d00ba4b0d183120bef2bb411bf033c1f
Ratchet & Clank: A Crack in Time
Prisjakt: Ratchet & Clank: A Crack in Time 179 kr
Gott om fantasifulla vapen, muttrar att samla för att köpa nya och mängder av fiender och olika planeter att besöka. Baserat på samma motor som de tidigare PS3-spelen Quest for Booty och Tools of Destruction.
UtgivareSCEA
UtvecklareInsomniac Games
GenreAction,Plattform
Release2009-11-04
ps3
info
Info
news
Nyheter (18)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (28)
movies
Filmer (2)
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Ratchet & Clank: A Crack in Time
Skrevs 2009-10-22 21:00:00 av Erik Hansson
Plåtburken och pälsbollen har fått ett större, friare och mer finurligt universum.
Jag har alltid varit svag för Ratchet & Clank. Det som från början nästan enbart var plattformsaction blev uppdelat i två olika vägar när duon splittrades. Ratchet fortsatte med det han kan bäst - att hoppa och skjuta, medan Clank ägnade sig åt att lösa problem. A Crack in Time fortsätter i detta spår.
ratchet420
Vad är vänskap värt?
Handlingen berättas på ett ganska okomplicerat sätt, men jag gillar den. Det kanske är för att jag känner för de två huvudpersonerna och deras splittring vid det här laget. Handligen berör mig helt enkelt i all sin enkelhet. Den försöker åtminstone ställa frågor om hur mycket vänskap är värt och om det är berättigat att spola tillbaka tiden för att ändra det förflutna. Vi får också följa händelseförloppet från två helt olika synvinklar vilket gör det lite mer intressant.
Utmanande tidsinspelning
Titeln A Crack in Time syftar på att tiden i universum börjat bråka. Här och var har små områden där tiden står still eller går väldigt långsamt uppstått och Clanks del av berättelsen handlar mycket om att manipulera tiden. Många av problemen han ställs inför går ut på att spela in och spela upp alternativa verkligheter. Så att till exempel en version av Clank springer och ställer sig på en sänkt plattform medan en annan version ställer sig på en knapp så att plattformen höjs. På det här viset blir problemen snart riktigt komplicerade och utmanande vilket inte hör till vanligheterna i liknande spel.
ratchetclankacrackintimeplaystation3ps3004
Även om det finns sektioner i spelet som är utmanande både för hjärnan och fingrarna så rekommenderas högsta svårighetsgraden för alla som är någorlunda vana spelare.
Torr nördhumor
Clanks övriga aktiviteter består av att slåss och hoppa, men självklart också att komma med sina typiska torra nördhumoristiska kommentarer. Tillsammans med en hel del knäppa eller helgalna karaktärer med passande röster är A Crack in Time precis som föregångarna riktigt roligt. Jag skrattar extremt sällan av spel, men här händer det flera gånger.
   Humorn fungerar även väldigt bra för yngre spelare, men en del av skämten kommer gå över deras huvuden.
Uppgradera grodraparen
Ratchets del av historien är sig mer lik. Hans utmaning ligger i att besegra fiender med fantasifulla vapen. Från sågklingor och raketer till grodrapar och smittsamma discokulor. Alla vapen uppgraderas ju mer du använder dem så att de ger mer skada, skjuter snabbare eller rymmer fler skott. Även Ratchets hälsa utökas under spelets gång. Vapnen kan byggas om när man hittar tillbehör till dem. Granaterna kan till exempel göras mer effektiva mot flygande mål.
   Det är kul att uppgradera sina vapen och förbättra favoriterna, men det går ganska snabbt att maxa dem vilket jag tycker är synd. Då lockas man förvisso att testa sina nya eller bortglömda vapen, men jag skulle gärna sett att det fanns fler nivåer att försöka nå upp till.
   Det finns också tillfällen när vapenuppgraderingarna och vapenutbudet inte riktigt hinner med i mitt tempo och jag hinner tröttna på det jag har. Dessutom blir det efter ungefär halva spelet lite för enkelt att klara sig med de uppgraderade vapnen och det rekommenderas varmt att spela på högsta svårighetsgraden för alla som är någorlunda vana spelare.
ratchetclankacrackintimeplaystation3ps3050
Den fege skrävlaren och självutnämnde superhjälten Captain Qwark återvänder som sidekick åt Ratchet.
Enkla humoristiska motståndare
Fienden är som vanligt fantasifull med en viss förkärlek för det humoristiska. De är inga AI-mästerverk, men deras enkla attackmönster fungerar utan att irritera. Ibland blir det riktigt intensivt med skott, explosioner och fiender överallt medan du hoppar, springer i sidled eller tar skydd för att undvika att dö. Döden är dock sällan något stort problem. Då börjar man om i närheten och får tillbaka en del ammunition.
   För det mesta är det ganska begränsade områden som man rör sig i, men ibland öppnar miljöerna upp sig och blir till stora slagfält eller levande städer.
Förhäxad av muttrar
En av de större nyheterna i A Crack in Time är att det nu är möjligt att utforska rymden. När du klarat en bana skickas du till Ratchets rymdskepp och kan fritt åka runt till nya eller gamla planeter och små månar. Ibland dyker det upp fiendeskepp som du kan strida mot och lite här och var finns det karaktärer som ger dig uppdrag. Att klara uppdrag eller att utforska månar ger dig valuta (muttrar), guldmuttrar som låser upp bonusar eller zonis som är en slags varelser som uppgraderar ditt skepp. Jag brukar inte vara så förtjust i att försöka klara spel till 100 procent, men att utforska alla vrår av det här universumet lockar mig. Jag återvänder till gamla planeter med nya föremål eller efter att tidssprickorna i planeten har lagats för att hitta hemligheter och jag landar på nästan varenda måne jag hittar. Det är ett gott betyg och beror bara delvis på att jag är smått förhäxad av ljudet som uppstår när man samlar in muttrar.
ratchetclankacrackintimeplaystation3ps3034
Doctor Nefarious är spelets ärkeskurk. Hans största svaghet verkar vara att maskineriet som driver hans hjärna ibland låser sig.
En av favoriterna levererar
Det är mycket som är återanvänt från de tidigare spelen och ni som vill ha stora nyheter till serien kommer nog bli besvikna. Själv imponeras jag istället av hur Insomniac lyckats få ihop blandningen av skjutande, plattformshoppande, flygaction och problemlösning utan alltför många tråkiga stunder. Variationen är tillsammans med fantasin i den charmiga designen spelets största behållning.
   Det är fullproppat av smarta problem, charmiga fiender och roliga vapen att leka med och karaktärsgalleriet tillhör mina absoluta favoriter i spelvärlden. För samlare finns här mängder av svåråtkomliga bonusar som kommer ta tid att få tag på. Men A Crack in Time levererar även för dig som bara vill springa igenom spelet och uppleva handlingen.
   För min del är jag bara väldigt nöjd över att en av mina favoritspelserier har levererat sin hittills starkaste del.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
d00ba4b0d183120bef2bb411bf033c1f
Genre
Action,Plattform
Utgivare
SCEA
Utvecklare
Insomniac Games
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2009-11-04
Sammanfattning
plus
 1. Alla vapen som kan uppgraderas
 2. Humorn
 3. Variationen
 4. Designen
 5. Karaktärerna
 6. De smarta och svåra problemen
 7. Massor att samla på
 8. Utforskandet av rymden
 9. Ljudet från muttrarna
 10. Svenska röster och svensk text
minus
 1. För enkelt på normal
 2. Vissa partier tappar i tempo
 3. Likt tidigare delar i serien
 4. Många sidouppdrag är lite väl simpla i upplägget
9

Slutsats

Ratchet & Clank är en av mina favoritspelserier. Jag gillar verkligen blandningen av plattformshoppande, problemlösning och framför allt skjutande och A Crack In Time är seriens hittills starkaste del. Här ger Insomniac oss ett stort universum fritt att utforska till fots eller i rymdskepp, med smartare problem, äntligen en högre svårighetsgrad och mängder av saker att samla på. Jag brukar inte vara intresserad av att klara spel till 100 procent, men det här är ett undantag som säger en del om hur bra det är.
Bilder
RCFACITAzimuthSwing
RCFACITKrellCanyonHydraTa
RCFACITKrellCanyonBoots0
RCFACITKrellCanyonAgorian
RCFACITClank2
RCFACITAzimuthSwing2
RCFACITKrellCanyonjunktr
RCFACITKrellCanyonvistav
RCFACITKrellCanyonRocket
ratchetclankacrack039
ratchetclank035
ratchetclank040
ratchetclanka031
ratchetclanka032
ratchetclanka033
ratchetclanka036
ratchetclanka037
ratchetclankacrack038
ratchetclank034
greatclockclankslam
greatclockhypersonicbrain
greatclocknefariousandla
greatclockpastselfcopter
greatclocksigmund
#inlineditbutton