1c88d9ecc03533f2c2e25c5489e15742
Forza Motorsport 3
Prisjakt: Forza Motorsport 3 40 kr
Turn 10:s andra Forza-spel och det tredje i serien kommer innehålla över 400 bilar, över 100 banor, förbättrade tuning och design-möjligheter, mängder av inställningar för assistans och flerspelarlägena och över tio gånger så många polygoner i bilmodellerna jämfört med Forza 2.
UtgivareMicrosoft Game Studios
UtvecklareTurn 10 Studios
Genreracing
Release2009-10-23
xbox360
info
Info
news
Nyheter (15)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (102)
movies
Filmer (2)
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Forza Motorsport 3
Skrevs 2009-10-14 07:30:00 av Erik Hansson
Stilrent, välpolerat och proppfullt av innehåll, men hur är det med känslan?
När Dan Greenawalt var i Stockholm för att visa upp Forza 3 var det en mening han upprepade flera gånger. Han ville göra ett spel som gör "spelare till bilälskare och bilälskare till spelare". Eller med andra ord - mer lättillgängligt och för en större publik. Som alla andra framgångsrika spel på sistone satsar Forza 3 hårt på communityn. De levererar ett kompetent racingspel med mängder av funktioner, men det är vi spelare som ska ta det till nya höjder.
forza420
Bli den hetaste plåtmålaren
Detta görs dels som förra året - med hemmalayoutade bilar. Vill du lacka bilen med en heltäckande målning av jultomten så är det bara din tid och din fantasi som kan sätta stopp för det. Verktygen finns i spelet. När du är klar kan du lägga upp din målning i ett auktionshus och tjäna spelets pengar på att sälja din skapelse. Dessutom blir du mer och mer ansedd som målare eller vinylskapare ju fler du säljer. Med andra ord kan de som vill spela Forza 3 för att bli världens mest erkända och anlitade plåtmålare.
   I år slutar det dock inte vid layouten. Du kan också visa att du är kungen av tuning. Att du vet precis vilka tillbehör som behövs och hur de ska tunas för att pressa en kärra till max. När du skapat den ultimata tuningen lägger du upp den på auktionshuset och så kan du bli både rik och berömd. Samma system finns även för de som tar de coolaste bilderna i spelet.
   Vart och ett av de här egenskapande områdena har ledartavlor online där man kan se vem som är den hetaste plåtmålaren eller den säkraste tuningfixaren. Ett smart sätt att få communityn att bevisa sin skicklighet samtidigt som de förser spelet med innehåll.
För dig som bor i vägräckena
Ett sätt att få in fler nybörjare i spelet är att använda körhjälp som gör att även barn kan köra lopp och till och med vinna dem bara de svänger någorlunda rätt. Hastigheten och den övergripande styrningen sköter spelet. För alla som inte är några stjärnor på tuning och att välja vilka delar man ska köpa för att maximera effekten så finns det automatisk uppgradering som gör det enkelt att få ut vad man vill av tillbehörsaffären. Det går också att till exempel köpa en specifik del som man gärna vill ha och sedan välja att uppgradera automatiskt för att påverka valet lite mer.
   Även bilarnas skador kan stängas av eller bara göras visuella så att det fungerar att köra runt med en skrothög som inte tappat en enda hästkraft trots att du bott ute i vägräckena.
Spola tillbaka misstag
Men den största nyheten som gör spelet lite lättare är att man nu kan använda en tillbakaspolningsfunktion likt den i Racedriver Grid eller Dirt 2. Misslyckas du totalt med sista svängen innan upploppet och tappar de avgörande placeringarna som du hade behövt för att avancera i karriärläget kan du nu hålla in back-knappen och helt enkelt spola tillbaka händelseförloppet och ge dig själv ett nytt försök. De är naturligtvis frivilliga att använda, så alla racingpuritaner kan vara lugna.
forzamotorsport3xbox360010
Blänkande karosser i smäckra former. För somliga är det upphetsande.
Bilporr
I rena siffror är Forza 3 imponerande. Det går i 60 bilder per sekund vilket ger en smidig och snabb känsla. Det innehåller 400 bilar från 50 tillverkare och 100 banor. Rent grafiskt är polygonantalet tio gånger så stort som i Forza 2 och har fyra gånger så hög texturresolution (enligt Turn 10 sjäva). Det märks. Forza 3 är snyggt, både när det gäller bilarna och omgivningarna. Även menyerna är snygga och egentligen väldigt talande för hela spelet. Med sin luftiga, tydliga och vita layout ger de en väldigt lyxig känsla.
   Varje bil kan visas upp i vad som kallas Home Space och här ställs Turn 10:s bilnörderi på sin spets. Med långsamma kamerapanoreringar och stillsam musik i bakgrunden visas bilarna i all sin prakt. Allt för att du ska kunna njuta av dina inköp. Hade det varit vapen som visats på samma sätt hade det varit obscent. Hade det varit hud hade det varit porr.
Inte för er utan hårddisk
På grund av sin enorma storlek levereras spelet på två dvd-skivor. På den första finns hela spelet och ungefär 300 bilar, men för att få tillgång till alla bilar och banor krävs det att du installerar hela eller delar av den andra skivan på hårddisken. Att installera hela den andra skivan tar upp 1,9 Gb på din hårddisk. Om du inte installerar de 104 bilarna och 29 banorna kommer du inte kunna använda dem varken i karriärläget eller online. Ni som har en 360 utan hårddisk får med andra ord klara er utan ungefär en tredjedel av innehållet.
Kör karriären själv eller med andra
Karriärlägets upplägg är baserat utifrån en kalender. Tävlingarna anpassas efter vilka bilar du äger och du väljer vilka lopp vill ställa upp i beroende på vilka kärror som står i ditt garage. Alla bilar är indelade i olika klasser baserade på deras prestanda, ursprung och drivning. När du vunnit eller placerat dig bra i några lopp kommer du ha råd att köpa nya bilar. Det tar inte alltför lång tid innan du har råd med över 100 bilar så vida du inte lägger pengarna på att uppgradera de du redan har. Alla bilar är upplåsta från början vilket jag tycker är väldigt sympatiskt. Sammanlagt finns det 220 olika tävlingar som alla har unika regler för vilka bilar som får vara med och vilken maximal prestanda de får ha.
   Hela karriärläget kan köras online mot andra och du kan blanda online- och offlinetävlingar hur du vill.
   Förutom pengar ger tävlingarna också erfarenhetspoäng som gör att både du och dina bilar går upp nivåer. Du låser upp nya belöningar i form av nya bilar medan en hög nivå i till exempel en Alfa Romeo ger rabatt på tillbehör. Det ständiga samlandet av pengar och erfarenhetspoäng är en ypperlig morot att fortsätta tävla.
forzamotorsport3xbox360004
Sådan här Följa John-AI är inte så vanligt i spelet. Förarna kör ibland lysande, ibland lite klantigt. Men det blir naturligtvis betydligt roligare mot mänskligt motstånd.
Mängder av faktorer
Den ack så viktiga körkänslan finns där. Turn 10 har gått in på en extrem nördnivå när det gäller hur många faktorer som påverkar körningen, hjulen och väghållningen. Så länge hjulen håller sig på asfalten eller vägrenen känns det helt rätt, men ute gräs, grus eller på annat underlag tappas realismen. Men nu avslöjar jag nog för mycket om min körstil. Som vanligt rekommenderas ratt för att göra känslan ett par snäpp mer äkta.
   Motståndarna är baserade på ett system som kallas "driveatar" och som gör att de både kan lära sig att bli bättre, men också att de kör ganska mänskligt. De kan göra misstag, kan bete sig aggressivt och kör inte så mycket på rad som många andra racingtitlars AI.
Välpolerat och förnuftigt
Forza 3 är nära själva definitionen på ett välpolerat spel. Det är så oklanderligt och genomtänkt att det känns som om hela spelet är byggt av en pr-byrå. Allt är tillrättalagt enligt deviset "lättillgänglighet". Det gör också att det känns lite för anpassat. Här finns inget som sticker ut eller spretar. Allt är avrundat uppåt till närmaste marknadsundersökning och även om Turn 10 säkert kan presentera siffror på att varenda motor, avgassystem och däck uppför sig exakt som i verkligheten så kommer jag inte ifrån att det här inte är lika känsloladdat som till exempel Race Driver Grid.
   Rent förnuftsmässigt är Forza 3 det bästa racingspelet någonsin. Det är ju så innehållsrikt, lättillgängligt och så väl anpassat till spelarnas önskemål. Det är hela tiden bra, oftast väldigt bra och är på pappret bättre än det mesta, men det klår aldrig den adrenalinstinna känslan av till exempel Need For Speed Shift.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
1c88d9ecc03533f2c2e25c5489e15742
Genre
racing
Utgivare
Microsoft Game Studios
Utvecklare
Turn 10 Studios
Plattform
Xbox 360
Prisjakt
Release
2009-10-23
Sammanfattning
plus
  1. Mängden innehåll
  2. Communityfunktionerna
  3. Realismen
  4. Onlinedelen
  5. Karriärläget
  6. Menyerna
minus
  1. Vyn bakom ratten är inte helt lyckad
  2. Tillbakaspolningen känns lite slumpmässigt lång
  3. Ger mig inte samma kickar som de mer aggressiva, men mindre konkurrenterna
9

Slutsats

Det är så fullproppat med välpolerat innehåll att det nästan är löjligt. Det svämmar över av bilar och banor samtidigt som community-, tuning- och lackeringsfunktionerna fördjupats till att ge varenda bilnörd en möjlighet att spela i månader. Tillsammans med en extremt detaljerad fysik och realistisk körkänsla och mängder av anpassningsmöjligheter för att spelet ska passa alla så har egentligen Forza 3 allt. För mig saknar det bara det där lilla extra i känslan som gör det mer än väldigt bra.
Bilder
FM3HondaFitSport1
FM3InfinitiG371
FM3LexusISF2
FM3MitsubishiEvoIXMR1
FM3Nissan370z1
FM3NissanVersaSL1
FM3STI1
FM3SuperGT1
FM3SuperGT4
FM3SuperGT6
FM3SuperGT9
FM3SuperGT10
FM3SuperGT11
FM3ToyotaYaris2
FM3Mazdaspeed31
3633209940261ac222afo
36323966017a4096b189o
363239681166f8ca2165o
363239706527afe5ffe0o
36332065981d83096a3fo
363320739430480932f3o
36332076109ea51bcd7fo
363320809664f37665ebo
36332096660deb9c2114o
#inlineditbutton