d4385a77d3d5a6fff75515c7164e18a7
God of War Ghost of Sparta
Prisjakt: God of War Ghost of Sparta 344 kr
Ready at Dawn gör sitt andra God of War-spel till Playstation Portable. Detta ska vara 25% längre, innehålla ett nytt vapensystem och nya magiska krafter. Det tar vid där God of War slutade och ska berätta mer om Kratos tatuering, familj och ärr.
UtgivareSony
UtvecklareReady at Dawn
GenreAction
Release2010-11-10
psp
info
Info
news
Nyheter (2)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (5)
movies
Filmer
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
God of War Ghost of Sparta
Skrevs 2010-10-25 19:00:00 av Andreas Eklöv
Ghost of Sparta ger oss än mer våldsam underhållning i God of War-serien.
God of War-seriens övergripande handling må ha avslutats i och med God of War 3 till Playstation 3 men utvecklaren Ready at Dawn Studios fortsätter att fördjupa sig i den argsinte spartanen Kratos historia. Ghost of Sparta heter deras andra spel i serien till PSP och visst imponerar de även denna gång.
logo
Fyller tomrummet
Handlingen i Ghost of Sparta utspelar sig efter händelserna i det första God of War-spelet till Playstation 2 och fyller i luckor fram till händelserna i God of War 2. Kratos, som vid handlingens börjar har tagit tronen som krigsgud, plågas av syner som tvingar ut honom på ännu ett äventyr där du som spelare får utöva ultravåld mot såväl mytologiska monster som gudar och annat otyg. Under resans gång får du se många platser och personer ur den grekiska mytologin och det är rätt roligt att se hur Kratos här är ansvarig för flera av de stora händelserna i den grekiska mytologin.
   Handlingen och dialogen i Ghost of Sparta är serien trogen med en hård och bitter Kratos, massor med blod i såväl strider som mellansekvenser samt det obligatoriska sex-minispelet. Den historia vi får njuta av i Ghost of Sparta är inte den djupaste i serien men den knyter an till saker som hänt tidigare i Kratos liv och även till saker som sker senare i serien. Slutet antyder även ett förhållande som inte förklarats i övriga delar i serien vilket eventuellt pekar på ytterligare delar i serien.
Spelmekanisk evolution
Spelmekaniken påminner om den som användes i förra PSP-spelet Chains of Olympus. Du blockar med L-axelknappen, utför attacker med fyrkant och triangel-knapparna, greppar tag i fienden med cirkel och hoppar med kryss. R-axelknappen aktiverar specialattacker och här ser vi en av de få spelmekaniska nyheterna. Tidigt i spelet får du tillgång till en färdighet som belägger Kratos ikoniska kedjebestyckade knivar med eld vilket orsakar mer skada på fienden.
   Denna färdighet använder sig av en egen resursmätare som till skillnad från hälsomätaren och magi-mätaren fylls på automatiskt efter att den har förbrukats. Detta lägger till en mindre nivå av strategi eftersom du kan kombinera denna färdighet med vanliga attacker och magier. Magier aktiveras precis som tidigare via styrkorset. En ny magi vid namn Scourge of Erinys, som skickar ut ett energiklot som suger åt sig fiender och återbördar hälsa till dig, är riktigt användarbar och utökar även den de strategiska alternativen. I ett spel som bygger så mycket på kombinationer av attacker kan jag glatt meddela att det inte finns några kontrollproblem att klaga på.
Sparta_screen3_download
Spelmekaniskt liknar Ghost of Sparta föregående titel till PSP men lägger till några trevliga nyheter.
Tekniskt under
God of War-spelen har sedan det första spelet på Playstation 2 representerat visuell flärd och med det första PSP-spelet Chains of Olympus visade Ready at Dawn att även Sonys bärbara konsol kunde visa upp skrytgrafik när den är som bäst. Då kändes det som att de pressade konsolens grafiska kapacitet till det yttersta, men Ghost of Sparta visar att den har betydligt mer potential än så. Grafiken är nämligen både en och två nivåer över vad vi kunde se då med imponerande partikeleffekter, ljussättning och skuggor som får allt från rök och vatteneffekter att se riktigt läckra ut.
   Den läckra grafiken ligger till grund för likvärdigt läckra miljöer och på sina ställen är det snyggare än det första God of War-spelet till Playstation 2. Även musiken är pampig på samma sätt som tidigare delar i serien och överlag är atmosfären riktigt bra. Den kopia jag recenserat laddades ner till och spelades från minneskortet vilket innebar att jag inte upplevt några som helst laddningstider. Om du köper spelet på UMD-skiva blir laddningstiderna längre. Detta var dock inget stort problem i Chains of Olympus och bör inte heller vara det här.
4576131853c9047efa13b_3394845965
Fantastisk grafik, grym design, roliga strider och stora (men för få) bossar gör Ghost of Sparta till en imponerande helhet.
Godkänd varaktighet
När vi recenserade Chains of Olympus klagade vi på att spelet endast bjöd på strax över fem timmar speltid. Ghost of Sparta är ett något längre spel och jag klockade in på strax under åtta timmar första genomspelningen. Detta är klart godkänt och temposättningen gjorde att spelets livslängd kändes lagom. Det ska dock sägas att spelet på normal svårighetsgrad är på tok för lätt för den som spelat tidigare delar i serien så de av er som är veteraner bör med fördel börja på svårighetsgraden Hard.
   För den som verkligen gillar att sparka mytologisk stjärt ger högsta svårighetsgraden en rejäl utmaning som förlänger speltiden en del. Precis som i tidigare delar finns här även ett antal utmaningar du kan ge dig i kast med när du har klarat spelet och mot slutet blir dessa riktigt kniviga. Bland extramaterialet finns även Zeus tempel där du kan låsa upp olika bonusar. För att låsa upp de mer exklusiva belöningarna får du investera en hel del timmar i utmaningarna. För dig som är ett fan av serien är innehållet utan tvekan värt prislappen.
Kompetent tillägg
God of War: Ghost of Sparta är på alla sätt ett kompetent tillägg i serien. Handlingen är bra, om än inte den djupaste i serien, och allt från design till grafik är smått spektakulärt bra för plattformen. Med en handling som bör ge dig mellan åtta och tio timmars speltid, utmaningar att ta del av när du är klar och flera svårighetsgrader om du vill skryta med dina spelfärdigheter så får du definitivt mer för pengarna denna gång. Att uppleva Kratos ilska mot gudarna börjar dock bli lite väl bekant nu så för seriens fortskridande ser jag gärna att Sony pensionerar Kratos och introducerar nästa protagonist i serien.
Vi fick en nedladdningsbar version av spelet från Nordisk Film.
 • 11333_1239037261
  Little LL Eklöv är den enda recensenten, inte... 2010-10-25
  • Eken_NJD
   loevet Tackar och bockar å det ödmjukaste ... 2010-10-26
Eken_NJD

offline loevet

En inbiten spelfantast som gick ner sig i spelträsket under de glada NES-dagarna. Spelar det mesta i spelväg men är extra svag för rollspel och actionäventyr. Är för övrigt helt besatt av F...
d4385a77d3d5a6fff75515c7164e18a7
Genre
Action
Utgivare
Sony
Utvecklare
Ready at Dawn
Plattform
Playstation Portable
Prisjakt
Release
2010-11-10
Sammanfattning
plus
 1. Fantastisk grafik och design
 2. Väldigt stämningsfullt
 3. Väl fungerande kontroller
 4. Trevliga tillägg till spelmekaniken
 5. Bra temposatt
 6. Handling knyter an till seriens övriga delar
 7. Häftiga referenser till mytologiska platser och händelser
minus
 1. Handlingen tillför inte mycket djup
 2. Kratos hårdnackade stil och kamp med gudarna börjar bli lite väl bekant
 3. För få bossar även denna gång
8

Slutsats

God of War: Ghost of Sparta är på alla sätt ett kompetent tillägg i serien. Handlingen är bra, om än inte den djupaste i serien, och allt från design till grafik är smått spektakulärt bra för plattformen. Med en handling som bör ge dig mellan åtta och tio timmars speltid, utmaningar att ta del av när du är klar och flera svårighetsgrader om du vill skryta med dina spelfärdigheter så får du definitivt mer för pengarna denna gång.
Bilder
4576131731b01e5d2354b
4576131853c9047efa13b
4576767596e2e3f19f47b
4576131989dd95be621db
#inlineditbutton