aa5477b1c3af34bef9ef03454bb80c19
Tekken 6
Prisjakt: Tekken 6 384 kr
Fightingspel i den långlivade Tekken-serien. Många av de gamla kämparna återkommer, liksom några nya. PSP-versionen ska kunna spelas mot andra via ad hoc-multiplayer och även ladda upp spökdata som andra kan ladda ner och jämföra sig mot.
UtgivareNamco
UtvecklareNamco
GenreFighting
Release2009-12-11
psp Playstation Portable 2009-12-11
ps3 Playstation 3 2009-10-30
xbox360 Xbox 360 2009-10-30
info
Info
news
Nyheter (24)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (137)
movies
Filmer (9)
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Tekken 6 PSP
Skrevs 2010-01-04 11:53:00 av P-A Knutsson
Tekken 6 i mindre format, kan det fungera?
Trots att Tekken Dark Resurrection släpptes 2006 spelar jag det fortfarande regelbundet. Framförallt för att beat ’em up-spel passar utmärkt som bärbar underhållning, men även för att spelets grafik och kontroll fortfarande är bland det bästa på PSP. Lyckas Tekken 6 förbättra och förnya konceptet, eller är det bara mer av samma?
tekkenflash1454170924
Bortagna minus
När Tekken 6 recenserades klagade jag främst på det usla enspelaräventyret och strulande onlinefighter. De klagomålen finns inte med i den här texten. Inte för att problemen är lösta, utan för att de spelmomenten saknas helt. Istället är det ett klassiskt arkad- och storyläge som är spelets ryggrad.
   I arkadläget ställs man utan krusiduller mot olika kämpar, medan storyalternativet visar upp en kort karaktärsunik film före den första och efter den sista fighten. Precis som vanligt helt enkelt. Filmerna är samma som i den fullvuxna konsolversionen, men man slipper spela igenom ett uselt enspelaräventyr för att se dem. Bland annat de underbart knäppa slutsekvenserna för Roger Jr och Mokujin.
   I övrigt finns spellägena Time Attack, Survival och Gold Rush. Innebörden av de två förstnämnda är uppenbar, medan Gold Rush ger spelaren pengar för varje attack man får in på motståndaren. Dessa pengar kan sedan användas till att köpa nya kläder och föremål till karaktärerna.
tekken6psp
På bild ser Tekken 6 inte helt vackert ut, men på PSP-skärmen är det ett av maskinens snyggaste spel.
Jonglera med skadan
Tekken-serien har alltid haft juggling/jonglering som en grundpelare. Att tajma slagen rätt för att hålla motståndaren i luften i en halv evighet. Frustrerande för den ene, belönande för den andre. Det krävs dock en hel del träning för att lyckas spela på detta sätt.
   Orkar man inte bry sig om de perfekta kombinationerna går det relativt bra att bara hamra på knapparna också, men räkna inte med att vinna mot skickligare spelare. Å andra sidan krävs det ingen större skicklighet för att förstå spelsystemets grunder. Två slagknappar och två sparkknappar, en enkel grund med stora möjligheter. Spelsystemet är sig likt från tidigare spel i serien, men det fungerar fortfarande.
   En av de större nyheterna i Tekken 6 är det så kallade "rage"-systemet. När en karaktär är något slag från döden börjar denne att glimma rött och slår dubbelt så hårt. En kul idé som ger spelaren i underläge en sista chans. Problemet är att de mer kraftfulla attackerna kan rensa halva livsmätaren, vilket gör att en turlig träff kan fälla en motståndare som varit överlägsen hela matchen.
En förbättrad försämring
När ett spel konverteras från en kraftfull stationär maskin till en inte fullt lika kraftfull bärbar apparat är det förnuftigt att förvänta sig en hel del försämringar. Namco lyssnade dock inte till förnuftet och gjorde en bärbar version som till och med slår sitt konsolsyskon på fingrarna vad gäller vissa saker.
   Främst är det laddningstiderna som är lite kortare, något som kan förbättras ännu mer genom en cirka 600 MB stor installation. Förbättring nummer två är slutbossen. Den ser inte fullt lika imponerande ut rent grafiskt, men har inte längre toköverdrivna attacker som enbart irriterar. Slutligen har vi start- och slutsekvenserna som nu kan ses utan att behöva lägga ner en absurd mängd tid på ett uselt enspelaräventyr.
   På minuskontot hamnar såklart grafiken. Karaktärernas texturer har tagit ett stort steg tillbaka, och exempelvis Zafina saknar sina urläckra animationer. Även bakgrunderna har fått en smäll och lider nu av småirriterande aliasingproblem. Spelet är dock ändå ett av de absolut snyggaste på PSP.
Tekken6PSPScreenshots24177psp021231347319
Det är lite läskigt att Namco släpper ifrån sig så många bilder med Bob på.
Bra eller bättre?
Tekken 6 till PSP är en nästintill perfekt konvertering av PS3/360-versionen. Kontrollen är lika precis och grafiken är inte speciellt mycket sämre än sitt fullvuxna syskon. Bristen på onlinestöd är lite tråkig, men å andra sidan är det knappast något jag skulle ha använt flitigt. Då är det enklare att spela konsolversionen istället.
   Det största minuset med Tekken 6 till PSP är egentligen att det är så likt Dark Resurrection. Sexan ser lite bättre ut, kontrollen är smidigare och tempot är högre – men överlag är de två spelen lite väl lika varandra. Uppföljaren är dock ändå ett bra köp för de som gillade föregångaren och vill ha mer. Det är även ett bra köp för de som gillar konsolversionen och vill kunna spela på fler platser än framför TV:n. Har du minsta intresse av genren men saknar ett beat ’em up till PSP är Tekken 6 ett absolut måste.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
aa5477b1c3af34bef9ef03454bb80c19
Genre
Fighting
Utgivare
Namco
Utvecklare
Namco
Plattform
Playstation 3, Xbox 360, Playstation Portable
Prisjakt
Release
2009-12-11
Sammanfattning
plus
  1. Snyggt
  2. Bra kontroll
  3. Stort karaktärsgalleri
  4. Passar utmärkt att spela bärbart
minus
  1. Inget onlinestöd
  2. Ytliga enspelarlägen
  3. Speldelning saknas
8

Slutsats

Tekken 6 till PSP är en imponerande konvertering av konsolversionen. Tack vare den mindre skärmen ser spelet nästan lika snyggt ut, och kontrollen är precis lika följsam som hos sitt syskon. De största förlusterna är onlineläget och enspelaräventyret, två spellägen som jag knappast frivilligt skulle ha spelat många minuter med ändå. Tekken 6 är helt enkelt en utomordentlig konvertering av ett solitt fightingspel.
Bilder
Tekken6PSPScreenshots24181psp10
Tekken6PSPScreenshots24180psp08
Tekken6PSPScreenshots24179psp06
Tekken6PSPScreenshots24178psp04
Tekken6PSPScreenshots24177psp02
#inlineditbutton