World in Conflict - Complete Edition
Skrevs 2009-04-26 17:02:00 av Gustaf Lingmark
Svenska Massive släpper strategikrigsspel som ställer den ryska björnen mot den amerikanska örnen. Tänker du bara stå vid sidan av och titta på?
I mars släpptes den fulla versionen av strategispelet World in Conflict tillsammans med den nya ryska expansionen ”Soviet Assault” . Du får alltså förutom den amerikanska kampanjen, chansen att spela den sovjetiska sidan med nya karaktärer och tio nya mellanspelsfilmer. World in Conflict är utvecklat av svenska Massive Entertainment som numera är uppköpta av franska Ubisoft - vilka också ger ut spelet.
one
Tutorial
I den första genomgången får du tillsammans med en sergeant först och främst lära dig att hantera kameran. Du får därefter pröva att skjuta med pansarvagnar, ställa in soldater i skydd och fånga "standpoints". Konceptet känns först segt men lossnar snabbt och jag märker att jag omedvetet lär mig mycket om krig. Grön rökgranat markerar till exempel en "drop zone" och en militärjeep är värd tre miljoner i skattepengar, men förstör jag den så får jag ändå en ny efter ett tag. Jag har nämligen tillgång till köppoäng som sakta tickar uppåt och gör att jag kan beställa in förstärkning.
4
Flygplanen lägger bomberna utefter dina beställningar.
Hantera flygunderstöd
Mina förstärkningar kan ibland bestå av eldunderstöd från kanoner och plan som också kallas för Tactical Aid. Jag kan alltså beställa in plan där jag tror att fienden kommer att befinna sig inom tio sekunder. Det här blir för mig snabbt till en dåligt tecknad film där jag jagar fem tanks och lyckas spränga precis allt utom dessa fem. Till slut blir det som filmen Team America när hela Paris har gått åt i jakten på fienden. Men när jag väl får in snitsen så handlar det om ren känsla i kombination med prickskytte och det blir faktiskt till en av de mest uppskattade spelmomenten.
5
Tänk om du vaknade upp till "Red Dawn"...
Expansionen ”Soviet Assault”
Tänk om Sovjetunionen inte hade kollapsat och istället hade gjort ett avgörande attack mot Europa? Egentligen så slutade kalla kriget i och med Berlinmurens fall 1989 och Sovjetunionens sammanbrott 1991. Detta har dock utvecklarna Massive totalt valt att ignorera. I den här episoden så tvingas istället NATO in i ett krig med Röda armen och samtidigt måste USA möta den ryska björnen från väst. Det handlar alltså om en episk konflikt som tidigare legat till grund för många filmer och böcker, men här får du en genomarbetad chans att kontrollera den mest kraftfulla och teknologiskt avancerade militära hårdvaran av sin tid.
Kriget börjar
Uppdrag 1 börjar lite stilla i Berlin där jag under en nattsvart himmel placerar ut sprängämnen på en flygbas, men några timmar senare blir allt till allvar då Berlinmuren sprängs i gryningen och allting brakar loss med både pansarvagnar, flygunderstöd och reparationsbilar. I det andra uppdraget är jag löjtnant Parker som ska hantera en överraskningsattack från ryssarna. Här lägger Sovjetunionen till i San Francisco och med Alec Baldwins berättarröst så får man en ganska gripande överblick av hur krig faktiskt ter sig. Särskilt då jag får byta sida och pröva på amerikanernas defensiva roll. Då gäller det att samla ihop trupperna och fly därifrån. I mellanspelsfilmen så blir det något obehagliga scener då folk flyr från Seattle Bay area med ryggsäckar och resväskor.
2
Krigsföring på natten.
Grafik och ljud
Den unika designen och den universella attraktionen gjorde World in conflict till den mest kritikerrosade strategispelet under 2007. Spelet fick även utmärkelsen ”Bästa strategispel” under E3 Awards 2007 och jag kan hålla med om att utseendemässigt och ljudmässigt är det hög nivå. Filmerna i expansionen är snygga och det är mäktigt att se ryska trupper som går över stilla havet med sina containrar med gunships och stridsbilar.
Krigskänslan
Förutom fantastiska vyer och snygga fordon så är det mycket smådetaljer i spelet som tilltalar. Ett av dessa är det återkommande ”tjafset” på kommunikationsradion som på något sätt styr storyn. Det är både humor och en känsla som ropas ut och gör det hela till ett väldigt lekfullt krig! Till exempel så misslyckas mitt första ryska uppdrag pga av att jag glömmer ge den ryska befälhavaren Malashenko eldunderstöd varpå han surt säger att jag nu har alla hans döda soldaterna på mitt samvete.
1
Target destroyed. Objective complete.
Summering
World in Conflict Soviet Assult är ett intensivt spel. Upplägget är nästan rakt igenom ”destroy and move on” och det är sällan du hinner reflekera över vad du precis lyckades göra. Dock är det kul att få spela båda sidorna då man ena stunden är under attack av en NATO-helikopter och i nästa mission kan beställa in en. Nackdelen är att spelet ibland känns enformigt och ofta ganska rörigt. Det är små sidouppdrag som sker hela tiden och som jag missar då jag vill fokusera på en sak ordentligt.
   Givetvis är det inte lätt att skildra verkligheten då fienden aldrig väntar men det blir ändå lite för mycket för min smak. Men trots detta är det en tankeväckande story med höga arbetsprestationer och ett kul multiplayerläge där infanteri, luftunderstöd, support och tanks ska samarbeta. Jag anser trots allt att Massive har visat Ubisoft att det franska spelföretaget inte har gjort ett dåligt köp.
gustaf

offline Colspex

En orädd, spelintresserad skribent som är svag för amerikansk populärkultur, nordiska folksagor och Kina. Till vardags är han lite av en frilansande text jockey samtidigt som all ledig tid äg...
4599eb153f5ab3587652c29da2c52c82
Genre
Realtidsstrategi
Utgivare
Sierra Entertainment
Utvecklare
Massive Entertainment
Plattform
PC, Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2009-03-19
Sammanfattning
plus
  1. Radiokommunikationen
  2. Grafik och fordon
  3. Strategisystemets uppbyggnad
  4. Spelkänslan
  5. Videoscenerna
minus
  1. Lite rörigt
  2. Lite enformigt
  3. Inte så fritt
7

Slutsats

Massive visar att de har grepp om historieberättandet när de tar oss tillbaka till ett kaosartat 1989. Spelet är verklighetstroget, spännande och grafiskt detaljrikt vilket tillsammans ger ett mycket lyckat resultat. Expansionen "Soviet Assault" andas ryska, röda nostalgiflaggor och ställer till med ett hejdundrande krig. Tyvärr måste ibland spelkänslan bli lidande för att det ska vara möjligt att hinna avnjuta allt som sker.
Bilder
134106
134107
134108
134109
134110
#inlineditbutton