f99311c7d4e816dc25ca7eda11b3c397
Borderlands
Prisjakt: Borderlands 199 kr
Gearbox som tidigare gjort Brothers in Arms-spelen jobbar med ett spel som beskrivs som Diablo möter Mad Max. Spelet ska bland annat innehålla ett samarbetsläge online för upp till fyra personer samtidigt.
Utgivare2K Games
UtvecklareGearbox Software
GenreAction,FPS
Release2009-10-23
xbox360 Xbox 360 2009-10-23
pc PC 2009-10-30
ps3 Playstation 3 2009-10-23
info
Info
news
Nyheter (31)
magnify
Förtitt
artikel
Recension
images
Bilder (64)
movies
Filmer (1)
forum
Forum
world
Hemsida
joystick
Serie
vote
Betyg
Borderlands
Skrevs 2009-11-01 12:31:00 av Andreas Eklöv
Samarbete, rollspelselement och förstapersonsskjutare. Kan det bli en bra helhet?
Ända sedan Gearbox valde att byta grafisk inriktning för Borderlands har spelet fått mer och mer uppmärksamhet i spelpressen världen över. Utöver designinriktningen finns det dock gott om saker som gör Borderlands till en unik skapelse. Miljontals möjliga vapenkombinationer, rollspelselement inblandade i en förstapersonsskjutare och möjligheten att samarbeta med upp till tre kompisar samtidigt är bara några exempel. Och det är en väldigt positivt upplevelse - så länge som du spelar med andra.
logo
Jaga en tunn handling
Handlingen i Borderlands går ut på att du befinner dig på planeten Pandora, en kal och ogästvänlig planet som har lockat till sig lycksökare i jakt på resurser. När dessa lyckojägare upptäckte att Pandora inte är den skattkammare de väntat sig tog det inte lång tid innan den hårda verkligheten ledde till en våldsam jakt på de resurser som finns. Du tar rollen som en sådan lycksökare och får reda på av en mystisk kvinna att den legendariska skatt som alla letat efter faktiskt existerar i något som kallas "The Vault". Denna skattkammare går endast att finna var 200:e år och under resans gång kommer du att stöta på folk som hjälper dig på vägen mot att hitta denna skattkammare, förutsatt att du hjälper dem i vissa ärenden förstås.
   Handlingen i Borderlands är knappast något epos utan agerar mer som en central riktlinje som du kan använda för att ta dig vidare i spelets öppna struktur. I spelets början befinner du dig i startområden men kan efter detta transportera dig vidare till alla de anslutna områdena. Till en början får du springa, men längre fram i spelet får du tillgång till fordon och ett transportsystem som låter dig att hoppa fram och tillbaka mellan de olika områdena.
Rollspel och FPS i ett
Det är mycket som är speciellt med Borderlands. Vid en första anblick är det designen som särskiljer mest med en lekfull och färgstark grafisk stil, en lekfullhet som även gäller för spelets dialog och attityd överlag. Det ytliga backas av ett spelkoncept som kombinerar det actionfyllda spelkoncept vi känner igen från förstapersonsskjutare (FPS) med rollspelselement där du kan utveckla din karaktär ju längre du kommer i spelet. Detta koncept känner du kanske igen från Fallout 3, men där Fallout 3 var mer inriktat på att vara ett rollspel med element från förstapersonsskjutare är Borderlands snarare en förstapersonsskjutare med element av rollspel.
   En av de aspekter som har varit i stort fokus i PR-kampanjen för Borderlands är det faktum att du kan hitta miljontals variationer av vapen. Vapnen är av de typiska kategorierna du kan vänta dig: prickskyttegevär, automatvapen, revolvrar, raketgevär, hagelgevär och så vidare. Alla dessa vapen bygger på olika attribut som genereras slumpvis när vapnen skapas. Detta innebär att du sannolikt aldrig hittar ett identiskt vapen mellan spelsessionerna. Utöver grundläggande attribut, såsom skada och omladdningshastighet, kan vapnen även vara bestryckande med speciella "färdigheter". Ett hagelgevär kan exempelvis ha explosiva kulor, en revolver kan skjuta kulor som skapar elchocker vid träff, en granat kan stjäla hälsa från fienden när den exploderar och så vidare. Jakten på vapen med olika attribut är en av många saker som gör utforskandet av Borderlands intressant.
16
De fyra olika klasserna kan använda olika specialförmågor som fyller olika funktioner när du spelar i grupp.
Utveckla din karaktär
När du startar upp Borderlands får du välja mellan fyra klasser att bygga din karaktär på. Soldatklassen är den vanliga standardklassen som är bra på lite allt möjligt, både offensivt och defensivt. Siren är namnet på en klass som förlitar sig på att kunna smyga runt fienden i ett spöklikt tillstånd. Hunter är som namnet antyder en klass som förlitar sig på att skada fienden på avstånd med exempelvis prickskyttevapen. Sist men inte minst har vi Brick, en välvuxen herre med förkärlek för att ge sig in i kampen med nävarna i högsta hugg. Alla dessa klasser har en specialförmåga knuten till sig.
   Soldaten kan kasta fram en stationär kulspruta som skyddas av en energisköld. Siren-klassen kan gå in i något som kallas "Phasewalk", ett spöklikt tillstånd där karaktären inte kan skadas. Hunter-klassen kan frammana ett flygande väsen vid namn Bloodwing som kan lära sig att attackera flera fiender samtidigt. Bricks förmåga är att gå in i ett tillstånd av ursinne där han svingar sina nävar mot alla stackare som råkar hamna i hans väg. I detta tillstånd av ursinne gör han mer skada samtidigt som han tar mindre skada själv.
   När du slåss mot fiender får du erfarenhet vilket till slut leder till att du går upp i nivå. Du får då poäng som du kan använda i din karaktärs egenskapsträd. Detta träd består av tre grenar där en går ut på att utveckla karaktärens specialförmåga, en annan gren karaktärens vapenfärdigheter och en tredje gren kan bestå av att förbättra karaktärens hälsorelaterade attribut. Denna karaktärsutveckling är inte direkt djup men dina val här har en stor påverkan på hur du kan tackla olika situationer.
7
När du går upp i nivå kan du välja att förbättra attribut i en av tre grenar av din karaktärs utvecklingsträd.
Gruppen i fokus
Att du har fyra klasser att välja mellan är ingen slump. Borderlands stöder nämligen samarbete mellan upp till fyra spelare under äventyrets gång. Du kan antingen spela med en kompis via delad skärm (splitscreen) eller med tre kompisar online. Det som Borderlands ska ha en eloge för är att du kan välja att spela med dina kompisar från början eller så kan du bjuda in dem när som helst under äventyrets gång. Ni behöver inte heller vara på samma nivå, även om det är att rekommendera att ni är inom tio nivåer (levels) av varandra eftersom fienden annars kan bli övermäktig för de sämre karaktärerna.
   Vid samarbete delar alla spelarna på de pengar som hittas och de erfarenhetspoäng som delas ut under uppdragen och för besegrade fiender. När det gäller vapen och andra fysiska föremål får ni dock förlita er på att dela med er i rättvisans tecken. När du spelar i grupp, ju fler desto bättre, växer Borderlands och har ett enormt "bara spela lite till"-sug. Om du vill få lite variation i äventyrandet kan du även välja att slåss mot dina medspelare, något du initierar genom att anfalla din kompis karaktär. Om kompisen besvarar angrepp initierar ni en närkamp där ni ska slåss om äran över vem som är bäst i gruppen. Utöver detta finns det även arenor du kan åka till där du kan slåss mot andra spelare fritt eller i lagmatcher två mot två.
17
Olika karaktärer med olika förmågor och vapenvariationer gör samarbetet i Borderlands till en underhållande upplevelse.
Variationsbrist
Just variation är den enda stora akilleshälen i Borderlands. Utöver de uppdrag som hör handlingen till kan du nämligen ta dig an en enorm samling sidouppdrag som ärligt talat uppvisar en begränsad variation. Spelar du själv blir dessa uppdrag väldigt repetetiva och tråkiga i längden, något som även gäller handlingens huvuduppdrag. När du spelar tillsammans med andra och utnyttjar de olika klassernas fördelar blir uppdragen mer intressanta tack vare samarbetsaspekten, även om de inte direkt blir mer varierade. Problem med variationen gäller även spelets miljöer som överlag går i samma visuella stil och färgschema.
   Även fienderna du möter under spelets gång består med få undantag av olika variationer av ett litet antal grundfiender. Tio variationer av banditer eller Skags (fyrbenta kreatur) blir inte särskilt spännande när du skjutit ihjäl ett par hundra. Hur mycket du kommer att störa dig på detta beror helt på hur stort tålamod du har för repetition i spel. Men detta problem blir definitivt påtagligt om du spelar själv, så förvänta dig inte en värld som kommer att ändra sig särskilt mycket under resans gång.
2
Trots att du kan färdas i fordon eller fritt hoppande mellan områden senare i spelet blir utforskandet av världen segt på grund av bristande variation.
En lyckad kombination
Som en upplevelse du delar med kompisar är Borderlands ett lysande paket som hade varit så mycket bättre med lite variation. Då upplevelsen blir väldigt repetitiv och långdragen när du spelar själv ska du titta på betyget just som ett betyg för upplevelsen när den är som bäst: i goda vänners lag. Borderlands kanske inte är det episka äventyr jag hoppats på men vet du med dig att du kan samla ihop vänner för gemensamma spelsessioner ska du definitivt investera i Borderlands.
 • member_male
  SebbeG bra skrivet. satt hela helgen när de... 2009-11-03
  • Eken_NJD
   loevet Hmm, jag skulle nog säga att det är... 2009-11-30
 • comment
  Arsenik Jag håller i stort sett med i det du... 2009-11-02
  • comment
   galveston Håller med dig helt för en gång sk... 2009-11-02
 • comment
  galveston Håller i stort sett med dig på varj... 2009-11-01
  • Eken_NJD
   loevet Tja, en fläck snö eller en grästuv... 2009-11-01
   • comment
    galveston Haha! Jag störde mig dock inte på m... 2009-11-02
Eken_NJD

offline loevet

En inbiten spelfantast som gick ner sig i spelträsket under de glada NES-dagarna. Spelar det mesta i spelväg men är extra svag för rollspel och actionäventyr. Är för övrigt helt besatt av F...
f99311c7d4e816dc25ca7eda11b3c397
Genre
Action,FPS
Utgivare
2K Games
Utvecklare
Gearbox Software
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, PC
Prisjakt
Release
2009-10-23
Sammanfattning
plus
 1. Karaktärsklasser kompletterar varandra väl
 2. Att spela med upp till tre vänner höjer upplevelsen en hel del
 3. Karaktärsutveckling och vapenvariation är kul att leka med
 4. Trevlig design och humoristisk ton överlag
minus
 1. Obefintlig variation i spelets miljöer och färgskala
 2. Klen variation i uppdragens mål och innehåll
 3. Handlingen ger inte särskilt mycket
8

Slutsats

Borderlands är en lyckad kombination av förstapersonsskjutare och rollspelselement. Spelets handling är lövtunn och något ointressant, och världen du utforskar visar dålig variation både vad det gäller miljöer och fiender, men om du utforskar den tillsammans med vänner blir denna brist mindre påtaglig och irriterande. De olika karaktärsklasserna kompletterar varandra på ett sätt som höjer spelupplevelsen ett par snäpp i goda vänners lag.
Bilder
Borderlandshijacker
BorderlandsMordecai
ME00008609682
ME00008631352
ME00008631342
border
ME000086092
ME00008609692
ME000086312
ME000086313
ME00008631362
borderlands01
ordepc017
ordepc018
ordepc019
ordepc020
ordepc021
ordepc022
ordepc023
ninja_claptrap
dumpfight_thumb
800x600BorderlandsE3Screenshot1
800x600BorderlandsE3Screenshot2
800x600BorderlandsE3Screenshot3
Borderlands-DLC
Någon gång i höst ska det finnas en nedladdningsbar utökning (DLC) vid namn "The Zombie Island of Dr. Ned" tillgänglig för nedladdning. Som namne antyder innehåller tillägget fiender av det mer odöda slaget och ska lägga utöver nya fiender även lägga till fler uppdrag och föremål.
Korrupt data vid onlinesamarbete
Det har rapporterats att spelare kan råka ut för korrupta sparfiler vid spel som sker online. Vi har inte råkat ut för detta under recensionens gång men du bör vara medveten om att det finns risk för detta innan Gearbox går ut med en mjukvarufix (patch) för detta problem.
#inlineditbutton