Trials HD
Skrevs 2009-08-20 14:55:00 av P-A Knutsson
Tålamodskrävande balansakt på motorcykel.
Halvsunkiga motorcyklar, överdriven fysik och livsfarliga hinderbanor är vad Trials HD innehåller. Det kanske inte låter speciellt lockande, men alla som testat Elastomania vet vilken fantastisk kombination det kan vara. Lyckas Trials HD bjuda på samma spelglädje?
trialsflash
Från nybörjare till expert
Trials HD, uppföljaren till det nedladdningsbara PC-spelet Trials 2: Second Edition, går ut på att ta sig från den vänstra sidan till den högra - vilket oftast är betydligt svårare än det låter. Spelaren måste nämligen konstant hålla ordning på motorcykelns balans och lutning. En felaktig landning eller någon sekunds obalans resulterar i en bruten nacke och omstart.
   Både kontroll och upplägg känns igen från föregångaren, men denna HD-version (som komiskt nog har lägre upplösning) har blivit lite mer familjevänlig. Det är framförallt svårighetsgraden som tonats ner rejält, så de som kämpat sig igenom föregångaren har en betydligt lättare resa framför sig här. Banorna är uppdelade i fem olika nivåer, från nybörjare till extrem, men det är bara de två sista som utmanar.
   En lägre svårighetsgrad är däremot inte enbart negativt. Trials 2 blev nämligen klurigt redan på de första banorna, vilket lär ha skrämt iväg många spelare. Nu får vi en betydligt bättre inlärningskurva. Nya hinder införs i en bra takt, och när de kombineras på senare banor vet man hur de ska tacklas. Tyvärr leder det även till att många hinderbanor påminner om övningsbanor, och antalet riktigt utmanande banor är starkt begränsat.
Bygga själv, leka själv
Trials HD innehåller dock en suverän baneditor som hade kunnat lösa bristen på kluriga nivåer. Samtliga delar från originalbanorna finns tillgängliga, så med tålamod och fantasi går det att skapa hinderbanor som är minst lika frustrerande som de utvecklarna har knåpat ihop. Det bästa med editorn är dock att den är så lättanvänd att även fantasilösa och otåliga personer kan snickra ihop schyssta byggen.
   Men som sagt, ” hade kunnat lösa”. Banorna som skapas i editorn kan nämligen enbart delas ut till folk på ens vännerlista. Så istället för tiotusentals nedladdningsbara nivåer, har jag personligen noll banor att ladda hem, trots 14 vänner med spelet. Jag har svårt att förstå anledningen till denna begränsning, men misstänker att RedLynx vill sälja nya banor via DLC.
TrialsHDscreen01
Räkna med många brutna nackar innan de svåraste banorna är avklarade.
Kast med liten förare
Förutom de rena racingmomenten och banbyggandet innehåller Trials HD även 12 olika minispel. Dessa går ut på helt normala saker som Hill Climb, bombtransportering och benbrytande. Min favorit är dock Ring of Fire, där en flygande motorcykel ska guidas genom så många brinnande ringar som möjligt.
   En annan trevlig bonus är topplistan över de bästa tiderna på varje bana, speciellt den som enbart visar vänner. Tack vare den är det lätt hänt att man kör om banor både en och två gånger för att få en bättre tid, man kan ju inte ha sämre tid än spett.
Envishet lönar sig
Svordomar, kontrollmisshandel och maniskt retry-beteende är ett urval av de raseriutbrott som Trials HD framkallar. Gasa, hoppa, luta, ramla. Omstart. Gasa, hoppa, luta, landa, ramla. Omstart. Trots alla djupa suckar är det oerhört svårt att ge upp en bana. Jag nöter och nöter tills den är avklarad. En enorm våg av glädje sköljer över mig. Tre sekunder senare står jag på nästa bana och svär över något hinder. Men jag ger inte upp.
   Trials HD är en oerhört beroendeframkallande titel som bjuder på stora mängder spelglädje. Tyvärr har spelet även ett par irriterande brister. Att bränna igenom majoriteten av nivåerna utan större svårigheter gör ingen glad, och beslutet att enbart kunna ladda ner vänner bankreaktioner är både korkat och sniket. Dessutom saknar jag ordentligt onlinestöd, speciellt minispelen hade varit perfekta för fler spelare.
   Onödiga missar som lyckligtvis inte hindrar Trials HD från att tillhöra toppen av Arcade-spel. I alla fall för de tålmodiga.
  • Level7
    Liasos "Tyvärr leder det ...tt roligt spel. :) 2009-08-30
  • member_male
    sura_lingon älskade dom tidigare trials spelen, ... 2009-08-26
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
5f7bf48d69ee21f8f4238c90dcb7c9da
Genre
Plattform,Pussel,Racing
Utgivare
Microsoft
Utvecklare
RedLynx
Plattform
Xbox 360
Release
2009-08-12
Sammanfattning
8

Slutsats

Trials HD består av halvsunkiga motorcyklar, överdriven fysik och livsfarliga hinderbanor. Att ta sig igenom dessa är betydligt svårare än det låter, i alla fall de senare banorna. Tyvärr är många banor alldeles för lätta, vilket gör att spelets huvudläge känns lite innehållsfattigt. Det hindrar dock inte spelet från att vara en av de bästa Arcade-titlarna.
trials200836090707
TrialsHDscreen01
TrialsHDscreen03
TrialsHDscreen05
TrialsHDscreen06
TrialsHDscreen08
#inlineditbutton