763a586eff71fadb2265613e25c107d7
PES 2011
Prisjakt: PES 2011 101 kr
Bland nyheterna i årets version hittar vi en kraftmätare vid varje spelare som avgör kraften i varje passning eller skott. Passningar kommer inte längre automatiskt gå till rätt mottagare. Dribblingar och närkontroll över bollen är svårare och det är inte lika lätt att springa igenom motståndarförsvaret. Varje spelare har också en uthållighetsmätare. Försvarare är mer avvaktande, nya animationer har tillkommit, spelarna är mer levande och Master League kan nu spelas online med bland annat byten mellan de spelarkontrollerade lag.
UtgivareKonami
UtvecklareKonami
GenreSport
Release2010-10-07
xbox360 Xbox 360 2010-10-07
pc PC Hösten 2010
ps2 Playstation 2 Hösten 2010
ps3 Playstation 3 2010-10-07
psp Playstation Portable Hösten 2010
wii Wii Hösten 2010
info
Info
news
Nyheter (28)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (55)
movies
Filmer
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
PES 2011
Skrevs 2010-09-22 00:00:00 av Erik Hansson
Konami har äntligen hittat rätt riktning igen.
"Den största förändringen av PES någonsin". Det är så Konami lanserar PES 2011. Det var en ren lögn baserat på den första koden jag testade, men nu när jag spelat recensionskoden in i minsta detalj så får jag faktiskt tillstå att det ligger något i det. Det har åtminstone lyckats vända förra årets besvikelse till att det går att hysa förhoppningar om serien igen. Bara det är en bedrift.
pes2011420_646536266

Ytliga ändringar

De ytliga förändringarna först. Menyerna har fått sig en rejäl skönhetsoperation och ser för första gången i PES historia bra ut. En rad med tydliga ikoner längst ner på skärmen som det går snabbt att bläddra mellan. Detta upplägg gäller de flesta spellägen och undermenyer.
   Även taktikskärmen har gjorts om och av någon korkad anledning har Konami bestämt sig för att låta den vänstra spaken styra en pekare över skärmen för att göra byten, flytta runt spelare på plan och liknande. Även taktikerna har ändrats och är inte helt enkla att förstå sig på från början. Det går att lägga in automatiska taktikändringar beroende på hur matchen ser ut och att lägga in snabbtaktiker till "back"-knappen. Det rekommenderas varmt att ni lär er använda dessa för att ni ska kunna påverka spelet på plan.
   Spelaransiktena är i många fall väldigt verklighetstrogna och det har lagts till mängder av nya animationer. Kameran som jag klagade på i förtitten har blivit bättre, men vid snabba kontringar kan det fortfarande vara lite svårt att hinna se vad som händer.
   Nu väntar vi bara på betydligt bättre atmosfär på matcherna och kommentatorer som inte säger fel hela tiden.

Friare passningar med större krav

En av de största förändringarna i spelsystemet är de fria passningarna. Nu kan du nämligen slå passningar åt precis vilket håll du vill och själv bestämma hur hård passningen ska vara genom att hålla ner knappen längre. Det fina med det är att det ibland är väldigt effektivt att slå bollar utan adress, men som hamnar i fria ytor som du kan hinna fram till före motståndarna. Det blir något fler misslyckade passningar som inte når fram till rätt adress, men det är det värt. Framför allt fungerar detta på genomskärare och det går att slå smörstekta passningar rakt igenom försvaren om du har rätt spelare och sköter dina fingrar rätt.

Från -2 till +2

Många irriterade sig på tempot i föregångaren. Det kunde gå hysteriskt snabbt i matcherna där anfallen avlöste varandra. I PES 2011 har det ändrats. Det är lite lugnare, datormotståndarna tar det lite försiktigare med att sätta press på bollhållaren och du kan ofta stanna upp på plan och få den där sekunden som behövs för att hitta en lucka. Åtminstone om du möter ett lag med en lite mer avvaktande taktik. Vissa grötar ihop sig och avvaktar på dina anfall medan andra jagar runt dig på plan och ställer höga krav på dina reaktioner.
   Skulle du trots detta vilja ha ett lugnare tempo kan man ändra spelets hastighet i fem steg från standardvärdet 0 till -2 eller +2. Personligen tycker jag -2 och +2 är helt överdrivet, men kan tänka mig att vissa kommer använda sig av +1 eller -1.
PES2011gameplanlinkfeintsbmpjpgcopy_913631266
Den nya taktikskärmen är jag inte speciellt förtjust i. Upplägget är klumpigt och det är för otydligt vad man egentligen ändrat på.

Levande dueller

Kampen om bollen har också ändrats. I PES 2010 var det på tok för statiskt, men i årets version kan nästan vad som helst hända. Lite för ofta går spelare mer på kropp än boll vilket resulterar i onödigt många frisparkar, men variationen är större i år och det ska inte underskattas. Glidtacklingarna är också effektivare i år - ännu ett plus.
   Jämfört med PES 2010 har det också hänt mycket med spelarnas psyke. De är nu betydligt mer villiga att ta vettiga löpningar, vilket inte minst märks om du fifflar med taktikinställningarna. De har också koll på var sidlinjerna är och även om det fortfarande förekommer lite retliga självmål så är de inte lika frekventa som förr. De smartare spelarna har gjort väldigt mycket för spelkänslan.

Smolk i bägaren

Allt är dock inte frid och fröjd på plan. Det blir överdrivet mycket repriser vid frisparkar, det tar för lång tid att starta spelet efter avblåsning, fördel av boll fungerar dåligt, frisparkar på egen planhalva är fortfarande för statiska och man verkar inte kunna få varningar i efterhand. Mitt största problem med spelet är dock att för mig som spelat så mycket PES genom åren så blir det ingen större utmaning på högsta svårighetsgraden. Det brukar ta längre tid än så här att besegra årets PES-version. Förutom det är det som ni märker småsaker jag gnäller över. PES 2011 är suveränt på plan.

Master League

Karriärläget Master League har fått en del små förändringar, men det mesta är sig likt från fjolårets stora uppdatering. Det är egentligen presentationen och det grafiska som ändrats mest. Första intrycket är att mycket hänt, men egentligen visas det bara på nya, oftast förbättrade, sätt. Det är med andra ord fortfarande ett smått fantastiskt kul karriärläge.
   En stor miss som jag hoppas åtgärdas innan spelet släpps är att man inte kan skapa eller redigera ett lag och börja i Master League utan att tilldelas massor av pengar. Enda sättet att få börja med ett kasst lag, med få fans och med liten budget är att välja ett uselt lag och inte ändra något alls med det. En korkad bugg som jag hoppas fixats till spelet når butikhyllorna.
pes2011gamescreenshot3_757085287
Spelet på plan var tidigare PES-seriens styrka jämfört med konkurrenten Fifa. Det stämmer äntligen igen.

Become A Legend

Jag har tidigare ansett att Become A Legend var en blek version av EA:s Be A Pro. Det var då det. I år har Konami fixat med småsaker till den grad att de skapat ett mycket underhållande enspelarläge för alla oss som gillar att spela på låst position. Man börjar som en smått usel lirare i något lite sämre lag. I takt med att din spelare förbättras får du erbjudanden från bättre klubbar och kanske till och med etablera dig i ditt landslag. Ju högre lön du får, desto bättre agent kan du skaffa och därmed ökar dina chanser att få spela för den klubb du vill.
   Sedan i fjol har det framför allt fixats småsaker. Det är svårare att hitta nya klubbar, man får bättre kritik av tränaren och kan dessutom få olika direktiv beroende på taktiken som används.

Arenor, community och sydamerika

Andra småsaker som kan nämnas om spelet är att man nu kan skapa arenor. Välj namn, mönster i gräset, färg, stängsel och typ av läktare, färg på sätena, bakgrundsmiljöer och typ av avbytarbänk. Dina skapelser kan sedan sparas och exporteras eller importeras. Community-läget finns också med där man sparar statistik mellan flera spelare på samma konsol. Ett Copa Santander Libertadores-läge har också införts med hela 40 sydamerikanska lag. Precis som i fjol är Champions League och Europa League licensierade och finns med i Master League. Champions League kan även spelas enskilt.

PES is back

Vi har tyvärr inte kunnat testa onlineläget när det här skrivs, men så länge det inte är helt trasigt att möta varandra online eller spela Master League online så är Konami äntligen tillbaka i gammal god form. Spelet på plan är bättre än på många år och spellägena har finputsats. Det börjar bli en tjatig kommentar redan, men det är ju sant; PES is back.
Vi fick ett recensionsexemplar av spelet från Konami och inväntade ett embargo innan vi publicerade recensionen.
 • images374555villareal
  rodda Har en fråga som oroar mig lite gran... 2010-10-06
 • 12monkeyslarge01
  AccoWand Sticker in ännu en...demot iallfall. :( 2010-09-26
  • member_male
   Pappa Xbox Jo det går. Pausa matchen och gå in... 2010-09-27
 • 12monkeyslarge01
  AccoWand Hur djup är cutomzie läget med aren... 2010-09-26
 • min_maxamed_bild
  Libaax Så länge det inte finns för stora ... 2010-09-25
 • brucearmyofdarkness
  LiqWid Tycker det är en enorm förändring ... 2010-09-24
 • comment
  Glejs Kul med 9/10 trots ...tfritt = 10/10. :D 2010-09-23
  • gastrikland_moi
   erik Jo man kan ju spela...blir grymt då. :) 2010-09-23
 • member_male
  stovve Klockren recension! Tycker att rub... 2010-09-22
  • gastrikland_moi
   erik Tack! Ja faktiskt s...e ropa hej än. :) 2010-09-22
 • member_male
  fregen Finfin recension! Erik, tycker du att... 2010-09-22
 • 12monkeyslarge01
  AccoWand Ja! Nu känns det bra. =D 2010-09-22
 • member_male
  Stallonie går det att använda de redigerade l... 2010-09-22
  • gastrikland_moi
   erik Ja, men: "En stor miss som jag hoppas... 2010-09-22
   • kanin
    rartanando bedrövligt! det måste ju fixas.. ä... 2010-09-22
    • gastrikland_moi
     erik Det är pengar, fans och all personal... 2010-09-22
     • kanin
      rartanando aha ok, ja får hoppas att de fixar d... 2010-09-22
      • member_male
       DougRemer Hej! Det går ju alltid att gå runt ... 2010-10-06
 • 3198
  Shad Har spelet demot ett tag nu och är h... 2010-09-22
 • BadMF
  Kocken Varför envisas Konami med att släpp... 2010-09-22
  • gastrikland_moi
   erik De vågar nog inte lansera samtidigt ... 2010-09-22
 • member_male
  Queztah Mycket bra recension! Två detaljer ... 2010-09-22
  • gastrikland_moi
   erik Tack! Ska kolla. 50 repriser är max... 2010-09-22
 • 01PlayStation31024x768
  Sjögge om detta får 9/10 då ska fifa 11 ha... 2010-09-22
 • Bild_111
  Niq Weeeee. Nu kan inte den 7 oktober kom... 2010-09-22
 • P1030428
  Rasti Härlig recension! 2010-09-22
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
763a586eff71fadb2265613e25c107d7
Genre
Sport
Utgivare
Konami
Utvecklare
Konami
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, Wii, Playstation 2, PC, Playstation Portable
Prisjakt
Release
2010-10-07
Sammanfattning
plus
 1. Spelet på plan i allmänhet
 2. De fria passningarna
 3. Spelarnas förbättrade intelligens
 4. Tempot
 5. De nya menyerna
 6. Uppdateringarna av Master League och Become A Legend
 7. Champions League och Europa League-licenserna
minus
 1. Fortfarande få licensierade lag
 2. För mycket frisparkar
 3. För långa spelavbrott
 4. Ingen riktig utmaning för PES-rävar
 5. Matchinramningen hade kunnat vara mer levande
 6. Kommentatorerna
 7. Målvakterna tar lång tid på sig med utkast
9

Slutsats

Den nya presentationen är snygg, de fria passningarna lysande, tempot behagligare, många spellägen finputsade, kampen om bollen betydligt mer varierad och spelet på plan är helt enkelt lysande igen, framför allt eftersom medspelarna verkar ha fått varsin intelligensspruta. Det finns lite småsaker som borde fixats, men över lag så är PES 2011 det bästa PES på många år.
Bilder
pes2011shot
PES2011BALmanager001bmpjpgcopy
PES2011BALmanager002bmpjpgcopy
PES2011editStadiumbmpjpgcopy
PES2011gameplaneditmanagerbmpjpgcopy
PES2011gameplanlinkfeintsbmpjpgcopy
PES2011linkfeintsbmpjpgcopy
PES2011PortugalItalybmpjpgcopy
PES2011stadiumx18bmpjpgcopy
PES2011kickoffbmpjpgcopy
pes2011200
pes2011420
pes2011gamescreenshot31333647044
prev6speed_setting
prevmessi1
prevmessi1
PES2011360InterimPackshotPEGI3
401894214407593262805739643265015347450981n
4018942144076432628057396432650153487147246n
4018942144076932628057396432650153492070331n
4018942144077432628057396432650153505742096n
4018942144077932628057396432650153514565683n
4018942144078432628057396432650153523507258n
4018942144078932628057396432650153533491203n
#inlineditbutton