Tropico 5
Skrevs 2014-08-11 18:55:00 av Joel Andersson
Tropico 5 uppmärksammades nyligen av världsmedia efter att ha förbjudits i Thailand. Vi har tittat närmare på det udda strategispelet.
Tropico är en strategiserie med många år på nacken nu och ända sedan den tredje delen har bulgariska Haemimont Games stått för utvecklingen. Upplägget är något udda och går ut på att som korrupt diktator styra över en bananrepublik bland tropikerna och utveckla denna enligt ens egna intressen.
   Tropico 5 lanserades före sommaren men fick kanske först under förra veckan riktigt stor uppmärksamhet efter att ha förbjudits av den thailändska militärjuntan. Detta då spelet ansågs vara “ett hot mot ordningen i landet”.
tropico900
Civ City
När det gäller spelmekaniken så handlar det om en hybrid av Sim City och Civilization, fast med en hel del förenklingar. Mest framträdande är delen där man måste utveckla sin paradisö med bostäder, plantager, infrastruktur och så vidare.
   När man avancerar i teknologiträdet låses fler byggnader upp och de allra flesta fyller viktiga funktioner. Ofta dikterar olika sidouppdrag vad som måste konstrueras och inledningsvis begränsas man också av att man först måste utforska mer av kartan. Totalt räknat är antalet byggnader få, men det gör inte så mycket i och med att det ofta handlar om en förhållandevis liten yta som ska bebyggas.
Politiskt rävspel
Den andra och minst lika betydelsefulla delen går ut på att bedriva politiskt rävspel, exempelvis genom att teckna lukrativa handelsavtal utan att uppröra rivaliserande stormakter för mycket. Ofta lockar den sida man för stunden har en sämre relation med bättre erbjudanden, men att börja förse de allierade med stål under andra världskriget om man dessförinnan lierat sig med axelmakterna försämrar förstås relationerna med de senare.
   Blir de för dåliga riskerar man att bli invaderad och beroende på hur man valt att utveckla Tropico kan det vara svårt att mota så kraftfulla motståndare. Även på ön pyr hela tiden politiska motsättningar som är minst lika utmanande att hantera väl. I längden är det sällan hållbart att bara muta, baktala och tysta ner meningsmotståndare.
Tropico-5-screenshot-6
Ett vackert örike fullt med potential för en korrupt diktator.
Bra början
Det finns en kampanj med mindre omfattande uppdrag som bland annat kan gå ut på att utropa Tropico till en självständig nation, tjäna en viss summa pengar till sitt schweiziska bankkonto eller överleva en invasion. I mångt och mycket återkommer samma element i sandlåde- och flerspelarlägena med skillnaden att man själv väljer vilka villkor som ska uppfyllas för att vinna.
   Tropico 5 är uppdelat i fyra tidsperioder: kolonialeran, andra världskriget, kalla kriget och nutiden. I var och en av dessa har man olika huvudsysselsättningar och ideologier att blidka för att det inte ska utbryta revolution på ön. De första tre är de bästa medan det likt många andra strategispel blir lite mer avslaget mot slutet när man i praktiken lyckats avvärja de största utmaningarna.
tropico01
Att skeppa råvaror med båt till andra länder är en bra första inkomstkälla.
Färgglatt och medryckande
Grafiken är färgglad och lyckas på ett bra sätt måla upp idylliska paradisöar med tillhörande sandstränder, palmer och täta djungler. Samba-tonerna i bakgrunden bidrar också till stämningen men de stereotypa rösterna känns aningen tröttsamma även om humorn är bra.
   När antalet invånare och byggnader ökat får bilduppdateringen kämpa lite mer men det är inget som förtar upplevelsen. Något tristare är då känslan av att varje ö tenderar att bli den andra lik. Visst märks det om man satsat på exklusiva hotell och turistnöjen istället för stora plantager och gruvbrytning men efter en viss punkt blir det, likt Sim City, allt svårare att urskilja skillnaderna.
Plottrig mikrohantering
Användargränssnittet blandar och ger med en trevlig introduktion till de vanligast förekommande uppgifterna som också sköts via bra kontroller. När det kommer till de mer finstilta detaljerna blir det snabbt mer krävande och onödigt krångligt. Flera av menyerna är lite plottriga att navigera och effekten av en del mikrohantering känns också otydlig.
   Tropico 5 vågar åtminstone bjuda på en förhållandevis tuff utmaning och när det kollapsar går det oftast spåra det till felbeslut och misslyckade chansningar på vägen. Väldigt sällan finns någon snabbfix på stora problem men mindre kan ibland åtgärdas med lite mikrohantering.
tropico04
Det blir snabbt ett virrvarr av färger men Tropico 5 tenderar att bli händelsefattigt.
Når inte riktigt i mål
För min del var detta första mötet med Tropico-serien och överlag känns det som en stabil upplevelse men som ändå inte gav mig samma ”bara en stund till”-känsla som Civilization och Sim City. Även om mycket positivt kommer av att det inte är riktigt lika djupt så blir det inte heller samma tyngd i varje beslut man fattar. Också när man snabbspolar tiden blir det en del längre stunder att bara vänta på att sidouppdrag avslutas och byggnader färdigställs.
   Gillar man strategispel är det ändå lätt att rekommendera Tropico 5, men jag skulle åtminstone kika närmare på ett par andra titlar i första hand.
Vi fick spelet av Wendros.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
61940609d7a2eb2678059136a3f5a599
Genre
Simulator,Strategi
Utgivare
Kalypso
Utvecklare
Haemimont Games
Plattform
PC, Playstation 4, Xbox 360, Playstation 4
Release
2014-05-23
Sammanfattning
plus
  1. Intressant och udda upplägg
  2. Bra introduktion och goda möjligheter att variera svårighetsgraden
  3. Mestadels trevligt kontrollschema
  4. Färgglad och charmig grafik
  5. Kul humor
minus
  1. Stundtals händelsefattigt
  2. Dåligt urval när man skapar sin diktator
  3. En del av mikrohanteringen är onödigt krånglig
  4. Bilduppdateringen kämpar ibland
  5. Lyckas inte riktigt få fram den där “bara en liten stund till”-känslan
6

Slutsats

Tropico 5 är ett stabilt strategispel som gränsar till ett högre betyg men inte riktigt når ända fram. På plussidan så är det ganska lätt att komma in i tack vare en tilltalande och ändamålsenlig presentation. Samtidigt finns ett ok djup och bra möjligheter att anpassa svårighetsgraden. De största svagheterna ligger i att det stundtals känns lite händelsefattigt och att en spelomgång ofta tycks avslutas på likartade sätt. Därför når det inte inte samma höjder som när Civilization och Sim City är som bäst men erbjuder ändå en klart godkänd upplevelse.
tropico02
tropico01
tropico03
tropico05
tropico04
tropico06
#inlineditbutton