Vi har spelat Modern Warfare 3
Skrevs 2011-10-08 04:12:00 av Erik Hansson
Hur är Infinity Ward, Sledgehammer Games och Raven Softwares Call of Duty?
Att be Sledgehammers vd Glen Scofield att välja ut den största nyheten i Modern Warfare 3:s kampanj, spec ops och multiplayer var inget smart drag. Med myndig stämma och en tät ström av ord hade han snart tuggat bort nästan halva min intervjutid med uppräkningar av allt som är nytt.
mw3_420
Tvåan med extra allt
Å andra sidan är det en orättvis fråga. För medan vi vill hitta de enklaste och tydligaste nyheterna vill utvecklarna helst peka på allt de jobbat med. Vilket ju i alla spel är betydligt mer än vad som blir uppmärksammat. Samtidigt kommer nog inte någon som testar Modern Warfare 3 ifrån känslan av att det är som Modern Warfare 2, men med extra allt. Det är i alla fall mitt intryck efter en dryg timmes visning av kampanjen och speltid med spec ops.
Bombastisk Hollywood-action
Kampanjen tar den här gången striderna till europeiska storstäder, men att döma av de sekvenser vi fick se demonstreras så är det samma upplägg av extremt intensiva scener blandat med kortare pauser som i föregångarna. Precis som tidigare varvas även infanteristrider med olika varianter av rälsskjutare för att skapa variation.
   Det är action som så gärna vill vara visuellt imponerande och ha sekvenser så intensiva att det snart bara toppas genom att blanda in utomjordingar eller övernaturliga krafter. Det är bombastisk Hollywood-action som inte begär att vi ska tänka på annat än hur nästa sparpunkt ska nås.
Allt annat än långtråkigt
Som vanligt är det mesta skriptat i kampanjen. Men även om personen som visade oss banorna hela tiden ägnade sig åt att titta åt rätt håll när det hände något i bakgrunden och höll sig till huvudspåret så är det svårt att inte bli imponerad. Det är möjligt att det går att hitta luckor i de skriptade sömmarna när vi testar det själv (och föregångarna talar för det), men det går inte att klaga på att det blir långtråkigt i alla fall.
call-of-duty-modern-warfare-3-xbox-360-1306410593-003
I Modern Warfare 3 kan det mesta uppgraderas och mängder av saker kan låsas upp i takt med att du spelar online eller i samarbetsläget "spec ops".
Samarbetsläget spec ops
Spec Ops var det vi fick spendera mest tid med på pressvisningen. Det är ett spelläge för dig och en kompis antingen online eller på delad skärm. Ni har 16 uppdrag att lösa som går ut på att samarbeta för att klara av AI-motståndet. I ett av dem är en av er en prickskytt som ger understöd och den andra en juggernaut som måste desarmera bomber. Om ni inte kommunicerar och samarbetar kommer ni få svårt att klara uppdraget.
Överlev vågor
Spec Ops har också fått ett survival-läge där ni ska klara av våg efter våg av fiender. Du börjar med enbart en pistol mot den första fiende-vågen, men för varje soldat du skjuter ner får du pengar som används i affärer som finns utplacerade på banorna. I början bara en vapenaffär för att fylla på ammunition, köpa någon automatkarbin eller uppgradera vapen, men senare öppnas även affärer för utrustning och luftunderstöd. Det sistnämnda innehåller bland annat understöd från AI-soldater som kämpar vid din sida. Spelar du riktigt dåligt någon runda och knappt tar hand om några fiender kommer du få ont om pengar och kanske bara ha råd med ny ammo.
Smart sätt att förlänga spelet
Vi spelade igenom ungefär tio nivåer och mötte helikoptrar med kulspruteskyttar, självmordsbombare, hundar, skottåliga juggernauts och mängder av soldater. En röst utannonserade vad nästa våg av fiender innehåller så att man är någorlunda förberedd. Precis som i vanliga spec ops kan fallna medspelare återupplivas så det kan vara en idé att hålla sig i närheten av varandra.
   Det är lite tråkigt att "survival" bara är för två personer, men å andra sidan är det bäddat för ett närmre samarbete.
   Ett "horde"-läge är nästan standard i sådana här spel numera så att det skulle dyka upp i Modern Warfare 3 var väntat. Det är ett smart och enkelt sätt för utvecklarna att utöka speltiden samtidigt som vi får fler underhållande speltimmar.
call-of-duty-modern-warfare-3-xbox-360-1306846899-005
Call of Duty Elite är spelets webbaserade statistik och klan-service som till stora delar är gratis, men som även har en premiumversion i vilken alla kommande innehållspaket ingår för ungefär 500 kronor per år.
Nya streaks online
Onlineläget har förändrats något sedan Black Ops. Det finns nu tre olika typer av killstreaks: assault, support och specialist. Assault är som i föregångarna offensiva fördelar så som helikoptrar och predator-missiler. Support ger fördelar som gynnar laget snarare än spelaren själv och dessa nollställs inte när du dör. Specialist låser upp perks i takt med att du skjuter ner fiender utan att själv dö.
   Ännu ett sätt att personlifiera spelupplevelsen och det är så gott som alltid välkommet i min värld. Framför allt gillar jag att det finns fördelar att ge till hela laget. Föregångarna kan ibland bli lite för inriktade på individualister.
Prestige och vapennivåer
Som om det inte räckte med upplåsningar går nu även vapen upp i nivå. Ju mer du använder dem desto säkrare blir du på att hantera dem och det gestaltas i spelet av att du får lägga en "perk" per primärt vapen. Det kan till exempel vara minskad rekyl eller bättre fokus.
   Det finns också speciella fördelar och emblem att välja när din soldat "varvats" (prestige).
Nya lägen online
Det finns också ett gäng nya spellägen online. "Kill confirmed" tvingar spelarna att hämta id-brickor från nedskjutna fiender innan en "kill" räknas. Om motståndarna hinner först till id-brickan blir det inga poäng. "Team defender" går ut på att hålla motståndarnas flagga så länge som möjligt.
   Privata matcher har ytterligare alternativ med bland annat "Infection" där den infekterade smittar andra spelare när de skjuts ner, "Drop zone" som går ut på att hålla ett visst område och "Team juggernaut" där båda lagen spelar tillsammans med en juggernaut styrd av spelet.
Plocka upp och spela
Det som gör Modern Warfare och hela Call of Duty-serien så bra är att det bara är att plocka upp kontrollen och köra. Få spel har lyckats med en lika intuitiv kontroll och det tar inte lång tid innan du har stenkoll på det mesta i spelet. Bara det är en bedrift av utvecklarna som får för lite uppmärksamhet.
   Utifrån min tid med trean ser det ut att vara lika vänligt för att snabbt köra igång som de tidigare delarna. Nyheterna är inte revolutionerande för fem öre, men "mer av allt"-filosofin har fungerat i så många andra spelserier. Själv är jag inte orolig. Jag har gillat varenda spel i serien och när det gäller "bara en match till"-syndromet är det få spel som slår Call of Duty. Att jag egentligen lika gärna hade kunnat fortsätta spela det första Modern Warfare de senaste åren är dock ganska talande.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
86ea72a3b2d13542ced957941528208b
Genre
FPS,Online
Utgivare
Activision
Utvecklare
Infinity Ward
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, PC
Prisjakt
Release
2011-11-08
Sammanfattning
plus
 1. Kontrollen
 2. Intensivt
 3. Samarbetsdelen
 4. Uppgraderingssystemet online
 5. De personlifierade klasserna online
 6. Spellägena online
 7. Banorna
 8. Mängder med statistik
minus
 1. Kampanjen är ganska styrd och överdrivet intensiv
 2. Egentligen inga stora nyheter från föregångaren
 3. Enbart säkert köp för onlinespel
9

Förväntan

Utifrån min tid med trean verkar det vara lika vänligt för att snabbt köra igång som de tidigare delarna. Nyheterna är inte revolutionerande för fem öre, men "mer av allt"-filosofin har fungerat i så många andra spelserier. Jag har gillat varenda spel i serien och när det gäller "bara en match till"-syndromet är det få spel som slår Call of Duty. Att jag egentligen lika gärna hade kunnat fortsätta spela det första Modern Warfare de senaste åren är dock ganska talande.
Bilder
mw33_2594053692
call-of-duty-modern-warfare-3-pc-1311406360-014
call-of-duty-modern-warfare-3-pc-1311406360-015
codmw21
codmw22
call-of-duty-modern-warfare-3-20110516000607949
Codelite
mw3_hardened
sledgehammergameslogo
call-of-duty-modern-warfare-3-playstation-3-ps3-1318517434-028
mw3_420_2090055493
mw3_200
call-of-duty-modern-warfare-3-xbox-360-1306846899-006
call-of-duty-modern-warfare-3-xbox-360-1314698673-016
#inlineditbutton