Trivial Pursuit
Skrevs 2009-09-15 08:20:00 av Erik Hansson
Det 25 år gamla brädspelet i en digital version.
Trots sitt krångliga namn har Trivial Pursuit även i Sverige blivit synonymt med frågesportspel. Den första upplagan kom ut här för 25 år sedan, 1984, och har sedan dess släppts i en stor mängd olika upplagor riktade till både nischade intressen och olika åldersgrupper.
tp420
Helst för fler handkontroller
Tv-spelsversionen av brädspelet är helt på svenska, men det gäller bara versionerna till Wii, PS2 och PS3. Alla frågor verkar anpassade efter vad vi nord-bor bör kunna och både texten i spelet och den mesiga och tjatiga berättarrösten är på svenska. Ett klart plus för ett så här brett spel.
   Det styrs med vanliga handkontroller och även om det går att skicka runt en och samma kontroll blir det roligast och smidigast om ni har en per spelare (fyra är max).
Klassiskt eller själv
Det går att spela Trivial Pursuit precis som brädspelet där ni ska samla en tårtbit i taget till hela tårtan är fylld. Varje tårtbit är i olika färger som representerar olika ämnen. Rosa är underhållning, blå är geografi och så vidare. Man måste ta sig runt på spelplanen och hamna på speciella tårtrutor. Väl där får man en till tårtbit om man svarar rätt på en fråga.
   Det går också att spela helt själv och då helt enkelt försöka samla ihop så mycket poäng som möjligt genom att försöka klara varenda fråga du får. Småkul, men självklart inte i närheten av lika roligt som att spela mot tre vänner.
Nytt bättre spelläge
Det sista läget är det roligaste. Grunden är det klassiska läget, men snabbat upp det och anpassat det för formatet. Innan varje fråga får till exempel de andra spelarna satsa på om de tror att frågan kommer besvaras rätt, fel eller om de själva kan svaret. Gissar de rätt fylls en liten bit av deras tårtbit i den aktuella färgen. Det är alltså fullt möjligt att få en tårtbit fastän det inte är ens egen tur. Det snabbar upp spelet och ger samtidigt lite extra nerv.
   En annan sak som snabbar upp spelet är att varje tagen tårtbits färg försvinner från bordet. Så när ni är klara med underhållning rensas alla rosa rutor bort från brädet vilket gör spelplanen mindre och snabbare.
trpup3008
En av spelets märkligt många kartbaserade frågor. Frågorna är dock på svenska.
Fler finesser
Det finns också bonusplatser som slumpar fram vad som händer. Det kan vara en duell mellan dig och en tårtbitsägare där vinnaren får tårtbiten. Eller att du får extra mycket tårtbitsfyllning när du gissar rätt de kommande omgångarna. Även det här snabbar upp spelet och gör det lite mer spännande.
   En annan kul finess är att många frågor som du får på en tårtbitsruta består av att du ska pricka så rätt som möjligt. Till exempel peka ut på en karta var någonstans i Italien vulkanen Etna ligger eller hur djupt fridykningsrekordet är. Träffar du mitt i prick får du en tårtbit, är du i närheten fyller du bara en bit av tårtbiten och gissar du helt fel får du inget alls.
Fåglar i Norden
Att spelet är svenskanpassat känns lyxigt och när jag hamnar i en tårtbitsduell där den som först gissar fel på vilken fågelart som lever vilt i Norden så är spänningen på topp. Frågorna känns väl anpassade till formatet även om väldigt många handlar om att peka ut platser på en karta. Som vanligt varierar svårighetsgraden mycket vilket ibland kan tyckas orättvist, men över lag är spelet riktigt välgjort.
Några brister
Värre är det med onlineläget som helt saknas. Något som är helt oförlåtligt i ett partyspel av den här sorten som släpps hösten 2009. Jag tycker också det är onödigt klumpigt att röra sig på spelplanen där den vänstra analoga spaken styr en pekare som ska peka på rutan du vill gå till. Det hade kunnat lösas smidigare. Dessutom blir berättarrösten snabbt tjatig och irriterande.
   Det är också lite synd att alla frågor har svarsalternativ. Det gör många frågor lite väl enkla, men jag antar att det är en enklaste lösningen.
200920TRIVPgenSCRNuseng
Att visa bilder är ett enkelt sätt att ge oss mer än brädspelet.
Inte tillräckligt anpassat
Jag kommer säkerligen plocka fram Trivial Pursuit till konsol fler gånger när jag har några gäster hemma. Det är ett kul frågespel som snabbats upp och gjorts lite mer spännande med smarta, enkla metoder, men det är inte lika välgjort som Buzz- eller Scene It?-serierna. Det är helt enkelt inte tillräckligt bra anpassat till formatet för att få ett högre betyg.
 • comment
  Arsenik Bra recension. Åh vad svårt det ble... 2009-09-15
  • gastrikland_moi
   erik Tack! Det är rätt kul med Trivial P... 2009-09-15
   • comment
    Arsenik Är det inte svenskanpassat till 360?... 2009-09-15
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
129ff3a85bc201ab0e82a28b6da39bfd
Genre
Brädspel,Frågesport
Utgivare
EA
Utvecklare
EA
Plattform
Playstation 2, Xbox 360, Playstation 3, Wii
Prisjakt
Release
2009-09-10
Sammanfattning
plus
 1. Nya funktioner som gör det snabbare och mer spännande
 2. Helt på svenska och anpassat till oss
 3. Man kan få även delar av tårtbitar
 4. Statistik över ditt och dina vänners spelande sparas
minus
 1. Inget onlineläge
 2. Klumpigt att förflytta sig
 3. Stort fokus på kartor
 4. Tjatig och mesig berättarröst
 5. Alla frågor har svarsalternativ
6

Slutsats

Det klassiska frågesportbrädspelet släpps till konsol med tre spellägen. Ett som är så likt det vanliga läget som möjligt, ett för en person och så ett nytt partyläge som gör spelandet både mer spännande och snabbare. Det går bland annat att sno tårtbitar av varandra och så slipper man springa runt på en stor spelplan utan att det händer något. Men spelet saknar helt onlineläge och hade mått bra av att anpassas ännu mer till formatet. Som det är nu är det en dyr och lite onödigt klumpig digital version av brädspelet.
trpup3008
200920TRIVPgenSCRNuseng
200919TRIVPgenSCRN5useng
200918TRIVPgenSCRN4useng
200917TRIVPgenSCRN3useng
200916TRIVPgenSCRN2useng
#inlineditbutton