1a486e299f5ead122c24b0ddccc593d4
Toy Story 3
Prisjakt: Toy Story 3 99 kr
Spel baserat på filmen med samma namn. Innehåller både en handling och ett fritt sandlådeläge där spelarna kan göra lite som de vill i spelvärlden.
UtgivareDisney Interactive
UtvecklareAvalanche Software
GenreBarn,Äventyr
Release2010-08-13
ps3 Playstation 3 2010-08-13
nds Nintendo DS 2010-08-13
pc PC 2010-08-13
psp Playstation Portable 2010-08-13
wii Wii 2010-08-13
xbox360 Xbox 360 2010-08-13
info
Info
news
Nyheter (3)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (19)
movies
Filmer
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Toy Story 3
Skrevs 2010-08-12 16:45:00 av P-A Knutsson
Ett av de bästa filmlicensspelen någonsin.
Sommarens stora familjefilm är helt klart Toy Story 3. I vanlig ordning släpps ett spel baserat på filmen i samma veva som den hittar upp på svenska biografer, något som för ett par år sedan var ett recept på katastrof. På senare tid har dessa filmlicensspel dock varit fullt godkänd underhållning för lite yngre spelare. Toy Story 3 går dock ett steg längre och visar sig passa en betydligt större målgrupp än så.
Från det ena till det andra
Efter att ha tryckt sig förbi den inledande startskärmen kastas spelaren direkt in på den första nivån. I rollen som en hästburen Woody ska man rusa framåt och undvika sönderrasande plattformar och laserskjutande rymdskepp. Därefter startar en tågsekvens som får mig att tänka på Uncharted 2, fast i en betydligt mer barnvänlig tappning.
   På den efterföljande banan får spelaren skifta mellan att kontrollera Woody, Jessie och Buzz. Tillsammans med en mindre armé av gröna småkrigare ska de hämta en telefon placerad på en bänk, något som såklart är riktigt klurigt om man är en liten leksak. För att klara av detta måste de samarbeta och använda sina unika egenskaper – som i ärlighetens namn inte är speciellt fantasirika. Buzz kan kasta de andra karaktärerna extra långt, Woody kan svinga med sin lasso och Jessie kan göra ologiska snurrhopp.
   På nästa nivå, som utspelar sig i ett TV-spel, ska Buzz besegra den elaka Zurg. Vägen dit är dock full med smarta (men relativt enkla) pussel, plattformshoppande i två och tre dimensioner, samt en hel del skjutande.
Dödsdömd kamerakontroll
På denna varierade väg fortsätter sedan kampanjen och variationen är helt klart dess största fördel. Lägg därtill ett par riktigt smarta och underhållande nivåer så har vi en titel som utmärker sig betydligt mer positivt än de sedvanliga filmlicensspelen.
   Äventyret är dock inte perfekt. Dels är kampanjen oerhört kort och spelas ut på några enstaka timmar. Under dessa timmar får man även räkna med en rad onödiga dödsfall eftersom kameran och kontrollen inte alltid gör som man vill. Utöver dessa dödsfall får man även räkna med ett antal förlorade liv på grund av ett par oväntat svåra passager. Lyckligtvis finns det gott om sparpunkter och man förlorar egentligen ingenting när man dör.
   Överlag är äventyrsdelen bland de bättre vad gäller barninriktade filmlicensspel – och då är ändå denna del den svagaste länken i Toy Story 3.
The Sims möter World of Warcraft i western
Spelets hjärta ligger istället I den så kallade Toy Box. Här ska ett litet Western-samhälle byggas upp med alltifrån banker till frisörer och postkontor. För att låsa upp dessa byggnader och fler områden, såsom ett spökhus och en rymdstation, måste dock en rad uppdrag slutföras. Dessa kan gå ut på att fotografera ett spöke, vinna en grönsakstävling, kasta prick med fallskärmsburna småkrigare, måla om ett hus, bura in tjuvar, vinna ett hästrace med mycket mera.
   När byggnaderna är upplåsta och utplacerade kan man dessutom modifieras dem vad gäller färg, fönster, dörrar och så vidare. Dessutom går det att sätta fast olika objekt på byggnaderna, exempelvis Hitta Nemos fenor och stora monsterarmar. För att modifiera husen behövs dock olika delar, vilka ligger utspridda i både huvudläget och i Toy Box. Efter en tur till spökhuset kan man till exempel göra om sitt hotell till en riktig mardrömsbyggnad med likkistor som dörrar och fönster fyllda med läskiga monsterögon. Majoriteten av byggdelarna är lätta att få tag på, så även de absolut yngsta kan snabbt samla ihop en mängd olika komponenter.
   Till en början känns möjligheterna i Toy Box oändliga. Efter ett tiotal timmar börjar dock begränsningarna att visa sig, men tack vare variationen och friheten är det ändå svårt att tröttna. Har man dessutom någon att spela med finns det ett riktigt underhållande samarbetsläge på delad skärm. Här kan man antingen göra uppdrag som vanligt, eller bara springa runt och bråka eller tävla.
toystory3playstation3ps30091696492850
Förutom att måla om byggnaderna kan även invånarnas utseenden modifieras genom att slänga in dem i en butik eller hos frisören.
Charmigt värre
Det jag gillar mest med Toy Box är dock den absurda mängden med charm som spelläget innehar. Dels har vi grafiken som träffar mitt i prick både vad gäller miljöer och karaktärer, men det är framförallt ljudet som utmärker sig.
   I den engelska versionen är huvudkaraktärerna riktigt bra röstsatta och de flesta förutom Buzz och Woody har sina riktiga röstskådespelare. Huruvida det senare även gäller om man väljer svenskt tal och text vet jag inte, men vilka som än står bakom de svenska rösterna har de gjort ett fullt godkänt jobb även där.
   Det som framkallar störst leenden är dock det påhittade språket som stadens invånare pratar. När de knatar runt på gatorna hörs ständigt ett otroligt humoristiskt surr eller vrål av glädje(!) när man tacklar eller slänger iväg stackarna. Hur många gånger jag än hör ljudet kan jag inte sluta skratta – speciellt då de ser överlyckliga ut när de flyger iväg.
   Även musiken glimmar till rejält ibland, speciellt sången i spökhuset är smått fantastisk. Oväntat nog utmärker sig även surround-mixen positivt. I ett filmlicensspel från en okänd utvecklare. Ska det verkligen vara så?
toystory3playstation3ps3004369921772
Att se Andys hus från små leksaksögon är riktigt kul och det finns en hel del lustiga och smarta detaljer att le åt.
En lyckad licens
Till skillnad från i stort sett alla andra licensspel baserade på familjefilmer passar Toy Story 3 till de flesta som underhålls av filmen. Självklart riktar sig spelet i första hand till lite yngre personer, men även de som är sugna på ett lättsmält men ändå smart och roligt spel bör ta en titt på Toy Story 3.
   Tack vare samarbetsläget på delad skärm passar spelet dessutom perfekt som familjespel, oavsett om det är en vuxen och ett barn eller två barn som ska spela. Eller två vuxna för den delen. Tack vare friheten och variationen skulle jag till och med rekommendera Toy Story 3 före de lite uttjatade Lego-spelen.
   Som sagt är Toy Box-läget spelets stora behållning. Detta extraläge skulle stå bra på egna ben, även om endast den delen inte skulle nå upp till de högsta betygen. Tillsammans med en underhållande men inte felfri kampanj, ett bra samarbetsstöd samt en lyckad översättning klättrar dock hela paketet upp på en svag men ändå imponerande nia. Mot all förmodan visar sig ett filmlicensspel vara ett av årets hittills bästa familjespel.
Recensionen är baserad på en importerad amerikansk version av spelet.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
1a486e299f5ead122c24b0ddccc593d4
Genre
Barn,Äventyr
Utgivare
Disney Interactive
Utvecklare
Avalanche Software
Plattform
Xbox 360, PC, Playstation Portable, Nintendo DS, Playstation 3, Wii
Prisjakt
Release
2010-08-13
Sammanfattning
plus
 1. Sandlådedelen Toy Box
 2. Enorm variation
 3. Massor med innehåll
 4. Co-op på delad skärm
 5. Bra röstskådespeleri
 6. Läcker grafik
 7. Helt på svenska (ej på 360)
minus
 1. Kort huvudäventyr
 2. Stundtals vinglig kontroll
 3. Ojämn svårighetsgrad
 4. Går inte att hoppa över prat- och filmsekvenser
 5. Ett par dåligt förklarade uppdrag i Toy Box
9

Slutsats

I vanlig ordning släpps ett spel baserat på årets stora familjefilm. Oväntat nog håller spelversionen av Toy Story 3 riktigt hög klass och speciellt det fria spelläget Toy Box underhåller stort. Detta extraläge skulle stå ganska bra på egna ben, men tillsammans med kampanjen, coop-stödet samt den lyckade översättningen klättrar hela paketet upp på en svag men ändå imponerande nia.
toystory3playstation3ps30102146542053
toystory3playstation3ps3006320779962
toystory3playstation3ps30031622480450
toystory3playstation3ps30051921031112
toystory3playstation3ps30011927035477
toystory3playstation3ps300270845290
#inlineditbutton