ab6ae1292c964e8a481aeefa28b4fcee
Magna Carta 2
Prisjakt: Magna Carta 2 721 kr
Koreanska Softmax utvecklar uppföljaren till rollspelet Magna Carta. Huvudpersonen heter Juto, striderna mixar action och strategi och grafiken ritas upp med Epics Unreal Engine 3.
Release: Okänt (preliminärt)
UtgivareNamco
UtvecklareSoftmax
Genrerollspel
ReleaseOkänt (preliminärt)
xbox360
info
Info
news
Nyheter (3)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (15)
movies
Filmer (3)
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Magna Carta 2
Skrevs 2009-11-02 08:06:00 av Marcus Grönskog
En historia om minnesförlust och ständiga konflikter. Vart kan vi ha hört detta förr?
Magna Carta 2 är som ett blandband, en best-of-samling med alla tänkbara klyschor samlade under ett och samma tak. Det är ett koreanskt rollspel utvecklat av Softmax och det har en till synes intetsägande historia att berätta. Men finns det kanske något mer under ytan?
420x177
En ofta berättad historia
Invånarna på kontinenten Lanzheim har det inte lätt, då löften om krig och konflikter ständigt gör sig påminda. Allt började när drottning Ibrin av Lanzheim lönnmördades av premiärminister Schuenzeit, varpå han sedan fångade in eller dödade alla som stod i hans väg. Prinsessan, vid namn Rzephillda lyckades dock fly undan sin infångning, och tillsammans med Greven Alex i staden Abazet skapar de motståndsrörelsen som kom att kallas "the Southern Forces".
   På en fridfull ö vaknar också en ung man upp. Han har inget minne av vad som hänt honom tidigare i livet och av någon anledning kan han inte förmå sig att plocka upp något farligare än en träsvärd. Han blir dock snart indragen i konflikten mellan nord och syd samtidigt som en mystisk kraft väcks till liv inom honom. En kraft som han varken kan förklara eller kontrollera. Allt enligt protokoll.
magnacartaiixbox360259
En av spelets elakingar gör entré.
Jag känner igen detta
Under spelets inledande timmar är det enkelt att bocka av samtliga intetsägande klyschor som Softmax använder som grund för sitt berättande. Dels vad det gäller de uppenbara arketyperna i rolluppsättningen och dels berättelsen som oglamoröst trycks fram likt tandkräm från en tub. Man känner igen det skrämmande väl från liknande spel.
   Vi har en ung man som lätt skulle kunna misstas för en flicka, och mindre flickor med överdrivet kvinnliga behag. Tillsammans hamnar de mitt i en klassisk maktkamp mellan de två krigande faktionerna, samtidigt som spelets huvudkaraktärer får djupare inblickar i vad som är rätt och fel. Det sker dels genom förrenderade filmsekvenser och dels genom vämjeligt dåligt skriven dialog, där allt ska förklaras och skrivas på näsan. I fallet Magna Carta 2 så tas detta till det extrema och lämnar inte mycket till övers för egen spekulation.
Högt tempo i strid
Däremot är stridsystemet något av det mer underhållande jag spelat i liknande väg. Det är inte bara slumpmässiga strider som lyser med sin frånvaro, man slipper även separata stridsskärmar. Alla fiender som syns i världen kan attackeras direkt genom att dra sitt vapen med ett enkelt knapptryck och aktivera stridsläget.
   Vanliga attacker kombineras med fördel med starkare specialförmågor och genom att byta och ta hjälp av samtliga karaktärer i laguppsättningen, kan man skapa kedjeattacker för att göra maximal skada. Samtidigt som tempot höjs bidrar det också till att man ständigt uppmärksammar striden. Det är kul att slåss helt enkelt, även om det till stor del utmynnar i frenetiskt hamrande på attackknappen.
magnacartaiixbox360281
Genom att kombinera attacker kan man skapa kedjor för ökad attackstyrka.
Saker vid sidan om
Magna Carta 2 är föga förvånande en rätt linjär historia, med pilar och flaggor som hjälpsamt leder en rätt på den utstakade vägen. Inget större fel med detta. De tillfällen man vandrar bort från huvudspåret används främst till att leta upp enkla uppdrag som går ut på att springa från a-till-b eller att besegra ett visst antal fiender. Det är inte särskilt underhållande, utan man gör det mest för belöningen som väntar. Lite större variation och mer engagerande upplägg hade däremot kryddat upp det hela.
   Det finns enligt föreskrivna regler också tillfällen till att finslipa vapen och utrustning. Detta genom att applicera kristaller som är laddade med magisk energi. Något som också känns igen från liknande spel.
En vacker värld
Världen som byggts upp i Magna Carta 2 är tilltalande. Den är detaljerad och använder en mer realistisk färgpalett på ett vis som ger spelet en egen visuell identitet. Det är en mörkare stil än vad man har för vana att se i liknande spel och det är trevligt. Fram till att spelets kamera lägger krokben för sig själv. Vilket irriterande nog ofta händer så fort man närmar sig en vägg eller byggnad. Det är lite svårt att slåss mot fiender framför en när kameralinsen är fullt upptagen med att fånga spelaren rätt uppifrån.
   Men tack vare att striderna aldrig utspelar sig på separata skärmar så minimeras också antalet laddningskärmar, vilket håller takten uppe. Det är istället stunderna med dialog som bryter tempot och som irriterar. Men kan man stå ut med lite melodramatik så är Magna Carta 2 ett fullt fungerande och lättsmält spel för fans av genren.
  • avatarbody2
    emil Det är lika pinsamt som lätt hänt ... 2009-11-03
378402_2457394926155_1007011564_n

offline Marcus Grönskog

Journaliststudent från Småland med ena foten i Tokyo. Är intresserad av bra berättande i spel.
ab6ae1292c964e8a481aeefa28b4fcee
Genre
rollspel
Utgivare
Namco
Utvecklare
Softmax
Plattform
Xbox 360
Prisjakt
Release
Okänt
Sammanfattning
plus
  1. Stridssystemet
  2. Laddningstider
  3. Fina omgivningar
minus
  1. Intetsägande karaktärer
  2. Bråkande kamera
  3. Tråkiga sidouppdrag
6

Slutsats

Magna Carta II är ett spel som slaviskt följer de konventioner som liknande spel i genren redan har fastställt. Man känner igen karaktärer och berättelse till den grad att det faktiskt distraherar från upplevelsen. Stridssytemet flyter däremot på, där högt tempo och variation belönas. Tack vare detta så är spelet värt att prova på om man gillar genren, men det hade mått bättre av lite friskt blod.
Bilder
magnacartacrimsonstigmaxbox360003
magnacartacrimsonstigmaxbox360004
magnacartacrimsonstigmaxbox360013
magnacartacrimsonstigmaxbox360015
magnacartacrimsonstigmaxbox360034
magnacartacrimsonstigmaxbox360036
magnacartacrimsonstigmaxbox360039
magnacartacrimsonstigmaxbox360042
magnacartacrimsonstigmaxbox360058
magnacartacrimsonstigmaxbox360061
magnacartacrimsonstigmaxbox360067
magnacartacrimsonstigmaxbox360075
magnacartacrimsonstigmaxbox360078
magnacartacrimsonstigmaxbox360095
#inlineditbutton