, men många av dem är frivilliga och för att klara spelet måste du inte lösa alla problem.
   Blir ett problem för svårt kan du använda ett mynt för att få ledtrådar. Dessa mynt hittar man i spelvärlden genom att klicka på allt man ser i omgivningen. En tyvärr ganska tjatig syssla som kan underlättas om man låser upp en hjälpsam papegoja senare i spelet. Denna papegoja är för övrigt en av få nyheter i spelet tillsammans med några minispel som förser oss med ännu fler problem att lösa.
   Ledtrådarna kommer i olika svårighetsgrader och om man helt kör fast på ett problem får man oftast så pass bra ledtrådar att det blir enkelt eller så kan man helt enkelt skippa det problemet. Att komma vidare i handlingen är sällan ett bekymmer.
Charmig Braintraining
Jag kände efter en hel del timmars intensivt spelande att jag började bli lite trött på problemlösningen och även om handlingen och presentationen är fantastisk så har jag samma kritik mot Lost Future som med föregångarna - det känns som att man är en bifigur i handlingen som bara tittar på när mysterierna får sina lösningar. Det är långt ifrån dåligt, men jag hade önskat en mer aktiv roll. Handlingen blir för övrigt stundtals riktigt intressant även om det sällan blir speciellt spännande. Mysigt är ett mer passande ord.
   Är du det minsta intresserad av tankenötter och inte hatar tecknat ska du köpa Professor Layton. Har du redan de tidigare spelen i serien är det här i stort sett bara mer av samma. På gott och ont.
Vi fick ett exemplar av spelet av Bergsala.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
5b545d2690522a8dcb00e4f608a38146
Genre
Problemlösning
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Level 5
Plattform
Nintendo DS
Prisjakt
Release
2010-10-22
Sammanfattning
plus
  1. Den grafiska stilen
  2. Filmerna
  3. Rösterna
  4. Karaktärerna
  5. Smarta problem
  6. Fiffiga ledtrådar
  7. Gott om innehåll
minus
  1. Lite väl likt föregångaren
  2. Bekanta pussel
  3. Ingen valfrihet i handlingen
8

Slutsats

Tredje åttan i rad för Professor Layton-serien. Det händer inte mycket mellan spelen, men de extremt välgjorda äventyren med fantastiska filmer och ytterst charmig stil är lätt att falla för gång efter gång. Problemlösningen är smart och karaktärerna minnesvärda. Ett måste för pusselfans som inte tröttnat på föregångarna.
Bilder
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods052
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods034
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods037
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods039
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods041
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods042
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods043
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods044
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods045
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods046
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods047
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods048
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods049
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods050
professeurlaytonetlederniervoyagedansletempsnintendods051
#inlineditbutton