c608f91ec893678365041a3689e41b95
Champions Online
Prisjakt: Champions Online 49 kr
Onlinerollspel med superhjältar från City of Heroes-skaparna. Kommer vara mer actionorienterat än de flesta MMORPG:s och både 360- och PC-spelare ska kunna spela på samma servrar.
UtgivareAtari
UtvecklareCryptic Studios
GenreMMORPG
Release2009-09-04
pc PC 2009-09-04
xbox360 Xbox 360 Under 2010
info
Info
news
Nyheter (9)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (53)
movies
Filmer (6)
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Champions Online
Skrevs 2009-10-12 10:07:00 av Emmy Zettergren-Lindkvist
Vi har levt bland hjältar och fiender i en tecknad värld online.
Det känns nästan bisarrt att springa omkring i en värld full av superhjältar. Det är en palett av form och färg, av specialeffekter och tajta trikåer. Överallt skymtar varianter av Batman, Stålmannen, Spindelmannen, Daredevil, Hulken, Iron Man och andra välkända hjälteinkoner blandat med helt nya kreativa supermänniskor. Något man verkligen kan konstatera är att användarna i Champions Online har gott om fantasi.
storpuff4

Alla är vi hjältar

Att helt få skräddarsy sin egen superhjälte är lockande och lyxigt på många sätt och här erbjuder verkligen onlinespelet Champions Online stora möjligheter. Borta är de stereotypa klasserna och kvar finns istället fri vilja och skaparglädje. Det är helt enkelt rätt underhållande att bara stå i städerna och spana in alla andra hjältar som flyger omkring.
   Samtidigt blir det nästan lite mycket av det goda. I min värld är egentligen det ultimata upplägget för en bra berättelse en eller ett par superhjältar som dyrkas av hela befolkningen. Här finns det så många hjältar att det inte längre är något speciellt. Inga romantiska kärleksberättelser mellan Stålmannen och Lois Lane här inte.
   Men nu ska jag inte klanka ner på spelets koncept bara för att jag gillar romantiska hjälteberättelser. I grund och botten är spelet ändå byggt på en skön idé och upplägget känns helt okej.
screen2large1
Den stora valmöjligheten spelarna erbjuds när de ska skapa sina hjältar gör att världen i Champions Online är en palett av färg och form. Ingen karaktär är den andra lik.

Började som bordsspel

Champions Online är i grunden baserat på rollspelet Champions från 1981 med exakt samma koncept – att spelarna kunde skräddarsy sina egna hjältar.
   Berättelsen i spelet utspelar sig på jorden och världens befolkning hotas konstant av utomjordingar som vill förslava alla människor. Med ett sådant hot behövs det väl mer än en eller två hjältar kan jag tänka.
   Det absolut största hotet kommer från mannen med det sköna namnet; Doktor Destroyer. Han vill personligen styra hela världen och tänker inte ge sig förrän befolkningen bokstavligen bugar framför hans fötter. För att stoppa den hemska Destroyer har all världens hjältar samlats till en motattack och ju fler som hakar på tåget desto bättre.

Gör om gör rätt

Det mest fascinerande med Champions Online är just valmöjligheten att inte bara skräddarsyr utseendet utan även egenskaperna hos sin karaktär. Och det ställer ganska höga krav på fantasin hos den som sitter bakom spakarna. Där jag tidigare kunnat lita på att utvecklarna skapat en bra kombination för den klass jag tycker verkar intressant vilar nu ansvaret helt på mig. Det är lite nervpirrande. Och det blir inte alltid helt bra. Min första karaktär visade sig bli allt för svag med helt fel kombinationer och det var bara att sätta sig ner och tänka om. Men när det blir rätt känns det också väldigt tillfredsställande.
screen2large
Alla hjältar behöver inte hålla sig till vanliga superkrafter. Vissa klarar sig bra med en läcker båge eller något annat fräckt vapen.

Inte speciellt mycket allvar

Det ligger en skön och avslappnad stämning över Champions Online och det känns att utvecklarna, samtidigt som de naturligtvis velat skapa ett riktigt bra spel, inte tagit sig själva eller MMORPG-konceptet (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) på speciellt stort allvar. Det är i alla fall mitt intryck. Det är inget ”nästa generations MMO” som vi får uppleva utan en ganska humoristisk, avskalad och oseriös spelupplevelse. Många av kommentarerna från de civila människorna i omgivningarna är plumpa och dråpliga medan berättelsen är överdriven och opretentiös. Och den serietecknade grafiken knyter i sig ihop stämningen i säcken.
   Champions känns dock också tyvärr opolerat och trots att grafiken är ganska kantig och odetaljerad flyter det inte helt smidigt på datorn. Jämfört med andra konkurrenter på marknaden kommer det helt enkelt att få det svårt att mäta sig i prestanda och grafisk upplevelse. Här får utvecklarna lita på att innehållet är så pass unikt och roligt att spelarna ändå stannar kvar. Och till en början kan det nog lyckas, just på grund av den stora valfriheten.
screen4large
Vad vore en hjälte utan förmågan att flyga? Det är lika vanligt att slåss i luften som på marken.

Inte som alla andra

Ändå lyckas inte hjältespelet riktigt fånga mitt långvariga intresse. Det är till en början underhållande att känna skaparkraften och jag gillar att Cryptic Studios lagt in lite annorlunda element som inte riktigt rimmar med andra MMO-spel jag testat. Att min hjälte exempelvis manuellt kan blockera motståndarnas superattacker, eller det faktum att jag måste idiottrycka på Z-knappen för att ta mig loss när motståndaren låser fast mig med någon av sina magiska egenskaper, gör att det emellanåt känns lite mer som ett actionspel. Att det också går att modifiera sin hjälte under spelets gång och både byta utseende och kläder gör att Champions Online verkligen kan tilltala de som gillar förändring.
   Men det är för oslipat för att ha chans att bli något storspel. Vissa dagar duggar buggarna täta och uppdragen är i ärlighetens namn inte speciellt unika och inspirerande. För att jag ska fastna för upprepande uppdrag måste spelet erbjuda mer estetik och skönhet. Att det bjuds på både lättillgänglig och underhållande PvP (Player versus Player) är naturligtvis ett plus och att det finns publika uppdrag där vem som helst kan hoppa in när som helst skapar också lite mer variation i spelupplevelsen. Men över lag är det ett medelspel som säkert kommer att ha sin trogna publik men som aldrig kommer att göra sig ett namn på den stora superhimlen.
Läs också vår förtitt
answer Vill du veta lite mer om spelets mekanik och hur världen är uppbyggd kan du också läsa vår förtitt av spelet.

En liten skara fans

Jag tror att Champions Online kommer att leva vidare ett tag framöver och ha sin trogna pool av spelare. De som gillar konceptet kommer att hänga på spelets hemsida, jämföra och skryta om sina hjältar, vidareutveckla berättelsen online och njuta av all valfrihet och lättsamhet. Men det är inte ett spel för alla och jag tror att det kan vara klokt att testa spelet innan det inhandlas. I skrivandets stund finns det dock inget enkelt sätt att bara prova på, men de flesta onlinespel brukar efter ett tag erbjuda testperioder, så håll ögonen öppna.
MG4007

offline EmmyZ (Emzis)

30. Spelgalen. Communityredaktör. Ö-bo. Förlovad. Husägare. Kattälskare. Musikalisk. Estetisk. Mamma. Kinectägare. ME-frälst.
c608f91ec893678365041a3689e41b95
Genre
MMORPG
Utgivare
Atari
Utvecklare
Cryptic Studios
Plattform
PC, Xbox 360
Prisjakt
Release
2009-09-04
Sammanfattning
plus
  1. Möjligheten att skräddarsy sin hjälte
  2. Lite nya inslag i stridssystemet
  3. Lättillgänglig PvP och gemensamma uppdrag
minus
  1. Buggigt
  2. Oslipat med knackig grafik
  3. Långtråkigt när den första fascinationen lagt sig
6

Slutsats

Champions Online bjuder onekligen på en del element som är nya för MMORPG-genren. Den stora valfriheten i karaktärsskapande som erbjuds spelarna är fascinerande och som utvecklarna själva proklamerar är spelet också lite mer actioninriktat än andra onlinerollspel. Men det räcker inte riktigt för att slå sig in på den stora MMO-scenen. Irriterande buggar, oslipad grafik och ett ganska alldagligt upplägg gör att Champions Online endast lär locka en liten skara spelare.
Bilder
championsonlinepc031
championsonlinepc032
championsonlinepc033
championsonlinepc034
championsonlinepc035
championsonlinepc036
championsonlinepc037
championsonlinepc038
championsonlinepc039
championsonlinepc040
championsonlinepc041
championsonlinepc042
championsonlinepc043
championsonlinepc044
championsonlinepc045
championsonlinepc046
championsonlinepc047
championsonlinepc048
championsonlinepc049
championsonlinepc050
championsonlinepc051
championsonlinepc052
championsonlinepc053
championsonlinepc054
championsonlinexbox3600865
championsonlinepc062953289107
championsonlinepc0631549671609
screen7large
#inlineditbutton