a6f8e34267542a4f25cec6c10a5e03af
Mysims Agents
Prisjakt: Mysims Agents 140 kr
Mysims-figurerna ger sig ut på ett problemlösande äventyr för att stoppa en plan som hotar en hel stad. Spelet går ut på att rekrytera olika Mysims för att få ett team av agenter som klarar av alla problem.
UtgivareEA
UtvecklareThe Sims Studio
GenreBarn,Äventyr
Release2009-10-09
wii Wii 2009-10-09
nds Nintendo DS 2009-10-09
info
Info
news
Nyheter (1)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (6)
movies
Filmer
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Mysims Agents
Skrevs 2009-10-19 16:22:00 av P-A Knutsson
Ett djupare Mysims. Frågan är om det är bättre än föregångarna?
MySims-spelen har aldrig skapat några oförglömliga spelstunder, men de har i alla fall hållit en fullt godkänd standard. I detta agentäventyr tar EA dessutom ett steg mot lite djupare vatten, både vad gäller det spelmässiga och handlingen. Det är fortfarande ett enklare spel riktat mot yngre, men med ett djup som liknande spel oftast saknar.
mysimsflash2
CSI i en fyrkant
Medan de fyrkantsknubbiga MySimmarna var upptagna med att delta i lättsamma party- och racingspel planerades lömska planer i skuggorna. Dessa inleds med en hundnappning, för att sedan raskt eskalera till en blomsterstjälande borgmästare och en tonåring med grova pyromantendenser.
   Som tur var är spelets egenskapade huvudperson en detektiv som mer än gärna undersöker de mystiska händelserna. För att lösa fallen ska hjälten prata med vittnen och undersöka brottsplatser. Att hitta ledtrådar och lista ut vad som ska göras är sällan något problem, men jag kan tänka mig att spelets egentliga målgrupp kan få det klurigt ibland. Lyckligtvis är områdena som ska undersökas inte speciellt stora, och de typiska Sims-kristallerna dyker upp när man är nära saker som är värda en extra titt.
   Dessutom ska olika föremål användas för att hitta ledtrådar. Exempelvis kan kofötter bryta upp trälådor eller misshandla statyer, medan förstoringsglas är bra om man vill hitta färgglada fotspår på marken. Just fotspårsdelen är något som charmade mig lite extra tack vare sin barnsliga enkelhet.
Ett högt kvarter
Efter det inledande detektivarbetet rekryteras spelets hjälte till en agentfirma. Där fås ett eget femvåningshus som kan inredas med både möbler, färger och andra agenter. På den högsta våningen finns dessutom ett jetplan. Där har ni anställningsförmåner som heter duga.
   De nämnda inredningsagenterna har dessutom en mer viktig funktion. Förutom att leka rörlig möbel kan de placeras i olika team, ett på varje våning, och kan sedan skickas ut på lite enklare uppdrag. Varje agent har speciella egenskaper, så det gäller att anpassa teamen och vara noga med vilka som ska få ta vilket uppdrag. Under uppdragen hör de av sig via mobiltelefon och sms för att berätta hur det går, ibland vill de dessutom ha hjälp med hur de ska lösa vissa problem.
   Agentegenskaperna förklaras med bilder som inte är helt logiska, så en titt i manualen rekommenderas. Lustigt nog är manualen enbart på engelska, medan själva spelet innehåller svensk text. Talet sker däremot med påhittat simsspråk.
agent1
Ledtrådsletande bryts ibland av enklare minispel som är förvånansvärt underhållande.
Överdosering av charm
I vanliga fall är jag inget fan av Sims-mumlandet, men här kommer det helt till sin rätt. Tack vare figurernas enorma ansikten och överdrivna uttryck går det inte att sluta le när de viftar och tjoar. Det tog till och med en kvart innan jag lyckades skapa en huvudkaraktär eftersom de valbara röstlägena lät så hysteriskt kul. För lättroade personer kan MySims Agents bli en enda lång skrattfest.
   Miljöer och grafik går i exakt samma stil som karaktärerna: fyrkantiga, tydliga och färgglada. Logiskt sett borde det yttre kännas överdrivet sliskigt och barnsligt, men på grund av charmen störs jag aldrig av detta. Istället blir jag imponerad över hur väl sammansatt allt är. Rent tekniskt är MySims Agents inget mästerverk, men stilen passar spelet perfekt.
En låg nackedel
Även kontrollen är väl anpassad till ändamålet. Man kan gå, springa, hoppa, balansera och välja – precis vad som behövs. Med lite fler rörelsealternativ kunde variationen fått ett uppsving, exempelvis via mer precisionskrävande plattformsmoment. Det går som sagt att hoppa nu med, men den delen hålls alltid på grundnivå. Enkelt men fungerande.
   Nackdelen med det simpla spelupplägget är att en stor del av speltiden spenderas med att springa fram och tillbaka mellan de platser där karaktärer och föremål finns. Att hitta en ledtråd är sällan speciellt svårt, vilket gör att man lite väl ofta inte gör annat än kutar mellan de personer som kan föra spelandet vidare.
mysimsagentswii0021309145420
Huvuddelen av spelet går ut på att leta ledtrådar, men ibland krävs en del plattformshoppande.
Extra skoj för småfolk
Trots att min ålder skulle behöva delas med tre för att hamna i rätt målgrupp har jag småkul med MySims Agents. Det är ett väl genomtänkt peka-klicka-liknande spel där enklare pussel ska lösas. Charmigt och underhållande.
   Att spelet riktar sig till yngre blir dock snabbt uppenbart. Det yttre har jag inga problem med, istället är det svårighetsgraden som irriterar – för mig då. För rätt målgruppen passar det betydligt bättre, men eftersom spelet är så tydligt uppdelat och skriver allting på näsan kan även de yngre bli irriterade. Någon form av svårighetsgrad där man måste tänka lite mer vad gäller utfrågningar hade till exempel varit smart för lite mer vana spelare.
   Å andra sidan är det riktat till yngre, och till den målgruppen görs det mesta rätt. Svårighetsgraden må vara låg, men det är varken fördummat eller repetitivt – två vanliga problem för spel av den här typen. MySims Agents är helt enkelt en välanpassad och underhållande titel för de mer spelovana familjemedlemmarna.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
a6f8e34267542a4f25cec6c10a5e03af
Genre
Barn,Äventyr
Utgivare
EA
Utvecklare
The Sims Studio
Plattform
Wii, Nintendo DS
Prisjakt
Release
2009-10-09
Sammanfattning
plus
  1. Charmigt
  2. Passande röster
  3. Svensk text
  4. Välanpassat för yngre
minus
  1. Mycket onödigt springande
  2. Låg svårighetsgrad
  3. Repetitivt i längden
7

Slutsats

Efter fyra välgjorda men intetsägande MySims-spel börjar EA nu att hitta rätt. I Agents får vi följa en detektiv som ska lösa allt från hundnappningar till världens undergång, en lång och underhållande resa – speciellt för de yngre. Spelets svårighetsgrad är lite väl låg, det går inte att göra fel och det mesta som ska göras blir skrivet på näsan. För yngre fungerar det dock alldeles utmärkt, speciellt då spelet är svensktextat.
Bilder
mysimsagentswii003
mysimsagentswii001
mysimsagentswii002
mysimsagentswii004
mysimsagentswii005
#inlineditbutton