71a439b7ac6fb9a8881c42743b766ca4
Rayman Origins
Prisjakt: Rayman Origins 99 kr
Raymans skapare Michel Ancel återvänder till serien tillsammans med fyra andra personer. I spelet kommer Rayman få sällskap av den blåa filuren Globox.
UtgivareUbisoft
UtvecklareUbisoft Montpellier
GenrePlattform
Release2012-02-22
psv Playstation Vita 2012-02-22
ipad iPad Slutet av 2010
n3ds Nintendo 3DS 2012-06-08
pc PC 2012-03-29
wii Wii 2011-11-25
xbox360 Xbox 360 2011-11-25
info
Info
news
Nyheter (14)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (9)
movies
Filmer
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Rayman Origins
Skrevs 2011-11-10 18:00:00 av Aldo Sartori
Ett vyckortsvackert plattformsäventyr med tydliga brister.
Michael Ancel ritade Rayman vid 17 års ålder. Den charmanta karaktären saknade då både armar och ben på grund av Ancels bristande programmeringskunskaper och således fick lemmarna utebli. En kort tid efteråt bjöd han över fem personer till sitt hem i södra Frankrike för att påbörja arbetet med vad som skulle komma att bli Rayman, ett spel som än idag är ihågkommet för sin unika design. Arbetet med en uppföljare i tre dimensioner fortlöpte strax efteråt och i takt med att studion växte i storlek flyttade Ancels team till ett 400 år gammalt hus i ett gemytligt område i den franska staden Montpellier. Det var här två fantastiska spel föddes, Peter Jacksons King Kong och ett av mina favoritspel Beyond Good .
rayman_420
Kaniner lämnade Rayman
Sedan dess har arbetet främst bestått av spin-off serien Raving Rabids, men kaninerna nådde den graden av succé att de lämnade Rayman bakom sig och Ancel kunde istället fokusera på hans nästa projekt: Rayman Origins. Som namnet antyder har Rayman hittat tillbaka till sina 2D-rötter och fantasifulla landskap.
imagepopup
Den (mar)drömska designen
I Rayman Origins fall förtjänar den grafiska designen en viss uppmärksamhet då det är det första spelet som utnyttjar Ubiart-verktyget som gör det möjligt för designern att enkelt överföra det han skapar till interaktiv miljö. Designern behöver därmed inte oroa sig i lika stor utsträckning över de tekniska aspekterna. Resultatet är lika vackert som det är makabert. Montpellier-studion har låtit fantasin flöda, man ser stigar gjorde av pianotagnenter, gigantiska trumpeter som ersatt berg och livsfarliga mexikanska chiligrytor i underjordiska gångar. Ibland blir fiendedesignen så bisarr att de påminner mer om obehagliga Cartoon Network-figurer än om sagovarelser. Men kontrasten är charmig och ser till att spelet inte dränks i en sjukligt supersöt estetik.
Schizofrent ljudspår
Soundtracket kan beskrivas som att Michael Ancel slagit på sin New Age och World-spellista på shuffle. Det är ungefär lika galet som det låter men konstigt nog funkar det utmärkt till spelets estetik. Ena banan kan bestå av harmoniska Beyond Good & Evil-xylophontrudelutter, nästa av agentfilmsinspirerade trumpetslingor, mexikanska gitarrsånget eller balkaninspirerade visor.
rayman1
Den ack så viktiga bandesignen
Den spännande designen och den vackra designen till trots, är ett plattformsspel inte mycket att hänga i granen utan en stadig bandesign.
   Rayman Origins ett plattformsspel där fyra spelare kan ta sig an äventyret tillsammans, en ökande trend bland moderna plattformsspel. Michael Ancel har i en intervju sagt att han ville återuppliva glädjen i att spela tillsammans med vänner på samma tv och ur den aspekten har han inte misslyckats. Rayman Origins är väldigt roligt att spela med andra och kommer bjuda på många skratt.
För ojämn
Problemet med bandesignen är att den är för ojämn. När Rayman är som bäst är spelet strömlinjeformat och det går fort. Du blir kanske jagad av något och måste vara i ständig rörelse samt utnyttja dina reflexer. Tyvärr är dessa moment svåra att synkronisera med andra spelare och det resulterar ofta i att alla förutom en i gänget dör. Samtidigt finns det banor som har ett lugnare tempo och kräver mer precision. Dessa moment är underhållande till en början men spelet saknar nytänkande inslag som motiverar spelaren att fortsätta. Det är enklare att ha överseende om man spelar tillsammans med andra, men spelar du själv blir det betydligt mer monotont och näst intill ett "trial and error"-upplägg som är under all kritik.
rayman610
Ett bra plattformsspel i små doser
I mindre doser, tillsammans med goda vänner är Rayman Origins ett ljuvligt plattformsspel. Det finns grova brister i bandesignen men det vägs upp av både spelglädjen och av de banor som är riktigt välgjorda. Till skillnad från New Super Mario Bros som ständigt lyckades överraska saknar Origins nytänkande inslag. Det är svårt att avgöra vilket betyg spelet förtjänar när det är så ojämnt. Personligen har jag svårt för plattformsspel som prioriterar den snygga fasaden framför en välpolerad spelmekanik och tycker det idag blivit allt för vanligt inom genren. Det må bottna i mitt maniska Super Mario World-spelande under barndomen men mina krav på plattformsspel är höga. Med det sagt kan jag förstå om man tycker Rayman Origins är värt ett högre betyg. Oavsett så är Origins ett givet val när jag är sugen på härlig plattformsglädje tillsammans med polarna. Nu kan förhoppningsvis Michael Ancel återuppta arbetet med Beyond Good & Evil 2.
Vi fick spelet av Ubisoft.
 • member_male
  Caniggia När kommer det till Nintendo 3DS? 2011-11-26
 • member_male
  Dante Tycker det är trist att det inte sl... 2011-11-13
71a439b7ac6fb9a8881c42743b766ca4
Genre
Plattform
Utgivare
Ubisoft
Utvecklare
Ubisoft Montpellier
Plattform
Playstation Vita, Xbox 360, Wii, iPad, Nintendo 3DS, PC
Prisjakt
Release
2012-02-22
Sammanfattning
plus
 1. Underhållande samarbetsläge
 2. Vacker design
 3. Härligt soundtrack
 4. Mycket att låsa upp
minus
 1. Ojämn bandesign
 2. Betydligt tråkigare att spela ensam
 3. Lama bosstrider
 4. Tillför inget till genren
7

Slutsats

Rayman Origins är ett ultracharmigt plattformsspel med en lika vacker som galen estetik och ett ljuvligt soundtrack. Tyvärr faller spelet på en ojämn bandesign som ibland är lämpad för flera spelare, och ibland för att spela ensam. Men i det stora hela är Rayman Origins ett väldigt underhållande plattformsspel i goda vänner sällskap.
Bilder
rayman_origins_bild1
rayman_origins_bild2
rayman_origins_bild3
rayman_origins_bild4
rayman_origins_bild5
rayman_origins_bild6
rayman-origins-playstation-3-ps3-1306998490-019
rayman-origins-playstation-3-ps3-1306998490-018
rayman_origins_collector2
rayman_origins_collector3
Eriks andra åsikt
Jag håller med Aldo om att bandesignen är lite ojämn och att spelet lever mer på den utsökta grafiken än på spelmekaniken. Men jag har inga problem att svälja det när miljöerna och karaktärerna är så här njutbara. Det är ett av årets finast designade spel och bristerna i banorna blir lätta att bortse från när det förvandlas till ett galet partyspel med tre vänner.

Betyg: 8 av 10
#inlineditbutton