aba55fb36a516a830cc645b715eebc86
Endless Ocean 2
Prisjakt: Endless Ocean 2 320 kr
Mer utforskning under vattenytan i Arikas undervattenssimulator.
UtgivareNintendo
UtvecklareArika
GenreSimulator
Release2010-02-05
wii
info
Info
news
Nyheter (1)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (10)
movies
Filmer
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Endless Ocean Adventures of the Deep
Skrevs 2010-02-15 07:48:00 av P-A Knutsson
Endless Ocean Adventure of the Deep levererar digital avslappning på en inbjudande havsbotten.
Att simma runt djupt under vattenytan och undersöka kufiska fiskar och vackra korallrev är något de flesta bara kan drömma om. Med Endless Ocean erbjöd Nintendo och Arika en digital variant av detta, vilket faktiskt fungerade överraskande bra – tills tristessen kopplade ett fast grepp om spelaren. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med variation i spelet för att det skulle hålla i längden. Är detta problem löst i uppföljaren?
eoflash
Avslappning på burk
Vackra korallrev, färgglada fiskar, djupa andetag. Att stillsamt simma runt bland fiskar och ruiner. Endless Ocean Adventures of the Deep är avslappning. Det finns hela tiden uppgifter som ska utföras, men de är oftast oerhört förenklade. I regel räcker det med att man är i närheten av det intressanta föremålet eller fisken för att en filmsekvens som för handlingen vidare ska starta.
   Denna tvåa är dock betydligt mer ”spel” än sin föregångare. Det finns alltid ett mål som ska nås, och vägen dit innehåller mängder med föremål att samla och fiskar att identifiera. Mellan uppdragen kan vissa av föremålen säljas, pengar som sedan kan spenderas på bättre utrustning.
   Det finns även ett achievement-liknande system där spelaren tilldelas olika titlar för särskilda bedrifter. När ett visst antal titlar samlats in får man ett bonusföremål.
Ryggsim, hundsim och peksim
Det finns även ett litet stressmoment i form av dykartubens syremätare. Via en meny kan man när som helst ta sig tillbaka till båten och därmed få nytt syre, men om målet är nära vill man inte starta om från båten. Istället simmar man vidare i sällskap med det ständigt ökande tjutandet från syretanken.
   Det är vid dessa tillfällen då kontrollen får för sig att bråka lite. Allt styrs med Wiimoten och överlag fungerar det mycket väl. Man pekar åt det håll man vill simma, och trycker på B för att ta sig framåt. Om man pekar på fiskar eller föremål och trycker på A interagerar man med dem. Genom att trycka nedåt på styrkorset får man fram en meny med specialutrustning såsom scanners, bedövningspistol, fiskmat med mera. Så långt allt väl, men när tidspressen kommer tjutandes och man befinner sig i trånga utrymmen är det lätt att peka lite galet. Plötsligt pekar din dykare 37 grader snett nedåt, medan kameran gör sitt bästa för att visa närbilder på en fot.
   I regel fungerar dock kontrollen fint. Det lugna tempot gör att konrollens brister sällan uppenbarar sig.
eo1
Information om varje fisk man möter sparas i en uppslagsbok.
Sova med fiskarna
Även grafiken hjälper till att skapa ett lugn. Fiskarna simmar sakta förbi och bryr sig inte mycket om din närvaro. Det finns mycket att titta på under vattnet, men inget som skriker om spelarens uppmärksamhet. Det gör att man kan simma runt i lugn och ro och låta ögonen vandra längs havsbotten. Tack vare den begränsade sikten har det mesta av maskinens kraft lagts på att skapa ett oerhört väldetaljerat och inbjudande yttre, som faktiskt tillhör det absolut bästa Wii har att erbjuda.
   Jag saknar dock fler saker att interagera med. Havsbotten är full av skrymslen som ber om att bli undersökta, men det är endast speciellt glimmande punkter som kan undersökas närmare. Dessutom uppstår en kort men irriterande laddningsskärm varje gång saker ska undersökas på nära håll, vilket gör att jag ofta undviker detta.
En saknad röst
Något jag saknar oväntat mycket i Endless Ocean 2 är röster. Det pratas egentligen inte speciellt mycket, men avsaknaden av röstskådespelare sänker inlevelsen rejält både ovanför och under ytan. Med tanke på hur stämningsfullt undervattensljudet är i övrigt, är det synd att sprakande radioröster används för att sätta pricken över i.
   Vid sidan av undervattenseffekterna är ljudbilden enkel men passande. Musik används sparsamt, men hjälper till med att inge helt rätt stämning. Däremot är det riktigt trist att Nintendo fortsätter att envisas med midifiler. Inte ens budgetmobiler använder den tekniken längre.
eo2
- Blubb, blubb, blubb hade jag kanske sagt om jag kunde prata, sa dykaren sorgset.
Finputsad uppföljare
Denna tvåa är väldigt lik sin föregångare, men det finns ett par trevliga förbättringar. Först och främst har dykplatserna utökas rejält, och det finns nu både större och mer varierade områden att simma runt i.
   En annan nyhet är de farliga situationer som kan uppstå. Det rör sig oftast om större rovfiskar som vill att du ska undersöka deras tänder. För att undvika detta ska spelaren vifta frenetiskt med kontrollen i någon sekund. Jag kan inte påstå att detta tillägg tillför något, men det stör inte heller.
   Vid sidan om uppdragsspelandet har spelaren även en egen ö att knata runt på. Den är inte stor, men innehåller ett par trevliga sidosysslor. Framförallt finns det en delfin att ta hand om. Beroende på hur väl du sköter den, lär sig delfinen olika trick som den mer än gärna visar upp.
Till de som söker lugnet
I dagens actionorienterade spelbransch sticker Endless Ocean ut. Det är lugnt, avslappnande och låter spelaren göra allt i sin egen takt. Det finns hela tiden något att göra, men man stressas aldrig dit – snarare tvärtom. Att lugnt och metodiskt undersöka havsbottens alla vinklar och vrår belönas, men det går att enbart fokusera på huvudäventyret om man så vill.
   Själva äventyrandet är dock långt ifrån spektakulärt. Handlingen brister och spelaren ställs aldrig mot några större hot. Endless Ocean Adventures of the Deep är med andra ord helt fel spel för actionfantasten, vilket såklart inte är ett dugg oväntat. Istället riktar sig spelet till de som vill ha en lugn semester med lite äventyrsinslag. De som bara vill slappna av och följa strömmen.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
aba55fb36a516a830cc645b715eebc86
Genre
Simulator
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Arika
Plattform
Wii
Prisjakt
Release
2010-02-05
Sammanfattning
plus
  1. Avslappnande
  2. Inbjudande havsbotten
  3. Fina fiskar
  4. Bra undervattensljud
minus
  1. Småstrulig kontroll
  2. Ingen utmaning
  3. Tråkig handling
  4. Inga röstskådespelare
7

Slutsats

Endless Ocean Adventures of the Deep är avslappning. Att stillsamt simma runt bland fiskar och ruiner. Det finns hela tiden något att göra, men man stressas aldrig dit – snarare tvärtom. Själva äventyrandet är dock långt ifrån spektakulärt. Handlingen brister och spelaren ställs aldrig mot några större hot. Spelet blir därmed lite väl intetsägande för de flesta, men alla som vill ha ett lättillgängligt och avslappnande undervattensäventyr har ett litet guldkorn här.
Bilder
739015200810021316230big
739015200810021316231big
739015200810021316232big
endlessocean201
endlessocean202
endlessocean204
fb20036
fb20037
R4E0023
#inlineditbutton