c687d0dd00b1be578382063d1681287c
Grand Theft Auto: Chinatown Wars
Prisjakt: Grand Theft Auto: Chinatown Wars 99 kr
DS-versionen görs om till PSP av Rockstar Leeds. Spelet ses från ovan och följer Huang Lee, en ung Triad-medlem som kommer till Liberty City efter att hans far mystiskt omkommit.

PSP-versionen ska ha "uppskalad widescreen"-grafik, förbättrad ljussättning, nya animationer och nya uppdrag.

UtgivareRockstar Games
UtvecklareRockstar Leeds
GenreAction
Release2009-11-02
psp Playstation Portable 2009-11-02
nds Nintendo DS 2009-03-20
info
Info
news
Nyheter (17)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (70)
movies
Filmer (4)
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Grand Theft Auto: Chinatown Wars
Skrevs 2009-11-02 16:42:00 av Erik Hansson
Ett GTA sett från ovan, portat från DS är betydligt bättre än du tror.
Att Rockstar släppte ett nytt Grand Theft Auto-spel till DS var kaxigt. De hade kunnat konvertera GTA 1 eller 2 till formatet för att snabba på processen. Men Rockstar Leeds fick göra ett helt nytt spel, som dessutom var riktigt bra. Men det har floppat. Det platsar inte ens på listan över de hundra mest sålda spelen till konsolen.
   Att göra en PSP-version är däremot lika smart som det är tryggt. Till PSP är GTA-spelen en succé och i dagsläget ligger både Liberty och Vice City Stories på topp tre över de bäst sålda spelen till formatet.
gtacw
Den vanliga Rockstar-blandningen
Chinatown Wars är värt att sälja lika mycket, trots att det ses från ovan med en betydligt enklare presentation än föregångarna i 3D. Kan man bara svälja att grafiken är platt och plottrig och att kontrollen ibland inte ger den precision man önskat, så rymmer berättelsen den vanliga Rockstar-blandningen. Vi får dramatik, action, coola personer, vettig dialog, vuxet innehåll och smart berättande.
Som en del i serien
Du är Huang Lee, son till en kriminell ledare som nyligen mördats. För att hämnas flyger Lee till Liberty City och börjar på botten av respekt-stegen med att göra jobb åt olika kriminella typer. Arbetsgivarna och uppdragen ändras en hel del genom spelets gång, men nästan alla har två saker gemensamt; De bryter mot lagen och de kräver våld.
   Det är anpassningen till formatet utan att skala bort essensen av ett GTA-spel som är Rockstar Leeds stora bedrift. Chinatown Wars känns som en del i serien.
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp001
Grafiken är som synes inget att imponeras över, men låt inte den stå i vägen för en synnerligen underhållande spelupplevelse.
Små smarta funktioner
Tack vare små smarta justeringar fungerar det nästan lika bra att gå, köra och skjuta som i de stationära 3D-städerna. Autosikten, automatisk körkorrigering och annat smått och gott gör mycket för spelkänslan. Det är faktiskt väldigt sällan jag irriterar mig på kontrollen. Det enda som känns lite jobbigt är att kameran inte alltid ger en tydligt bild av vad som händer, vilket leder till en del onödiga dödsfall.
   Det finns dock flera smarta funktioner som minskar irritationen när sådant händer. När man misslyckas med ett uppdrag kan man snabbt komma in i hetluften igen genom att skippa resan till uppdragsplatsen. GPS-systemet som ritar ut färden direkt på spelets gatorna är en annan finess som är väldigt välkommen.
Valfria klumpiga minispel
Det märks naturligtvis att det här är en portning av ett DS-spel. Grafiken är lite väl enkel och några av de minispel som var ganska roliga i DS-versionen för att de använda pekpennan, är här bara klumpiga och tråkiga. Däremot är det nu lättare att kasta granater och molotov-cocktails, vilket alltid varit en källa till glädje i GTA-serien. Dessutom är minispelen för det mesta korta och valfria efter första försöket, vilket gör dem lätta att ha överseende med.
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp008
Vissa av minispelen från DS-versionen är inte så kul utan pekpenna, men de är korta och stör inte upplevelsen nämnvärt.
Proppfullt av innehåll
När du inte väljer att göra uppdrag från någon av alla dina uppdragsgivare kan du sno en polisbil, ambulans, brandbil eller nudelleveransbil och göra uppgifter för att tjäna pengar. Det går också att köpa och sälja knark. Efter ett tag med de rätta kontakterna kan du göra stora pengar på att sälja rätt grejer till rätt langare. Dessutom finns det "rampage"-uppdrag där du ska döda tillräckligt många på en viss tid, ramper som du kan utföra unika hopp från med ett fordon och övervakningskameror som kan förstöras. Det finns också mängder av olika vapen, från knogjärn och svärd till eldkastare, prickskyttegevär och minor. Det är helt enkelt lika innehållsrikt som de stationära GTA-versionerna.
Krocka bort poliser
Polisverksamheten i Chinatown Wars består som vanligt av att de jagar dig om du är efterlyst. I det här fallet skickar de bilar efter dig och enda sättet att bli av med dem är att de antingen själva eller med din hjälp kör av vägen och krockar. Det gör varje polisjakt väldigt intensiv och rolig med full fart genom Liberty Citys trånga gränder. På en eller två stjärnors efterlysningsnivå är det inga större problem, men när det blir fyra, fem eller sex stjärnor och det kallas in bepansrade truckar, helikoptrar och vägblockeringar blir det riktigt tufft.
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp009
Den tecknade stilen passar spelet utmärkt och personerna i spelet är ofta riktiga original som känns levande. Tyvärr består all dialog enbart av text.
Flerspelarlägen
En riktigt kul finess med spelet, som många säkert kommer missa, är att det finns ett bra läge för två personer via lokalt nätverk. Spellägena ni kan köra varierar mellan olika race, dueller där polisen blandar sig i, och en samarbetsvariant där ni ska försvara en plats mot fienden. Har ni möjlighet ska ni absolut testa det. Precis som enspelarläget är det välgjort och innehållsrikt.
   Det går också att chatta eller byta vapen och föremål med andra spelare online i spelet, samt ladda upp statistik till Rockstar Social Club.
Hoppas på ny del
Som ni förhoppningsvis märkt är Chinatown Wars väldigt innehållsrikt och rekommenderas varmt till alla, såvida man inte hatar vyn från ovan och den därmed något mindre precisa kontrollen. Men man vänjer sig snabbt och sedan är det här lika lysande och genomtänkt som de stationära delarna. Nu hoppas jag bara på en ny del till PSP som unyttjar kraften i konsolen till fullo.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
c687d0dd00b1be578382063d1681287c
Genre
Action
Utgivare
Rockstar Games
Utvecklare
Rockstar Leeds
Plattform
Nintendo DS, Playstation Portable
Prisjakt
Release
2009-11-02
Sammanfattning
plus
 1. Fullproppat med innehåll
 2. Mängder av sidouppdrag
 3. Många vapen
 4. Kul biljakter
 5. Handlingen
 6. Karaktärerna
 7. Flerspelarläget
 8. Onlinefunktionerna
minus
 1. Grafiken och presentationen håller inte PSP-klass
 2. Kameran bråkar ibland
 3. Några minispel är tråkiga
 4. Laddnings- och sparningstiderna på UMD-versionen
9

Slutsats

Det må vara lite avskräckande med den enkla grafiken som en DS-portning innebär och vyn från ovan känns inte riktigt 2009, men när man vant sig upptäcker man vilket otroligt bra spel Rockstar Leeds skapat. Det är fullproppat med innehåll, varav enbart småsaker är nytt sedan DS-versionen, och känns faktiskt precis som ett GTA till de stationära konsolerna om man bortser från det yttre. Handlingen, biljakterna, uppdragen, karaktärerna, skjutandet och alla sidouppdrag finns där och är välgjorda. Nu hoppas vi på en uppföljare som utnyttjar kraften i PSP fullt ut.
Bilder
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp001
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp002
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp003
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp004
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp005
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp006
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp007
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp019
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp020
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp021
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp022
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp023
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp024
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp025
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp026
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp027
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp028
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp029
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp030
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp031
grandtheftautochinatownwarsplaystationportablepsp032
#inlineditbutton