0551b8abaa9b43f3ee0714f0f8c0102f
Dead to Rights: Retribution
Prisjakt: Dead to Rights: Retribution 169 kr
Dead to Rights-serien tar steget till PS3 och 360. Fortfarande med fokus på action och en hjälpsam, aggressiv hund vid namn Shadow. Vi ska få lära oss hur Shadow träffade sin husse Jack Slate och slåss med kombinationer av närstrid och skjutvapen.
UtgivareNamco Bandai
UtvecklareVolatile Games
GenreAction
Release2010-04-23
xbox360 Xbox 360 2010-04-23
ps3 Playstation 3 2010-04-23
info
Info
news
Nyheter (8)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (11)
movies
Filmer (4)
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Dead to Rights: Retribution
Skrevs 2010-04-27 18:50:00 av Erik Costoulas
De första två Dead to Rights var inte mycket att lägga på minnet. Är trean bättre?
Det första Dead to Rights släpptes redan för åtta år sedan, då som en Xbox-exklusiv titel innan det portades till andra plattformar. Mottagandet var svalt, och många kritiker gjorde den uppenbara jämförelsen med det liknande (men bättre) Max Payne. När det var dags för del två i serien ett par år senare skulle det visa sig att föregångarens mediokra mottagande var att betrakta som rena hyllningar jämfört med åsikterna om uppföljaren. Kritikerna sågade Dead to Rights II.
dead2rights
Där hade Dead to Rights-sagan kunnat ta slut, men fem år (och en konsolgeneration) senare har det blivit dags för Dead to Rights: Retribution, som alltså blir del tre i serien. Den här gången har utgivaren Namco lämnat över utvecklandet till spelstudion Volatile Games, och frågan är om de kan lyckas bättre än sina företrädare?
En man och hans hund
I Dead to Rights: Retribution (hädanefter Retribution) följer man snuten Jack Slate och hans hund Shadow. Deras hemstad Grant City har drabbats av terroristattacker, och duon tar sig an uppgiften att jaga ner och haffa de ansvariga. Under större delen av kampanjen styr man alltså Jacks framfart när han beväpnad med både nävar och allehanda skjutvapen gör mos av horder av fiender. Knytnävandet är tydligt inspirerat av Batman: Arkham Asylum medan det skyddsbaserade skjutandet lånar friskt från Gears of War, men kontrollerna i Retribution kan tyvärr inte mäta sig med någon av inspirationskällorna.
Blodiga hundattacker
I episoderna där Jack är huvudperson finns hunden Shadow med som ännu ett vapen i arsenalen eftersom han kan bussas på fiender (och dessutom kan plocka upp och bära extra vapen). I vissa segment styr man även Shadow. Då handlar det om att smyga sig på fiender för att sedan brutalt tugga sönder dem, gärna genom en blodig attack mot de proverbiala familjejuvelerna. Att den blodtörstige Shadow ännu inte har fått en dödlig injektion hos veterinären förblir ett mysterium.
   Och Shadows obehandlade brutalitet är inte den enda fallgropen i Retributions berättelse.
shadow
Den blodtörstiga hunden Shadow går loss på familjejuvelerna.
Noir när den är som sämst
Berättandet havererar redan från början. Volatile Games har uppenbarligen velat göra en noir-doftande deckarhistoria om en hårdkokt snut. Det är en lovvärd ansats, men det är också en svår genre att ta sig an eftersom den är så tyngd av klichéer. Mest irriterande är Jacks konstlade whiskyröst som fungerar som en voice over genom spelet. Ambitionen är rimligen att låta den rosslande snutens iakttagelser fungera som en inramning för en dyster och svårmodig historia, men monologerna är så klyschiga att de blir omöjliga att ta på allvar. Och det är inte bara Jacks monologer som felar; både manus och röstskådespeleri håller en pinsamt låg nivå som mest för tankarna till en studentfilm. Det finns kort sagt många humoristiska inslag i Retribution, men inga av dem är avsiktliga.
Innehållsfattig medelmåtta
Om man bortser från den lökiga storyn så är Retribution godtagbart, men inte mer än så. Kontrollerna är hyfsat följsamma (men kan som sagt inte mäta sig med konkurrenternas), vissa av vapnen har en skön känsla av tyngd, och grafiken är åtminstone medelmåttig. Samtidigt är ljudet klent och variationen i musiken är ytterst sparsmakad. Att banorna i Retribution är superlinjära hjälper inte heller spelupplevelsen. Jack kan dessutom inte hoppa, något som blir mäkta irriterande när man måste ta en omväg runt en 30 cm hög avsats.
Retribution får ingen upprättelse
Och trots att utvecklarna uppenbarligen har ansträngt sig för att erbjuda variation genom kombinationen av närstrid och skjutvapen blir fajterna väldigt enahanda. När den sjuttielfte truppförstärkningen stormar in för att nedgöras har man redan varit mätt på det repetitiva pangpangandet i flera timmar. Riktigt underhållande blir det egentligen först mot slutet av den åtta timmar långa kampanjen när man iklädd en raketbestyckad mech suit får röja loss bland fienderna. Det nöjet varar tyvärr bara ett par minuter, och då är det ändå för sent för Retribution att få sin upprättelse.
jackgersmall
Den hårdkokte snuten Jack Slate delar ut en hel del knytnävar i Dead to Rights: Retribution.
Ingen får vara jycken
Spelet saknar dessvärre även allt vad extramaterial heter. Här finns inga flerspelarmöjlighter, varken on- eller offline. Man kan tycka att ett samarbetsläge borde ligga nära till hands eftersom Jack hela tiden springer omkring med sin blodtörstiga jycke, men något sådant står alltså inte att finna.
Kanske i reabacken
Trots några bitvis underhållande action-segment är Retribution som helhet både oinspirerat och långtråkigt. Den som är ute efter en dos hjärndöd action och råkar hitta spelet i en reaback om några månader kanske kan investera ett par hundralappar här, men det är det närmsta en köprekommendation jag kan komma.
   I övrigt kan man bara konstatera att Dead to Rights-serien borde ha kvarstått som en parentes från den förra konsolgenerationen, för i den nuvarande har den ingenting att tillföra.
0551b8abaa9b43f3ee0714f0f8c0102f
Genre
Action
Utgivare
Namco Bandai
Utvecklare
Volatile Games
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2010-04-23
Sammanfattning
plus
  1. Skön tyngd i vissa vapen
  2. Rolig mech suit-episod
  3. Bitvis underhållande action
minus
  1. Långtråkigt
  2. Oinspirerad story
  3. Innehållsfattigt
5

Slutsats

Dead to Rights: Retribution är ett tafatt försök att återuppliva en nästintill bortglömd spelserie. Action-segmenten är stundtals underhållande, men bristen på variation gör att man tröttnar snabbt. Att storyn dessutom är både löjlig och dåligt agerad gör att Retribution inte ens orkar upp till ett medelmåttigt betyg.
Bilder
deadtorightsretributionplaystation3ps3010
deadtorightsretributionplaystation3ps3001
deadtorightsretributionplaystation3ps3002
deadtorightsretributionplaystation3ps3003
deadtorightsretributionplaystation3ps3004
deadtorightsretributionplaystation3ps3005
deadtorightsretributionplaystation3ps3006
deadtorightsretributionplaystation3ps3007
deadtorightsretributionplaystation3ps3008
deadtorightsretributionplaystation3ps3009
#inlineditbutton