Zubo
Skrevs 2008-10-13 21:39:00 av Emzis
Taktkänsla är vad som krävs när zuboerna ska ta sig an zomboerna. Vi har testat musikspelet Zubo.
I takt trampar de små zuboerna framåt mot fienden. Landet Zubalon har blivit invaderat av elaka zomboer som bara kan stoppas med rätt taktkänsla.
storpuff

För de yngre

Det märks tydligt på både dialog och upplägg att zubo är ett spel för barn. Men man behöver inte vara speciellt barnslig för att kunna njuta av det. Det enkla och gulliga upplägget som samtidigt testar taktkänslan fungerar riktigt bra och när svårighetsgraden stiger ökar också spelglädjen.
KnockKnockStrippngjpgcopy518895137
Animationerna under striderna är riktigt bra gjorda och genomsyras av humor.

Tappa inte takten

Zubo är ett turbaserat rollspel där varje drag genomförs genom att spelaren ska hålla takten. Ju bättre taktkänsla desto större skada på motståndaren.
   Striderna utkämpas alltid med hjälp av zuboerna som alla har olika specialförmågor. Ju fler strider som genomförs desto starkare och bättre blir zuboerna och dess olika specialslag blir samtidigt kraftigare och mer avancerade. När ingen strid pågår styr spelaren en människokaraktär som är där för att hjälpa zuboerna i deras kamp mot ondskan. Zuboerna hänger då endast med som små husdjur som vill bli matade och omhändertagna.

Strategiska val

Det som gör Zubo intressant är defintitivt musikupplägget. Spelaren ska tappa med pekpennan på skärmen i takt med musiken för att få zubon att slå och det handlar hela tiden om att använda rätt zubo med rätt egenskaper mot rätt motståndare.
   Under spelets gång stöter ens spelkaraktär på mängder med nya zuboer och varje ny zubo blir en ny spelbar kompis. Alla kompisar samlas sedan i ett zuboarkiv och det är lätt att när som helst, mellan striderna, byta ut en följeslagare mot en annan.
   I början av striden har man endast tillgång till en grundattack och de mycket kraftfullare specialattackerna låses sedan upp under stridens gång. Zuboerna liksom dess motståndare zomboerna är också indelade i tre olika färger; grön (försvarare), orange (anfallare) och rosa (artister). Vilken färg motståndarna har påverkar i sin tur striderna då de olika färgerna är olika effektiva mot varandra. Orange är bra mot rosa, rosa mot grön och grön mot orange. Därför är det väldigt bra att ha en zubo av varje färg i sitt team. En annan strategi är att satsa på en bra bredd av attacktyper. En del zuboer kan hela medan andra kan skapa sköldar eller stjäla kraft från motståndarna.

Mer än bara musik

Striderna i spelet blandas med en del problemlösning och minispel. Karaktären och dess zubokompisar rör sig i olika världar där fiender springer omkring, där det finns kistor att undersöka och dolda noter att hitta. Noterna fungerar som pengar och spelaren kan köpa mat till sina zuboer, uppgraderingar, kläder och en hel del annat. Minispelen blandas med små enkla uppdrag och kan exempelvis gå ut på att spela memory, skrubba bord eller hitta borttappade saker. De är sällan svåra och ofta ges spelaren olika ledtrådar.
poptrailerupstairspngjpgcopy776481186
Under striderna styr spelaren flera zuboer. Men mellan striderna är det en människa som spelar huvudrollen.

Lätt och skoj

Enkelhet är ett ledord genom hela spelet. Det är svårt att misslyckas eller fastna. Även ifall man kan få däng i en eller annan strid så beror det oftast på lite oflyt eller något enstaka strategiskt feltänk. Även om man inte har någon taktkänsla kan man oftast dra ihop tillräckligt med styrka för att slå ut fienderna.
   Personligen tycker jag att spelet blir roligare ju svårare det blir. Avancerade musikkombinationer känns mycket mer lockande än de enkla och därför tar det ett tag innan spelet blir roligt. Men när man väl tagit sig en bit blir det nästan mer underhållande att försöka klara av slagkombinationerna felfritt än att slå ut sina fiender och ta sig framåt. För historien är inte speciellt inspirerande. Sedan måste jag ge en eloge till animationerna som faktiskt är både roliga och bra genomförda.
   Det negativa med spelet är att det ibland känns rätt rörigt. Musiken, som ska hjälpa spelaren att hålla takten, dränks lätt av specialeffekter från attackerna och det blir för mycket ljud på en gång. Det känns också som om spelet är lite väl enkelt för en vuxen människa och djupet lyser med sin frånvaro. Men för ett barn kan det säkert vara lagom utmanande. Det är inget spel som kommer att gå till historien. Men det fungerar bra som lättsam underhållning när man exempelvis är på resande fot. Ett tips är dock att använda hörlurar när andra människor är i närheten.
MG4007

offline EmmyZ (Emzis)

30. Spelgalen. Communityredaktör. Ö-bo. Förlovad. Husägare. Kattälskare. Musikalisk. Estetisk. Mamma. Kinectägare. ME-frälst.
1318925118be0e988399e964879b7d45
Genre
Barn,Musik
Utgivare
EA Games
Utvecklare
EA Bright Light
Plattform
Nintendo DS
Prisjakt
Release
2008-10-10
Sammanfattning
plus
  1. Snygga animationer
  2. En del roliga och utmanande taktkombinationer under striderna
  3. Mysig stämning
minus
  1. Barnsligt och ganska enkelt
  2. Specialeffekterna överröstar ibland musiken under striderna
6

Slutsats

Zubo är ett turbaserat musikrollspel som ger dig möjlighet att testa taktsinnet. Det är visserligen barnsligt och relativt enkelt men ger ändå spelglädje när man väl tagit sig så långt att taktkombinationerna som styr striderna blir längre och mer avancerade. Det är ett spel för barn men fungerar ändå som härligt tidsfördriv under slöa dagar.
Bilder
AliceHFFpngjpgcopy
BoltzHFFpngjpgcopy
ChipHFF1pngjpgcopy
PINKY
PinkyHFFpngjpgcopy
RISING
RisingDragonHFFpngjpgcopy
ROBO
ZuboPOSTERv2
BounceStrippngjpgcopy
cannon3pngjpgcopy
heroesandrainbowpngjpgcopy
KnockKnockStrippngjpgcopy
piratebeach1pngjpgcopy
pirateshipskullypngjpgcopy
popstage2pngjpgcopy
poptrailerupstairspngjpgcopy
rocktrailerupstairsboyspngjpgcopy
thedeckspngjpgcopy
#inlineditbutton