413159924542198605ef0ffc303cf41b
Football Manager 2010
Prisjakt: Football Manager 2010 249 kr
Årets managerspel från Sports Interactive ska vara lättare att kontrollera, ge bättre feedback från spelet, en ny matchanalysfunktion, ett nytt användargränssnitt, "skrik från sidlinjen" och ett nytt "Tactics Creator" som gör det enklare att instruera laget att spela som du vill.
UtgivareSega
UtvecklareSports Interactive
GenreStrategi,Sport
Release2009-10-30
pc
info
Info
news
Nyheter (4)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (22)
movies
Filmer (1)
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Football Manager 2010
Skrevs 2009-10-29 07:20:00 av Michael Gill
Genrens i särklass bästa spel – men är det bäst för att det är svårast, eller lutar det sitt djup mot något annat?
Det finns, och har alltid funnits, en i det närmaste oöverstiglig tröskel att passera innan man på riktigt kan ta till sig ett managerspel. Visst, det går ofta att välja ett rikt lag från toppskikten av Europas största klubbligor, spendera avskyvärt mycket pengar på stora namn och glida genom försäsongen på rosenblad, honungsmjölk och dubbelsiffriga utklassningsvinster. Men du kan vara säker på att det ganska snart kommer att komma en tid då varje snabbt, oövertänkt beslut lämnar bitter eftersmak. Målskyttedivor som börjar hänga med huvudet, flermålsvinster som förvandlas till noll-noll-matcher och tabellbottnar som närmar sig med rasande fart. Och i styrelserummet börjar honungsmjölken surna till, härskna och bli till klumpiga avsked.
fm2010

Är pengar verkligen allt?

När den här recensionen skrivs har det gått ett dygn sedan den andra inkarnationen av Galacticos, Real Madrids miljarddyra lagbygge, spelat och förlorat en cupmatch mot division 3-laget Alcorcón, från staden med samma namn (som hyser knappt 200 000 innevånare). Framgång i managerspel – precis som i verkligheten – handlar ju nämligen inte bara om att lyckas välja rätt klubb och att använda årsbudgeten till att bjuda över de mindre klubbarnas bud på de upphajpade namnspelarna. Nej, framgången kommer från andra håll. Till att börja med spelar det inte jättestor roll vilken klubb du väljer – så länge du känner, eller har för avsikt att lära känna, den. Kännedom är nämligen A och O i de här sammanhangen. Och vi snackar inte bara kännedom om småsaker så som förnamnen på spelarna som sitter på bänken i din trupp. För att nå dit du vill måste du hårdgranska din klubb – och dina motståndares – alla tänkbara detaljer. Okej, så tredjedivisionslaget Barnet F.C. har en snabb yttermittfältare som heter Albert Adomah? Hur ska du hantera honom? Vilken fot ska du se till att han inte slår inlägg med?

Djupet – och verktygen att hantera det med

Football Manager 2010 har allt det här läskiga avgrundsdjupet som skulle kunna stöta bort den allra mest sugna nybörjaren. Men det har också, och det är det här som gör hela skillnaden, hjälpmedlen för att lotsa nybörjaren från hjulbent sidlinjesbambi till storkäftat speciell. Den enskilt största förbättringen i Football Manager 2010 är nämligen tillgängligheten. Hela menysystemet har förändrats och blivit betydligt mer överskådligt. Det känns lite som att sitta och browsa i en webläsare med flera lager av flikar. Med enkla knapptryck kan du navigera från lagets alla olika delar, till ungdomsspecifik träning och vidare till de mer ekonomiska aspekterna bakom storlagsskötandet. För den som vill finns där också hela tiden hjälpskyltar som poppar upp och inbjuder dig till att få tips på vad du ska göra, och hur du ska göra det. Till råga på allt har du också hjälptränare och andra sorters rådgivare som kan ge dig hjälpande knuffar på vägen mot ditt mål (eller kanske snarare, motståndarmålet). Är du osäker på hur du ska lägga upp taktiken i andra halvlek? Fråga din Pat Rice (eller motsvarande om du inte håller på Arsenal) om råd. Behöver du tips om hur du ska lägga upp träningen för att förbättra spelet i boxen? Är du osäker på om du behöver instruera dina spelare att inte ta hårda skott så fort de får bollen? Oroa dig inte, du har en hel stab med hjälpare redo att stå till tjänst.
FootballManager2010PCScreenshots17681MatchEngine2
Matchmotorn har tagit ytterligare ett steg mot att se realistisk ut.

...men utan att sakna djup

Men hjälpmedlen betyder inte att spelet blivit dummare och tunnare. Tvärtom. Här får du fortfarande chansen att manipulera din omvärld via sensationslysten tabloidpress och tjocka lönekuvert, detaljstyra individuella spelares beteende vid givna matchsituationer och mycket, mycket mer. Till skillnad från konkurrensen har Football Manager 2010 också en matchmotor i tre dimensioner som faktiskt ser ut som om den presenterade en mer eller mindre verklig representation av sporten fotboll (och nästan alltid flyter fint). Spelarna uppför sig (oftast) intelligent och vaket, och om de misslyckas med att imponera på det planet är det ofta på grund av misstag som ändå känns möjliga. Inga målvakter som dribblar över mittplan eller anfallare som driver bollen över kortsidan utan att verka ha den minsta ambition att placera bollen i nätet.

Bäst – på ett sympatiskt sätt

Det går inte att säga annat än att Football Manager 2010 är det absolut bästa managerspelet på marknaden just nu. Visst finns det områden där värsta konkurrenten och avskydde lillebrorsserien, Championship Manager 2010, lyckas bättre i (värt att nämnas är till exempel träningsläget för fasta situationer och scouting-aspekterna och hur de är betydligt djupare i Beautiful Game Studios managerspel). Och visst saknar man lite av den enorma värld som Football Manager Live byggde upp. Men Football Manager 2010:s ledning i tävlingen om vilket spel som är det främsta i sin genre beror inte längre på att det spänner sina elitistiskt uteslutande muskler mot konkurrensen. Nej, storheten ligger i att kompetensen och kvaliteten finns där – men den här gången är alla inbjudna att ta del av den.
Micke

offline Michael

Frilansjournalist bosatt i Umeå. Michael har heltidsskrivit om spel sedan 2006, då han gick ut journalistprogrammet vid Umeå Universitet. Han har skrivit för en rad olika sajter, fanzines, tidn...
413159924542198605ef0ffc303cf41b
Genre
Strategi,Sport
Utgivare
Sega
Utvecklare
Sports Interactive
Plattform
PC
Prisjakt
Release
2009-10-30
Sammanfattning
plus
  1. Tillgängligheten
  2. Djupet
  3. Intelligensen
minus
  1. Tunn scoutingaspekt
  2. Stundtals laggig matchmotor
9

Slutsats

Football Manager 2010 är det bästa managerspelet på marknaden just nu. Med sitt nya fokus på att vara tillgängligt, och bjuda in alla intresserade till spelet, breddar man målgruppen utanför de allra mest genomnördiga fotbollskännare. Men det lättillgängliga anslaget innebär inte att djupet kompromissats – tvärtom finns det oändligt mycket att göra för den som verkligen vill grotta ner sig i storlagsskötandets ädla konst.
Bilder
FootballManager20101
FootballManager20103
FootballManager20105
FootballManager20106
FootballManager20108
FootballManager2010A
FootballManager2010e
FootballManager2010e1
FootballManager2010e2
FootballManager2010e3
FootballManager2010is1
FootballManager2010is2
FootballManager2010k
FootballManager2010me
FootballManager2010s6
FootballManager2010s5
FootballManager2010s4
FootballManager2010s2
FootballManager2010s1
FootballManager2010rt
FootballManager2010s3
#inlineditbutton