40fefe5e019a8eeae9b90cb9a33c3390
Super Street Fighter IV
Prisjakt: Super Street Fighter IV 225 kr
En uppföljare till Street Fighter IV som lägger till nytt innehåll, åtta nya karaktärer (både helt nya och sådana som synts i serien tidigare), balanserar de befintliga slagskämparna och förbättrar onlineläge.

Kommer inte vara kompatibelt med Street Fighter IV online.

UtgivareCapcom
UtvecklareCapcom
Genrefighting
Release2010-04-30
ps3 Playstation 3 2010-04-30
xbox360 Xbox 360 2010-04-30
info
Info
news
Nyheter (16)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (79)
movies
Filmer (1)
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Super Street Fighter IV
Skrevs 2010-04-29 06:55:00 av Marcus Grönskog
Är det den definitiva versionen eller bara en onödig mjölkning av ett bra spel?
Enligt tradition har Capcom valt att uppgradera ett kritikerrosat spel. Det är Street Fighter IV som är målet för en mängd intressanta uppdateringar och tillägg. Vissa av dem är bara synbara om man är riktigt insatt i originalet, medan andra är mer påtagliga. Online-läget är större än någonsin och om inte tio nya karaktärer vore nog, så har man också gått tillbaka och justerat bekanta ansikten.
ssf4
Tillbaka till grunden
Eftersom spelmekaniken i Super Street Fighter IV i grunden fortfarande är identisk med originalspelet så kommer en del av det jag går igenom nu att kännas bekant. Genom att slåss och bygga upp sin super-mätare kan man utföra EX attacker och kasta ut superkombos. I takt med att man blir skadad fylls hämd-mätaren upp och med den kan man utföra en unik ultrakombo. Nytt för Super-versionen är att samtliga karaktärer numera har två ultrakombos att välja på. Det betyder att det finns något nytt att upptäcka även bland de äldre slagskämparna. Innan strid får man välja vilken av attackerna man vill använda.
   Givetvis spelar fokus-attacker också stor roll även denna gång och aktiveras med ett samtidigt tryck på två knappar. Det var också ett av de mer intressanta tilläggen i originalspelet och det inbjuder till en uppsjö av tekniker att tillämpa på slagfältet. Bland annat för att absorbera enkel skada, eller till att hoppa ur animationer innan dessa spelats färdigt och uppfölja med en dödlig kombo mycket snabbare. Något som är möjligt tack vare att kontrollen är så bra som den är.
superstreetfighterivplaystation3ps3658
Ryus nya ultra kan få den bästa att tappa hakan.
Nya och gamla ansikten
Antalet slagskämpar ökar till 35, där åtta av dem kommer från ett urval av tidigare spel och vi återser bland andra gentlemannen Dudley, ninjan Ibuki och uttråkade fången Cody. Två av de nya karaktärerna är däremot helt nya för serien och skulle inte kunna vara mer olika varandra. Juri är en snabbfotad dam som förlitar sig på akrobatik i luften och att attackera med sparkar, medan Hakan är ett enormt oljeindränkt monster som gillar att kramas på nära avstånd. Båda känns väl utvecklade och roliga att spela som, men personligen fastnade jag för Juri och hennes smått galna attityd.
   Men oavsett vilken eller vilka karaktärer man väljer är det sällan några problem att lära sig uppsättningen attacker, eftersom Street Fighter IV inte handlar så mycket om att komma ihåg långa knappkombinationer, snarare än att kunna använda dessa i samspel på kreativa sätt. Möjligheten att länka ihop flera rörelser utökas med hjälp av nyss nämda fokus-attack, som kan användas för att bokstavligt talat jonglera fienden i luften för att till slut sätta nådastöten, i form av en väl utplacerad ultrakombo.
superstreetfighterivplaystation3ps3668
Genom att smörja in sig under strid, får Hakan ett glidande övertag.
Spellägen
Enspelarläget är fortfarande detsamma, men i sällskap av två nygamla minispel som går ut att på att puckla på antingen en bil eller ett gäng tunnor. Något som fans kan känna igen. Nostalgiväckare i all ära, men efter två-tre omgångar har dem spelat ut sin roll och det går faktiskt att stänga av dem i en meny. Men det är ju inte heller enspelarläget som är fokuset i Super Street Fighter IV. För även om slutbossen Seth inte är lika irriterande längre, så behöver man inte spela om det mer än man önskar eftersom alla 35 karaktärer redan är upplåsta (ja, även Gouken).
   Då är online-delen mer intressant. För det första är vanliga orankade matcher borta och ersatta med såkallade ”Endless Battles”. I grunden är det fortfarande bekymmerslös fighting precis som i originalet, men med en utökad lobby som låter upp till åtta spelare samlas för att slåss tillsammans. Två personer möter varandra åt gången och efter avslutad match flyttar förloraren ner och nästa motståndare får möta vinnaren. På så vis roterar det runt och medan man väntar på sin tur kan man snacka med samtliga medspelare. Det är alltså fritt fram att kommentera matchen som för tillfället spelas.
Dela ut och få stryk på nätet
Rankade matcher fungerar också på ett nytt sätt och man samlar nu på två sorters poäng. Dels är det Battle Points, som tilldelas karaktärerna man spelar med och dels Player Points, som ger en ungefärlig bild av hur skicklig man är som spelare.
   Online-upplevelsen är i övrigt rätt lik den i originalet, då vissa matcher kan bli riktigt nedsegade om man inte spelar mot någon som bor relativt nära. Men överlag fungerar det mycker bra och större delen av omgångarna var i princip fria från lagg. I skrivande stund är det inte så många i Europa som har tillgång till spelet, så det har varit svårt att hitta många närliggande motståndare. Men det kommer inte vara något ihållande problem nu när släppdatumet väntar runt hörnet.
superstreetfighterivplaystation3ps3052
Nu kan du äntligen bevisa för världen att ingen annan kan hantera Abel bättre.
Street Fighter möter Youtube
Den imponerande repriskanalen som Capcom lagt till i Super är en perfekt källa för inspiration, särskilt för nya spelare som vill bli bättre. Dels kan man titta på matcher genom en mängd olika kanaler och dels kan man ladda upp sin egen reprismatch för allmän beskådan. Det kan vara praktiskt eftersom spelet inte direkt anstränger sig för att lära nya spelare om många av spelets mer gömda tekniker. Det finns förstås fortfarande ett läge där kan man lära sig en del av karaktärernas specialtekniker, men det här känns mer personligt och får spelet i sig att kännas som en mini-community för fans av Street Fighter.
   Street Fighter IV är ett av de absolut bästa spelen i genren på länge och lever på mottot: lätt att lära, svårt att bemästra. Det finns något för alla som är det minsta intresserade av genren och även om nyhetens behag kanske avtagit lite sedan originalet släpptes, så känns det fortfarande fräscht. Ska man titta på hela paketet är det imponerande att Capcom valt att hålla ned priset på budgetnivå redan från start. Det borde räcka för att få de flesta att göra flytten från originalspelet och en bra deal för alla som spelar för första gången. Det finns inte längre någon anledning att se tillbaka, Super Street Fighter IV är här för att stanna.
378402_2457394926155_1007011564_n

offline Marcus Grönskog

Journaliststudent från Småland med ena foten i Tokyo. Är intresserad av bra berättande i spel.
40fefe5e019a8eeae9b90cb9a33c3390
Genre
fighting
Utgivare
Capcom
Utvecklare
Capcom
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2010-04-30
Sammanfattning
plus
  1. Kontrollen
  2. Många karaktärer
  3. Lättillgängligt men djupt
  4. Priset
minus
  1. Online är inte bakåtkompatibelt
9

Slutsats

Super Street Fighter IV är en klockren uppdatering på originalspelet. Med tio nya spelbara karaktärer, ett gäng nya banor och allehanda tillägg börjar man nästan förstå varför Capcom inte valde att gå DLC-vägen denna gång, även om det hade varit trevligt. Online-delen är mer inbjudande och möjligheten att samla ihop ett gäng på åtta personer i samma lobby är det närmsta man kan komma att likna klassiskt soffspelande. Räknar man sedan in budgetpriset som gäller direkt vid release är det inte svårt att bli charmad. Street Fighter IV är och förblir denna generations mest finslipade fighting-spel och det har precis blivit bättre.
Bilder
superstreetfighterivxbox360251
superstreetfighterivxbox360235
superstreetfighterivxbox360236
superstreetfighterivxbox360238
superstreetfighterivxbox360239
superstreetfighterivxbox360241
superstreetfighterivxbox360242
superstreetfighterivxbox360244
superstreetfighterivxbox360245
superstreetfighterivxbox360249
superstreetfighterivxbox360250
superstreetfighter020
superstreet018
superstreet019
superstreet021
superstreet022
superstreet023
superstreet024
superstreet017
superstreetfighterivplaystation3ps3545
superstreetfighterivplaystation3ps3546
superstreetfighterivplaystation3ps3547
superstreetfighterivplaystation3ps3548
superstreetfighterivplaystation3ps3549
#inlineditbutton