fe853df3eab652451e0e85fb8cebcd0e
Professor Layton and Pandora's Box
Prisjakt: Professor Layton and Pandora's Box 543 kr
Uppföljare till Professor Layton and the Mysterious Village. Den här gången ska professorn undersöka en mystisk ask som dödar de som öppnar den.

Spelet behåller den tecknade stilen och pusselbaserat spelande till uppföljaren. Vi kommer åka tåg mellan olika städer och problemlösningen kommer ske både under resorna och i städerna.

UtgivareLevel 5
UtvecklareLevel 5
GenreÄventyr,Pussel
Release2009-09-25
nds
info
Info
news
Nyheter (4)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (9)
movies
Filmer (2)
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Professor Layton and Pandoras Box
Skrevs 2009-10-02 21:23:15 av Marcus Grönskog
Den kluriga professorn återvänder med nya tankenötter.
Efter att först tagit spelaren till en mystisk by så är temat för detta andra spel en tågresa. Likt föregångaren bekantar man sig med arkeologen Professor Layton och hans medhjälpare Luke. Tillsammans löser de pussel, och hjälper folk i nöd. Likt sanna gentlemän.
layton
En mystisk låda
Det finns berättelser om mystiska lådor med kraft att döda den som avslöjar dess innehåll. Spelet inleds därför med hur Layton och Luke mottar ett brev från en viss Dr. Schrader, som i det förklarar hur han har fått tag i en speciell låda av nyss nämnda slag - kallad ”the Elysian Box”. Efter att ha anat oråd beger sig Layton och Luke för att besöka Schrader.
   När de anländer till doktorns kontor så upptäcker de honom livlös på golvet, och den enda ledtråden han lämnat efter sig är en tågbiljett för en resa på Molentary Express. Beslutsamma sätter sig duon på tåget, i hopp om att hitta ledtrådar som kan leda dem till svaret på mysteriet.
3920384119047b7fc9c0
Berättelsen fungerar bra som stöd till problemlösandet.
Mycket är sig likt
Har man spelat första spelet så märker man snabbt att Pandoras Box strävar efter samma grundläggande koncept. Systemet är i många avseenden detsamma. Logiska pussel och problem vävs samman i berättandet på ett sätt som känns lagom naturligt och charmigt. Det är kul att se hur pusslen relaterar till vad som händer berättelsemässigt. Vare sig det gäller att packa bångstyriga resväskor eller att stapla pannkakor i restaurangvagnen.
   Dessa gåtor och pussel får min hjärna att arbeta och det gillar jag. Trots att de inledande problemen är relativt lätta, finner man alltid samma tillfredsställelse i att lyckas. Fastnar man så finns en kompetent ledtrådsfunktion som ger precis lagom med information för att man ska kunna se ett klurigt pussel ur ett nytt perspektiv.
   Efter att ha lyckats med en gåta tilldelas man så kallade picarats - en form av valuta, som man sedan kan använda för att låsa upp extrafunktioner. Efter att ha misslyckats med ett pussel förlorar man en liten del av det ursprungliga värdet. Det finns alltså en anledning att tänka till innan man svarar.
392116938064ee8f31c2
Man finner pusselglada människor överallt.
En ursäkt att pussla
Att hitta pussel gör man genom att prata med människor, eller genom att klicka runt på objekt i den vackert uppritade spelvärlden. Känner man inte för att lösa ett pussel på en gång kan man ofta lämna det olöst fram till att man känner sig redo. Men vissa pussel måste man lösa för att komma vidare i berättelsen.
   Efter en stunds spelande märker man att tåget stannar till då och då, och det är ofta här som berättelsen tar en sväng mot det oväntade. Vissa ögonblick är nästan kusligt underliga då tåget stannar till på allt konstigare platser.
   Referenserna till förra spelet är ofta återkommande, och man ser en del karaktärer återvända. Jag skulle inte säga att det är ett måste att ha spelat det första spelet, men för de redan insatta är det en fin gest. Något som också återkommer är vissa typer av pussel, men det lyckas ändå kännas utmanande och fräscht för vana spelare.
Minispel vid sidan om
Under resans gång kommer innehållet i Laytons väska att öka i form av minispel som fungerar som sidosyssla. Bland annat får man en tjock hamster att vaka över, och genom att lägga ned saker i dennes låda får den springa av sig sin övervikt.
   Det finns även ett överraskande intressant teskaparsystem och en kamera vars delar har kommit på vift. Bitarna till dessa minispel får man ofta i belöning efter att ha klarat vissa pussel, och det är överlag kul sysselsättning.
minigames
Väskan har plats för lite smått och gott.
Perfekt för Nintendo DS
Professor Layton passar det bärbara systemet som hand i handsken tack vare att man tillfälligt kan skjuta krångliga pussel åt sidan, samtidigt som man kan spara när som helst. De animerade mellansekvenserna ser bra ut på den lilla skärmen, och det inspelade ljudet hörs tydligt. Presentationen är alltså överlag på topp, men ibland kan det vara svårt att urskilja små objekt på skärmen när spelet vill att man ska leta efter specifika detaljer.
   Pekpennan glider med lätthet över objekten på skärmen och man behöver aldrig bråka med kontrollen, vare sig det handlar om att dra i block eller rita linjer. Riktigt bra. Det här är ett spel som drar igång hjärnan, och det är lätt att känna sig riktigt klurig när man lyckats lösa ett krångligt pussel. Har man den minsta förkärlek för mysterier och pussellösande så är Pandoras Box ett givet val.
378402_2457394926155_1007011564_n

offline Marcus Grönskog

Journaliststudent från Småland med ena foten i Tokyo. Är intresserad av bra berättande i spel.
fe853df3eab652451e0e85fb8cebcd0e
Genre
Äventyr,Pussel
Utgivare
Level 5
Utvecklare
Level 5
Plattform
Nintendo DS
Prisjakt
Release
2009-09-25
Sammanfattning
plus
  1. Den grafiska stilen
  2. Bra kontroll
  3. Karaktärerna
  4. Smart pusseldesign
minus
  1. Lite väl likt föregångaren
  2. Bekanta pussel
8

Slutsats

Jag trodde att jag skulle vara lite trött på Layton-konceptet efter första spelet, men Pandoras Box visar gång på gång att det inte stämmer. Det är inte bara problemlösandet som står i fokus, utan det är blandningen av pussel, berättande och karaktärer som tillsammans utgör detta charmiga äventyr. Tack vare detta är det svårt att bli mätt på pusslandet. Professor Layton och Pandoras Box är helt enkelt ett måste för pusselintresserade och ett givet köp för fans av originalet. Så länge man inte förväntar sig några större förändringar.
Bilder
ME00008661772
ME00008661762
ME00008661752
ME00008661722
ME00008661732
ME00008661742
ME00008661792
ME00008661782
#inlineditbutton