b1f70164a3bce75ac0c0341ab66260be
Scribblenauts
Prisjakt: Scribblenauts 59 kr
5th Cell fortsätter att göra DS-spel med nya idéer. Här ska man få tag på stjärnor genom att skriva saker på pekskärmen som sedan dyker upp i spelvärlden. Till exempel "ladder" (stege) för att nå högre upp.
Utgivare
Utvecklare5th Cell
GenreProblemlösning
Release2009-10-09
nds
info
Info
news
Nyheter (9)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (52)
movies
Filmer (4)
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Scribblenauts
Skrevs 2009-10-28 11:31:00 av Joel Andersson
Sällan skådad variation för den som har fantasi nog, men hur kul är det?
I Drawn to Life till DS fick man rita sin egen huvudkaraktär och sedan rita vissa delar av själva plattformsäventyret. I utvecklarna 5th cells nya spel Scribblenauts behöver man förvisso inte rita något men likväl är idén att man själv ska frammana de saker som behövs för att lösa pussel. Och det finns mycket att välja på.
Besatt av guldstjärnor
Någon handling går inte direkt att tala om för Scribblenauts. Man tar rollen som Maxwell, en ständigt glad filur med en genuin tuppkam och förmågan att kunna frammana objekt bara genom att skriva ner det som ett ord. Detta vill han göra för att kunna lösa pussel och då erhålla Starites (guldstjärnor).
   Istället för en startmeny kommer man vid uppstart till en nivå utan utmaningar där man kan testa att frammana objekt och interagera med dem. Det skiljer sig annars ingenting mot Utmaning eller Challenge Mode som spelets huvudläge kallas.
Över 200 pussel
I Utmaning har man totalt tio världar att pussla sig igenom, plus en till som dock bara går ut på att lära ut basfunktionerna. Nya världar kan låsas upp när man tjänat tillräckligt mycket Ollars, som valutan här kallas. De fås som extra belöning utöver Starites när man löst ett problem. Klarar man sig bara igenom alla pussel i en värld så är det inga problem att låsa upp en ny då man får Ollars i överflöd. Det är i regel heller ingenting som hindrar en från att inte följa en linjär väg genom Scribblenauts.
   En värld består av ett tiotal ”vanliga” nivåer och lika många så kallade actionnivåer. I de vanliga nivåerna får man givna problem eller ledtrådar som man måste lösa för att få Starites. I actionnivåerna ligger istället Starites redan utspridda och man får med godtyckliga medel försöka nå dessa. Totalt ska det finnas över 200 olika nivåer och actionnivåer att ta sig igenom.
image00331047016501
I Scribblenauts kan du frammana alla möjliga praktiska saker för att lösa pusslen.
Tills fantasin sätter stopp
Till sitt förfogande har man alltså nästan vad som helst man kan komma och tänka på, inom ramarna att man inte tänker på varumärkesskyddade eller alltför olämpliga saker, till exempel droger. Scribblenauts stödjer för övrigt både svenska och engelska rakt igenom.
   Uppe till höger på tryckskärmen kommer man åt sitt block där man skriver in vad man vill skapa med pekpennan. Man kan be om en hund för att jaga upp en katt i ett träd, be om en brandman eller stege för att hämta ner den och därefter skapa en motorsåg eller en bäver för att kapa trädet och så vidare.
   En del irritationsmoment märker man dock av ganska snabbt. Spelet gör till exempel ingen skillnad på ”sten” och ”stor sten”. Istället får man komma ihåg att använda sitt förstoringsglas uppe till vänster på pekskärmen för att skanna av objekt som man sannolikt annars bara tänker på som stora eller små varianter av tidigare frammanade objekt.
   På vissa banor stöter man också på begränsningar. Exempel på sådana problem kan vara att rädda en prinsessa ur ett slott utan att skada den vaktande draken och häxan eller inte använda några fordon för att transportera last genom farlig terräng. Då ter sig inte ens ursprungliga idé om att frammana en bazooka, stridsvagn, samuraj eller Cthulhu särskilt lovande längre. Dessa utmaningar hör till de svåraste och tvingar en verkligen att tänka utanför ens vanliga verktygslåda.
Ibland lite rörigt
Det finns en del övriga problem som berör kontrollhanteringen. Till exempel att man använder pekpennan både för att styra runt Maxwell och placera ut frammanade objekt. Att stå med Maxwell vid en lavaström, frammana en bro och placera ut denna på fel sätt kan därmed få ödesdigra konsekvenser. Man måste vara oerhört försiktig på handen vid dessa tillfällen. Det kan också vara lite bökigt att få till användningen för ett objekt, så som att inte kunna operera en frammanad lyftkran som man vill eftersom pekpennan har så många funktioner.
image00321302279518
I början av varje nivå ges en ledtråd till vad man behöver göra för att förtjäna sin Starite.
En egen stil
Många kan kanske tycka att grafiken är lite simpel, men det handlar nog mest om smak. Det är färgglatt överallt och med en egen stil. Ljudmässigt finns inget att klaga på mer än att man kanske tröttnar på bakgrundsslingorna efter ett tag.
   Huvuddelen av spelet ger tillräckligt material för att det ska ta några dagars ganska intensivt spelande för att vara klar. Utöver det så går det att skapa egna banor och dela med sig av dessa till vänner över wifi förutsatt att polarna också har det igång på sina DS. Slutligen så kan man också använda upp överblivna ollars i en butik som man kommer åt via huvudmenyn men det är inget som ger mer livslängd åt spelet.
Inte fullt så varierat i slutändan
Scribblenauts styrka blir på sätt och vis också dess svaghet. Det är man själv som definierar innehållet och lösningarna till problemen som ges och det kan naturligtvis i många fall bli mycket varierat. Tyvärr kan nog många också tycka att det inte blir särskilt varierat. På många banor kan man kopiera lösningar från tidigare, i synnerhet när flera banor bara är varianter på varandra. Typfallet är banor där man ska flytta objekt A till plats B.
   Hyllningarna har varit relativt stora överlag, bland annat blev Scribblenauts utsett till bästa bärbara spel under årets E3-mässa. Det är verkligen unikt och det är lätt att tänka sig många mer eller mindre aktiva spelare som skulle kunna ha väldigt roligt med det här. Bäst gör det sig nog dock i kortare doser över en längre tid. Att intensivspela det gör nog att man riskerar att missa väldigt mycket samt att det kan kännas repetitivt.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
b1f70164a3bce75ac0c0341ab66260be
Genre
Problemlösning
Utvecklare
5th Cell
Plattform
Nintendo DS
Prisjakt
Release
2009-10-09
Sammanfattning
plus
  1. Svenska och engelska
  2. Krävande
  3. Många utmaningar
  4. Nytänkande
  5. Upplägget gör att man kan komma vidare även om ett pussel för stunden känns omöjligt
minus
  1. Lite bökig kontroll
  2. Känns trots alla variationsmöjligheter lite repetitivt stundtals
  3. Det kunde få vara enklare att frammana varianter av samma objekt
  4. Flerspelarlägena kunde varit fler och bättre
7

Slutsats

Scribblenauts bryter helt klart ny mark för pusselspel när man själv tvingas tänka ut vilka objekt man behöver och frammana dessa genom ett ord. Fastnar man för upplägget så finns det mycket innehåll, dock inte så mycket för flera spelare. Det är lite bökigt att både huvudkaraktären Maxwell och skapade objekt ska styras runt med pekpennan. Många kan komma att uppfatta banorna som repetitiva trots all variation som finns med rätt fantasi. Slutbetyget blir en stark sjua och förhoppningsvis kommer många pröva och uppskatta spelet. Men med alla förväntningar som fanns kunde man önskat lite mer.
Bilder
ssscribblenauts03l
ssscribblenauts02l
Scribblenauts1
image0039
image0030
image0031
image0032
image0033
image0034
image0035
image0036
image0037
image0038
Baby
BarrelGun
Bigfoot
Chupacabras
Dinosaur
Fez
Flamethrower
Giraffe
Goat
God
Griffin
scribblenauts41551889366
scribblenauts3717646712
#inlineditbutton