9640e664116be45aa52d6ee894354691
2010 FIFA World Cup
Prisjakt: 2010 FIFA World Cup 206 kr
FIFA-spel som baseras runt VM i Sydafrika i sommar. Kommer ha med 199 lag, alla officiella arenor, en mer spektakulär grafisk inramning och många små och stora förändringar i spelet på plan. Turneringen kan spelas online mot andra motståndare.
UtgivareEA Sports
UtvecklareEA Canada
GenreSport
Release2010-04-30
xbox360 Xbox 360 2010-04-30
ps3 Playstation 3 2010-04-29
psp Playstation Portable 2010-04-29
wii Wii 2010-04-30
info
Info
news
Nyheter (8)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (25)
movies
Filmer
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
2010 FIFA World Cup
Skrevs 2010-04-27 21:54:00 av Erik Hansson
Kan FIFA 10.2-VM verkligen vara något att lägga pengarna på?
Man kan fråga sig om Sveriges missade VM-slutspel innebär att svenskarnas lust att spela ett VM-spel ökar för att få ta revansch på danskarna eller om lusten minskar för att hela VM inte är riktigt lika hett längre. EA har åtminstone inte gjort speciellt mycket för att vi ska komma i VM-stämning. Det är i stort sett bara Zlatan Ibrahimovic som är sig lik i hela landslaget och till skillnad från många andra länders förbundskaptener får vi aldrig se Erik Hamréns reaktioner från sidlinjen. Inte ens Lars Lagerbäcks fundersamma uppsyn vid Nigerias bänk är med i spelet.
2010fifa
Tänk fotboll
Det finns hela 300 landslag att välja mellan och om din dröm är att ta Azerbajdzjan till VM så har du nu möjligheten. Räkna dock med att det blir riktigt svårt. EA har börjat få till skillnaden mellan lagen riktigt bra vid det här laget och det är stor skillnad på att möta blåbärsnationerna och till exempel Tyskland. För att vinna mot de bra lagen krävs det att du "tänker fotboll". Byt kant, snabbt passningsspel, utnyttja fasta situationer och sätt de chanser du får.
Snarare FIFA 10.2
För FIFA-experterna är det glädjande att märka de små förbättringarna som skett sedan FIFA 10. Att lobba över en utrusande målvakt i frilägen var ett av de vanligaste scenariona i tian. I VM-spelet har målvakterna varit på ett rejält träningsläger. De väntar ut dig, täcker upp målet bra och är över lag svårare att överlista. Ett friläge är inte ett lika solklart mål längre.
   Det finns också småsaker som man bara märker om man har några hundra FIFA-matcher innanför västen. Försvarare är lite bättre på att följa med i djupledslöpningar och det har tillkommit många animationer som gör spelet mer varierat. Det må vara FIFA 10.2 snarare än FIFA 10.5, men det är en förbättring av en fantastisk spelmotor.
coupedumondedelafifaafriquedusud2010xbox360049
Inramningen är riktigt lyckad. Det känns verkligen att man spelar ett VM och det är trots allt en viktig del av spelet.
Imponerande inramning
Själva spelandet är med andra ord en finputsning av FIFA 10, men i övrigt är 2010 FIFA World Cup ett nedskalat FIFA under en VM-paroll. Det har satsats mycket på att skapa VM-känsla med bättre publikljud, tränarnas reaktioner från sidlinjen och ett tydligare och mer logiskt menysystem. Mitt i matcherna får man uppdateringar om hur det går i de andra kvalmatcherna och den tunga inramningen ger "det får kosta vad det kostar"-inställningen som präglar ett VM. Det finns mängder av passande licensierade låtar och alla mellansekvenser där spelarna eller publiken visar sina känslor bidrar till stämningen. Faktum är att få andra sportspel kommer i närheten av den här inramningen.
För få uppgifter för kaptenen
När det gäller spellägen är det både positivt och negativt. Det positiva är Captain Your Country för dig som har en till tre vänner på besök (det fungerar inte online). Då spelar ni på låsta positioner i samma lag och tävlar mot varandra om att få bäst betyg samtidigt som ni måste göra ert bästa för att laget ska ta sig vidare från kvalet och vinna hela VM. Det kan lätt bli konflikter mellan lagets och den egna spelarens intressen och det ställer höga krav på er samarbetsförmåga och ert tävlingssinne. Betygsättningen av spelare fungerar över lag bra, men när man får minuspoäng för till exempel lysande genomskärare som medspelare missuppfattar blir man lätt irriterad och att inlägg som inte går direkt till en medspelare straffas är också lite hårt.
   Det är ett fantastiskt roligt spelläge, men det är en ganska lång väg genom kvalet och alldeles för många vänskapsmatcher (som inte kan simuleras) innan det är dags för VM-slutspel. Framför allt händer det för lite mellan matcherna och det hade inte skadat med fler uppgifter under matcherna som i FIFA 10:s Be A Pro-läge.
coupedumondedelafifaafriquedusud2010xbox360036
Jag är ett stort fan av FIFA 10 och här har en del små och lite större saker fixats till i spelet på plan. FIFA 11 kan bli riktigt vasst.
Tillbaka på Parken
Det finns också vanliga spellägen där man ska ta sig igenom kvalet och slutspelet med valfritt lag och smarta onlinelägen där man kan spela i ett VM online mot andra spelare. Tyvärr finns det inget stöd för det roligaste sättet att spela FIFA online - många spelare i samma lag.
   Som vanligt fungerar onlinematcherna bra när man spelar mot motståndare i samma land eller världsdel med bra uppkoppling, men mot amerikaner med deras standarduppkoppling blir det lagg som varierar mellan småirriterande och ospelbart.
   Ett annat läge låter dig återuppleva VM-relaterade händelser och ändra historien. Som att bege sig till Parken i Köpenhamn den 10 oktober 2009 och vända Danmarks 1-0-ledning mot Sverige. Småtrevliga scenarion, men det är inte något annat än en liten bonus.
Nya krävande straffar
Den stora nyheten är straffarna. Numera ska man först trycka i rätt ögonblick för att bestämma precisionen, sedan hålla inne knappen lagom länge för att avgöra kraften och till sist hålla lagom mycket åt något håll för att pricka rätt del av målet. Det finns också finesser som att slå en klassisk lobb i mitten av målet när målvakten förhoppningsvis redan slängt sig eller att sakta in i ansatsen precis innan man ska slå till bollen för att lura bort målvakten. Ju bättre spelarna är på att slå straffar desto lättare är det att få precision i skottet. Det tar ett tag att vänja sig vid systemet och jag råder er verkligen att öva på ett tiotal straffar innan ni ställs inför en matchavgörande insats från straffpunkten.
coupedumondedelafifaafriquedusud2010xbox360064
Straffarna har blivit lika nervpirrande som de ska vara i ett stort mästerskap. Kom dock ihåg att öva på dem. De kan verka ganska svåra i början.
En ytlig och snabb upplevelse
Vi har alltså ett lysande fotbollsspel som återskapar världens största sporthändelse på ett imponerande sätt. Det borde vara en succé, men jag kan inte låta bli att känna mig lite blåst på konfekten. EA hade så enkelt kunnat göra varje spelläge lite djupare, lite mer engagerande och de hade inte behövt skala ner onlineläget till en mot en-matcher. Därför blir slutsatsen att EA har litat lite för mycket på att deras briljanta spelmotor ska göra jobbet åt dem tillsammans med en imponerande yta och samarbeten med stora läskföretag. Det gör ett bra jobb med att ge en ytlig och snabb upplevelse, men efter att ha lyft bucklan någon gång som egenskapad spelare och landslag återvänder jag till FIFA 10 istället.
 • 4629
  Mako Hur är det med Hol...M med PES 2010. :) 2010-04-29
  • member_male
   ixar Holland finns med och var även det p... 2010-05-06
  • gastrikland_moi
   erik Inte kollat det, men det är ganska m... 2010-04-29
   • 4629
    Mako I så fall lär jag...lir ordentligt. :) 2010-05-03
 • liverpoollogo
  Bergan Detta kommer säker...å såna saker. =) 2010-04-29
  • gastrikland_moi
   erik Jo det är ungefär...Är nog mest d. ;) 2010-04-29
   • liverpoollogo
    Bergan Man kan köra endas...kvalet, skönt. :) 2010-04-29
    • gastrikland_moi
     erik Men kan man göra så CYC också? Tro... 2010-04-29
     • liverpoollogo
      Bergan Jaha, det vet jag inte. :( Spelar ald... 2010-04-29
      • gastrikland_moi
       erik Jag har någon match kvar i en liten ... 2010-04-29
 • member_male
  Lakebone Efter att ha provat demot så ser jag... 2010-04-28
 • member_male
  Pau-er Är det bara jag här inne som tycker... 2010-04-28
 • member_male
  fregen Skulle du säga att FIFA WC är mer v... 2010-04-28
  • gastrikland_moi
   erik Variationen är ju något som man oft... 2010-04-28
 • Richiepic
  Richie Bra recension! Hmm frågan är om ... 2010-04-28
  • member_male
   trodox håller med är så pissigt dåligt s... 2010-04-28
  • gastrikland_moi
   erik Tack! Ja du, svårt att säga. Skull... 2010-04-28
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
9640e664116be45aa52d6ee894354691
Genre
Sport
Utgivare
EA Sports
Utvecklare
EA Canada
Plattform
Wii, Xbox 360, Playstation 3, Playstation Portable
Prisjakt
Release
2010-04-30
Sammanfattning
plus
 1. Inramningen
 2. Captain Your Country med vänner
 3. Förbättringar i en redan lysande spelmotor
 4. Målvakterna är bättre
 5. Nya straffsystemet
minus
 1. Avskalad onlinedel
 2. Något avskalat Captain Your Country
 3. Det går inte att simulera matcher
 4. Zlatan är den enda svensken som är sig lik
 5. AI:n uppför sig ibland märkligt
7

Slutsats

En stark sjua som nästan lika gärna kunnat bli en väldigt svag åtta, men den fängslande ytan byts snart ut till en besvikelse över att EA hade kunnat göra så mycket mer med sina spellägen. Det må vara en lysande inramning och en finputsning av en redan briljant spelmotor, men efter att ha spelat igenom Captain Your Country med några vänner så stelnar mitt konfettileende och jag återvänder istället till det djupare gnetandet i ligorna i FIFA 10. Det ger mer belöning i långa loppet.
#inlineditbutton